Έμαθες ότι σε απάτησε. Μήπως σου έκανε την χάρη;

Χρόνος Ανάγνωσης: 4 minutes

Μετά την απιστία τι κάνεις

Έμαθες ότι σε απάτησε και έχεις πέσει από τα σύννεφα ή είσαι στη φάση «το είχα καταλάβει», ωστόσο νιώθεις πόνο. Εννοώ ότι πονάς πραγματικά. Και δεν είναι ιδέα σου. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό τραύμα μοιάζει με σωματικό πόνο. Έτσι, το ότι σε απάτησε, μπορεί να είναι σαν το χειρότερο πράγμα που σου έχει συμβεί ποτέ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το γεγονός ότι σε απάτησε, θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Η εμπειρία αυτή, επίσης θα σε ωριμάσει. Θα σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό βέβαια, εφόσον είσαι έτοιμ@ να δεχτείς αυτή την εμπειρία με την κατάλληλη ερμηνεία.

Ο χωρισμός είναι μια δύσκολη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν η σχέση τελειώνει επειδή σε  απάτησε. Οι άνθρωποι απατούν για πολλούς λόγους – ίσως δεν παίρνουν αυτό που θέλουν από τη σχέση και το αναζητούν αλλού ή ίσως είναι απλώς ανασφαλείς. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αν είσαι αυτ@ που έχει απατηθεί, μπορεί να δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τη θετική πλευρά και το καταλαβαίνω.

Αποτελέσματα έρευνας για τις σχέσεις που απατήθηκαν

Ερευνητές εξέτασαν 5.705 άτομα από 96 χώρες σχετικά με τη δυναμική του χωρισμού τους. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο επώδυνος ένιωθαν ότι ήταν ο χωρισμός τους, σε μια κλίμακα από το 0-10, το μηδέν δεν ήταν καθόλου επώδυνο και το 10 ήταν αφόρητο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γενικά, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον χωρισμό πιο δύσκολα, αλλά το ξεπερνούν με πολύ πιο υγιή τρόπο. Τείνουν να κλαίνε, να μένουν σε αυτό και να μιλούν για αυτό στους φίλους τους, αλλά μετά προχωρούν. Οι άντρες, από την άλλη, έχουν τη συνήθεια να βάζουν τα πράγματα κάτω από το χαλί, και στην πραγματικότητα να μην αντιμετωπίζουν σωστά τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι όταν ο σύντροφος κάποιου έφυγε με κάποιον άλλο, περνούσε μια περίοδο ανάπτυξης και τελικά επωφελούταν περισσότερο από τον χωρισμό.

Στη βάση όλου αυτού, ανέκτησαν τον έλεγχο γιατί δεν ήταν πλέον με κάποι@ που δεν τους φέρθηκε σωστά, αλλά αποκτούν επίσης καλύτερο όριο όταν μπαίνουν σε μελλοντικές σχέσεις. Μάλιστα, μετά από έξι μήνες, οι γυναίκες που απατήθηκαν είχαν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ οι άνδρες που είχαν απατηθεί ανέπτυξαν «δυνατότερες προσωπικότητες».

Ο πραγματικός χαμένος στην κατάσταση, έγραψαν οι ερευνητές, είναι το τρίτο πρόσωπο.

Στην ουσία ένας άνθρωπος που διεκδικεί κάποιον άλλο ο οποίος βρίσκεται σε μια σχέση, φαίνεται να έχει ανταγωνιστικότητα προς το φύλο του/της, ανασφάλεια ότι μπορεί να έχει μια υγιή σχέση και όλα αυτά δημιουργούν δυσκολία στο να έχει μια σχέση στο μέλλον με ποιοτικά χαρακτηριστικά.  

Μπορεί δηλαδή το άτομο που απάτησε @ σύντροφός σου να κέρδισε βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα σου έκανε τη χάρη.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να πονάει εκείνη τη στιγμή, είναι σημαντικό να εστιάσεις στο γεγονός ότι η απάτη είναι πιθανώς μια καλή στιγμή για εσένα. Όχι μόνο ο σύντροφός σου έδειξε τα αληθινά του χαρακτηριστικά, αλλά θα ωφεληθείς και ψυχολογικά.

