Η κάθε μεταβολή στην καθημερινότητα, μπορεί να είναι οδυνηρή και δύσκολη. Έτσι συμβαίνει όταν έρχεσαι αντιμέτωπος/η με την διάγνωση της άνοιας σε κάποιον που αγαπάς. Η τάση των ανθρώπων, να αγνοούν τα συμπτώματα της άνοιας σε στενούς τους συγγενείς με τη δικαιολογία «είναι απλά μια φάση», «έχει αποκτήσει ιδιορρυθμίες», είναι άρνηση να αποδεχτείς την πραγματικότητα και ίσως, καθυστερήσει την διάγνωση της ασθένειας. Είναι πιο εύκολο να θεωρήσεις ότι απέναντί σου απλά έχεις ένα πεισματάρικο άτομο παρά ότι είσαι αντιμέτωπος/η με μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου/ στη ζωή σας. Είναι καλύτερο να «τακτοποιήσεις» το θέμα πιστεύοντας ότι έχεις απέναντί σου ένα άτομο με «επιλεκτικότητα μνήμης» που απλά απολαμβάνει να σε δυσκολεύει, έτσι;
Η σημασία της διάγνωσης σε συναισθηματικό επίπεδο
Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζεις τί πρόκειται να αντιμετωπίσεις και εσύ, άλλα και το αγαπημένο σου πρόσωπο. Ακόμα και η επιβεβαίωση των ανησυχιών με τη διάγνωση της άνοιας, μπορεί να είναι πραγματικά καλό, καθώς υπάρχουν οφέλη στην έγκαιρη διάγνωση, όπως τα φάρμακα που είναι πολύ βοηθητικά σε αρχικό στάδιο.
Αντιμετώπισε την αλήθεια της άνοιας και τις αλλαγές της
Μην μαλώνεις άλλο: Η απογοήτευση και ο θυμός μπορεί να είναι συνοδοί σε κάθε συζήτηση που καταλήγει σε διαφωνία, με κάποιον που έχει άνοια. Δεν μπορείς να τον/την πείσεις ότι έχει κάνει λάθος. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όταν ένα τέτοιο άτομο, είναι μέλος της οικογένειας ή στενός φίλος. Είναι ανακουφιστικό να πιστεύεις ότι πραγματικά δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Αυτό είναι ένας μηχανισμός άμυνας στο να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία αυτής της αλλαγής. Γιατί η άνοια, επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή των αγαπημένων. Μπορεί να σε βοηθήσει η πληροφορία ότι η άνοια αλλάζει την λειτουργία, τη δομή και την ικανότητα του εγκεφάλου. Δεν μπορείς να κερδίσεις στη διαμάχη σου μαζί με κάποιον με άνοια, απλά θα απογοητεύεστε και οι δυο σε μεγαλύτερη συχνότητα. Μήπως αντί να ξοδεύεις τον χρόνο σου σε διαφωνίες, να τον επενδύσεις σε τρυφερότητα και κατανόηση; Δεν έχεις απέναντί σου κάποιον, πεισματάρη ή χειριστικό άνθρωπο. Έχει άνοια, και αυτό επηρεάζει την λήψη αποφάσεων και την κρίση του/της. Έχει μια ασθένεια που μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του/της. Μήπως αυτή η πληροφορία, κάνει το ζήτημα λιγότερο προσωπικό όταν η μέρα σας, είναι δύσκολη;
Όταν η μέρα είναι πράγματι δύσκολη. Μπορεί να ξεκινήσει η μέρα του/της με ανησυχία, ταραχή και «ετοιμοπόλεμη διάθεση», ενώ για εσένα είναι μια μέρα που απλώς θέλεις να βοηθήσεις. Μην αυξάνεις τις απαιτήσεις σου από αυτόν/αυτήν, δώσε λίγα λεπτά χρόνο και στους δυο σας. Μήπως αν λίγο αργότερα, πλησιάσεις με έναν άλλο τρόπο να είναι πιο δεκτικός/ή; Βάλε το αγαπημένο του/της τραγούδι, μίλησε για κάτι που τον/την ενδιαφέρει στην τηλεόραση ή κάτι που παρακολουθεί.
Συνήθως οι άνθρωποι με άνοια, είναι μιας πιο προχωρημένης ηλικίας, συχνά λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και για άλλα προβλήματα. Είναι φρόνιμο, εάν κάποιο αγαπημένο πρόσωπό σας έχει διαγνωστεί με άνοια, να είναι κάποιος κοντά του έτσι ώστε να παρακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή του. Όταν πρόκειται να επισκεφτεί κάποιον γιατρό, θα πρέπει να έχεις μαζί όλη τη λίστα με τα φάρμακα που παίρνει. Μερικές φορές, κάποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα, γι’αυτό ο θεράπων γιατρός πρέπει να έχει όλη την πληροφορία.
Δώσε λίγο χρόνο. Κάποιες φορές, οι άνθρωποι με άνοια προσκολλώνται σε σκηνικά και γεγονότα του παρελθόντος. Μπορεί να αναφέρει ένα άτομο ή μια κατάσταση πολύ συχνά. Αντί να το αποπάρετε φέρνοντας το πίσω, στη σκληρή πραγματικότητα, αφιερώστε λίγα λεπτά να σας μιλήσει για αυτό που έχει στο μυαλό του. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσει την ανησυχία του και την ταραχή του, ενώ παράλληλα θα «πάρει το μήνυμα» ότι είστε ενεργά κοντά του. Αν προσπαθήσεις για λίγο, να δεις μέσα από την δική του οπτική γωνία, θα εστιάσεις στον τρόπο που βιώνει μια κατάσταση.
Μίλησε για την δυσκολία σου. Οι άνθρωποι που είναι δίπλα σε εκείνους με άνοια, καταλήγουν εξαντλημένοι, καταθλιπτικοί και απομονωμένοι, ενοχικοί, απογοητευμένοι. Βρες χρόνο να φροντίζεις τον εαυτό σου. Διατήρησε τη σωματική και συναισθηματική σου υγεία. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που μπορεί να λειτουργεί και για εσένα. Μια βόλτα με έναν φίλο, διάβασμα ενός βιβλίου, 10 λεπτά ακούγοντας μουσική, 5 λεπτά προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ασκήσεις βαθιάς χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσουν θεαματικά στην βελτίωση της ψυχική υγείας σου.
Η δική σου αλλαγή
Το να αντιμετωπίσεις την διάγνωση της άνοιας είναι δύσκολο. Υπάρχουν απώλειες για να θρηνήσεις, αλλαγές που πρέπει να γίνουν και νέα πράγματα να μάθεις. Μην αρκείσαι στον πόνο, άρχισε να απολαμβάνεις τη ζωή ακόμα και τις ώρες που μπορεί να είσαι δίπλα στον άνθρωπό σου, που έχει άνοια. Οι προκλήσεις είναι αρκετές, αλλά μόνο με τέτοιες δεν είμαστε αντιμέτωποι; Απολαύστε ένα ωραίο φαγητό, γελάστε, κοινωνικοποιηθείτε. Συντρόφευσε τον/την, σε αυτή την μεταβατική φάση. Αποδέξου ότι δεν θα είναι πλέον το ίδιο άτομο που ήταν κάποτε. Γαλήνεψε μαζί του, γιατί πλέον δεν αντιμάχεστε, αλλά είστε σύμμαχοι στο ίδιο στρατόπεδο.