Γιόγκα. Η ένωση σώματος, νου, πνεύματος

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει ένωση. Η λέξη ένωση μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά από τον καθένα. Ετυμολογικά ένωση είναι η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του ενώνω, η σύνδεση διαφόρων προσώπων ή πραγμάτων σε μία ενότητα ή σύνολο. Στον κόσμο του γιόγκα (το Γιόγκα είναι η ακριβής μετάφραση) είναι η ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος σε μια ολότητα.

Εκγύμναση σώματος, νου και πνεύματος

Στον δυτικό κόσμο συχνά ταυτίζεται με τη γυμναστική. Ο όρος που θα περιέγραφε ίσως καλύτερα την πραγματική έννοια του, είναι η εκγύμναση σώματος, νου και πνεύματος. Όταν επιλέξει κάποιος να ασκηθεί στο γιόγκα, σε ένα πρώτο επίπεδο μαθαίνει να ακούει & να αποδέχεται το σώμα του και να επιδιώκει να το θεραπεύσει από τον πόνο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μαθαίνει να παρατηρεί το νου και να τον κατευθύνει προς τις ωφέλιμες για τον ίδιο σκέψεις. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο μαθαίνει να καλλιεργεί το πνεύμα πλησιάζοντας έτσι την ανώτερη φύση του.

Η ένωση

Η ένωση που αντιπροσωπεύει το γιόγκα αφορά στην ένωση των αντιθέτων που ενυπάρχουν σε όλα τα όντα σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Στην ένωση της αριστερής με τη δεξιά μας πλευρά, της θηλυκής με την αρσενική μας ενέργεια, του καλού με τον κακό εαυτό μας  κλπ, με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των αντιθέτων αυτών ποιοτήτων μεταξύ τους. Και αυτή η ένωση μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα είτε να αλλάξουμε συνήθειες είτε να σταματήσουμε να εξασκούμε το γιόγκα. Σε κάθε περίπτωση η παρατήρηση της εξέλιξης αυτής είναι χρήσιμη. Είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας;

Κλείνοντας θα έλεγα ότι το Γιόγκα είναι φιλοσοφία ζωής. Μας ακολουθεί καθημερινά σε όλες τις εκφράσεις της ζωής, γίνεται κομμάτι μας και μας εξελίσσει στην ανώτερη εκδοχή της ύπαρξης μας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αφεθούμε στη ροή.

Αλεξίου Αγγελική, Hatha-Vinyasa-Creative Flow Yoga Instructor – Meditation Coach RYT 500

Leave a Reply