Τι συμβαίνει ψυχικά, μετά από την απιστία

  • Διαταραχή στρες μετά την απιστία: Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα που να συνάδουν με το μετατραυματικό στρες. Αντί για σοκ στο σύστημά σου, όπως συμβαίνει με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η ανακάλυψη της απάτης μπορεί να είναι ένα ψυχικό σοκ στο σύστημα που έχετε δημιουργήσει ως ζευγάρι. Μερικά κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες και εμμονές για το γεγονός.
  • Οι φάσεις ανάκαμψης από την απιστία είναι ίδιες με τα 5 στάδια της θλίψης.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η απιστία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, εκτός από στρες.
  • Μπορεί επίσης να βιώνεις υπερδιέγερση και να αντιδράς σε οποιαδήποτε απειλή για τον εαυτό σου ή τη σχέση σου. Επίσης μπορεί να επηρεαστούν και οι διατροφικές σας συνήθειες.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της απάτης;

Εάν σε έχουν απατήσει, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να θεραπευτείς. Μπορεί να σου προκαλέσει χρόνιο άγχος, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και δυσπιστία προς τους άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η απάτη;

Η αγάπη, θα μπορούσε να είναι ένα εργοστάσιο απελευθέρωσης ντοπαμίνης και πυροδότησης αισθήσεων χαράς, μπορεί να γίνεται και εθιστικό στον εγκέφαλό. Έτσι, η απόρριψη που προκαλείται από την απιστία μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές στα μονοπάτια του εγκεφάλου παρόμοιες με την απόσυρση στη διαταραχή χρήσης ουσιών. Η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη χημεία του εγκεφάλου.

Το να είμαστε ερωτευμένοι παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη και ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας και η απιστία μπορεί να διαταράξει τις οδούς που προκαλούν την απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών στον εγκέφαλό μας.

Συζυγική απιστία και παιδία

Εάν το παιδί σας ανακαλύψει ότι απατήσατε τ@ σύντροφό σας, μπορεί να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις:

  • Το παιδί μπορεί να πλησιάσει και να εμπιστευτεί τ@ σύντροφό σου περισσότερο από εσένα.
  • Μπορεί να βιώσει αισθήματα σύγχυσης, άγχους, εγκατάλειψης και απομόνωσης, όπως ο σύντροφος που απατήθηκε.
  • Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι τα παιδιά με έναν γονέα που είχε σχέση μπορεί να έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης με μελλοντικούς συντρόφους.
  • Το παιδί μπορεί να σχηματίσει αρνητικές αντιλήψεις για την πιστότητα.
  • Μια μελέτη του 2017 εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μιμούνται την απιστία που τους γνωστοποιήθηκε στην παιδική ηλικία σε σχέσεις ενηλίκων.

Τι λέει η έρευνα για το πώς η απάτη επηρεάζει έναν άντρα; Ψυχολογία ανδρών στην απιστία

Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, μπορεί και πάλι να επηρεαστείς από την απιστία.

Μια μελέτη που εξέτασε τις διαφορές των φύλων ως απάντηση στην απιστία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από συναισθηματικές απιστίες και οι άνδρες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο για τις σωματικές απιστίες.

Αυτή η διαφορά στην απάντηση στη συναισθηματική έναντι της σεξουαλικής απιστίας ενισχύεται από μια εκτενή μελέτη για την απιστία με περίπου 64.000 συμμετέχοντες, η οποία είχε παρόμοια ευρήματα.

Τι λέει η Εύη

Φίλ@ μου, ένα έχεις παιδιά και θέλεις να δουλέψεις για τη σχέση σου και νομίζεις ότι θα τα καταφέρετε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τον τρόπο που θα προχωρήσετε μέσα σε αυτό. Αναφέρομαι στα παιδιά γιατί όπως φαίνεται από έρευνα και παρατήρηση, στο σπίτι, σας παρακολουθεί ένας άνθρωπος ο οποίος θα σας μιμηθεί. Πιστεύετε ότι αξίζει μια ζωή με καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ανθρώπους; Επίσης ένας άπιστος άνθρωπος, δεν είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

 Η συγχώρεση είναι ένας παράγοντας κλειδί σε αυτή την περίπτωση και πρέπει να είσαι σίγουρ@ ότι μπορείς.

Όπως σου ανέφερα και παραπάνω η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό κλειδί για να προχωρήσει η σχέση. Και όταν πεις ότι θα συγχωρέσεις, τότε πρέπει να έχεις την ευθύνη, να το κάνεις πράξη. Στην αντίθετη περίπτωση, μπαίνεις σε μια τοξική σχέση που το μόνο που θα κάνει είναι να σας πληγώνει… Το αξίζετε αυτό;

Όπως και να έχει, είμαστε σε αυτή τη ζωή για να διεκδικήσουμε την χαρά και την ευτυχία. Το κάνεις; Δεν πιστεύεις ότι αξίζεις μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή με ανθρώπους που σε γεμίζουν και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι; Για αυτό που έχεις να δώσεις;

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply