Ρεφλεξεολογία τι ειναι , βοηθα , πως γινεται , πονοι μεσης σπουδες, κοστος , Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος διαχειριση στρες μελέτες αποδείξεις

Ρεφλεξεολογία: Θεωρίες , μαρτυρίες και επιστημονικές μελέτες

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Τι είναι η ρεφλεξολογία

Ρεφλέξ (reflex) σημαίνει αντανακλαστικό. Η ρεφλεξολογία είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί ήπια πίεση σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των πελμάτων μας για να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι στα πέλματα καταλήγουν οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Ασκώντας κατάλληλες δακτυλοπιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση. Η ρεφλεξολογία μειώνει το στρες και αυτό βοηθά το σώμα σου να λειτουργεί καλύτερα.

Από που προέρχεται η μέθοδος

Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχαία κινεζική ιδεολογία του “τσι” ή «ζωτική ενέργεια». Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, το τσι διέπει κάθε άτομο. Ο τρόπος που ορίζεται το Τσι από τους ανθρώπους που ασχολούνται μ’ αυτό, διαφέρει από άτομο σε άτομο γιατί εξαρτάται από το προσωπικό υπόβαθρο του καθενός καθώς και από την ατομική του εμπειρία. Μερικοί νομίζουν ότι το Τσι είναι ηλεκτρική ενέργεια, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μαγνητική ενέργεια, ενώ κάποιοι άλλοι το καταλαβαίνουν σαν θερμότητα ή σαν κάποιο άλλο τύπο ενέργειας. Όμως, κάποιος, ο οποίος έχει κάνει μια προσεκτική έρευνα στο ιστορικό υπόβαθρο του Τσι, δεν θα το όριζε αποκλειστικά με έναν από αυτούς, τους στενά περιορισμένους, όρους. Όταν ένα άτομο αισθάνεται άγχος, το σώμα του μπλοκάρει το τσι.

Ρεφλεξεολογία τι ειναι , βοηθα , πως γινεται , πονοι μεσης σπουδες, κοστος , Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος διαχειριση στρες μελέτες αποδείξεις
Ρεφλεξεολογία τι ειναι , βοηθα , πως γινεται , πονοι μεσης σπουδες, κοστος , Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος διαχειριση στρες μελέτες αποδείξεις

Όταν είναι το τσι μπλοκαρισμένο

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σώμα που οδηγεί σε ασθένεια. Η ρεφλεξολογία στοχεύει να διατηρήσει το τσι που ρέει μέσα από το σώμα, διατηρώντας το ισορροπημένο και χωρίς ασθένειες.

Στην κινεζική ιατρική, διαφορετικά μέρη του σώματος αντιστοιχούν σε διαφορετικά σημεία πίεσης στο σώμα. Οι ρεφλεξολόγοι χρησιμοποιούν χάρτες αυτών των σημείων στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά για να προσδιορίσουν πού πρέπει να ασκήσουν πίεση.

Πιστεύουν ότι μέσω πιέσεων η ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα ενός ατόμου μπορεί να φτάσει στην περιοχή που χρειάζεται θεραπεία.

Θεωρίες για την ρεφλεξολογία

Η μέθοδος αυτή, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του κεντρικού νευρικού συστήματος, προωθώντας τη χαλάρωση. Η θεωρία ζώνης είναι μια άλλη πεποίθηση που ορισμένοι χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι το σώμα περιέχει 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη περιέχει διαφορετικά μέρη του σώματος και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα δάχτυλα και σημεία.

Η ρεφλεξολογία συνδέεται με πολλά οφέλη, αλλά μόνο μερικά από αυτά έχουν αξιολογηθεί σε επιστημονικές μελέτες:

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι:

 • μειώνει το στρες και το άγχος
 • μειώνει τον πόνο
 • βοηθάει στην ανάταση της διάθεσης
 • βελτιώνει τη γενική ευημερία
 • μειώνει τους πόνους της γέννας


Μαρτυρίες ανθρώπων, που υποστηρίζουν τη ρεφλεξολογία, αναφέρουν ότι τους βοήθησε στα παρακάτω:

 • ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος
 • καταπολέμηση του καρκίνου
 • ξεπέρασαν κρυολογήματα και τις βακτηριακές λοιμώξεις
 • εκκαθάριση προβλημάτων κόλπων
 • ανάκαμψη από προβλήματα στην πλάτη
 • ορμονικές ανισορροπίες
 • ενίσχυση γονιμότητας
 • βελτίωση πέψης
 • ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας
 • αντιμετώπιση νευρικών προβλημάτων και ανακούφιση από καρκινικά φάρμακα
 • ανακούφιση ημικρανιών

Είναι καλύτερο το μέλλον μας με εναλλακτικούς τρόπους και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η ενέργεια, υπάρχει μέσα μας, γύρω μας, παντού. Αν αρχίσουμε να την ενεργοποιούμαι, να την πιστεύουμε και να την βάζουμε στην καθημερινότητά μας, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. Οι μοντέρνες μέθοδοι και οι νέες έρευνες, έχουν στραφεί σε αυτόν τον τρόπο θεραπείας, που αφορά την αυτο-εξάρτηση. Χρειάζεται μόνο να την ενεργοποιήσεις. Τη δύναμη την έχεις εσύ. Υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να σε βοηθήσουν.


Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος

Leave a Reply