Έρευνα : Οι αρνητικές σκέψεις έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική σου ευημερία.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα αν εμμένεις σε αρνητικά συναισθήματα προκαλείς στον εαυτό σου, χρόνιο στρες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου μέσα από την συνειδητή προσοχή να έχεις μια πιο θετική προσέγγιση σε αρνητικές στιγμές.

Το αρνητικό γεγονός μπορεί να είναι και κάτι ασήμαντο

Όσο περισσότερο ο εγκέφαλός σου διατηρεί ένα αρνητικό γεγονός, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο μπορεί να είναι, τόσο πιο πιθανό θα είναι να απορρίψεις θετικές εμπειρίες – οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Neuroscience.

Αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι φευγαλέα, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Nikki Puccetti, Ph.D. απο το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Για παράδειγμα, η λήψη ενός δοκιμαστικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εργοδότη σου ή η αυξημένη κίνηση στους δρόμους είναι το είδος των καθημερινών ενοχλήσεων που μπορεί να φαίνονται εύκολο να σβηστούν. Όταν επιμένουν, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις άλλες, πιο ευτυχισμένες στιγμές, λέει ο Puccetti.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία και θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου, σε κάποιο βαθμό.

Η έρευνα

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 52 ατόμων που είχαν εγγραφεί σε μια μεγαλύτερη ερευνητική προσπάθεια που ονομάζεται Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος να διερευνήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι, έχουν καλύτερη υγεία και ευεξία κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, από άλλους.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα που σχετίζονται με την αυτο-αξιολόγηση της ψυχολογικής υγείας, καθώς και τις μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν καθώς οι συμμετέχοντες είδαν μια σειρά εικόνων – θετικές, αρνητικές και ουδέτερες.

Ο Puccetti σημειώνει ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της αμυγδαλής, ενός μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, κυρίως τον φόβο και τον θυμό. Οι συμμετέχοντες των οποίων η αμυγδαλή «φωτίστηκε», κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, περισσότερο ενώ είχαν δει αρνητικές εικόνες, τείνουν να αναφέρουν γενικά χαμηλότερα ποσοστά ψυχολογικής ευεξίας.

Εκείνοι με λιγότερο ενεργοποιημένη αμυγδαλή έδειξαν το αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέροντας θετική προοπτική όσον αφορά την καθημερινή ζωή συνολικά – ακόμη και αν είχαν αρνητικές αντιδράσεις για λίγα δευτερόλεπτα.

Πιθανή η μακροπρόθεσμη επίδραση

Αν και οι δυσάρεστες ενοχλήσεις μπορεί να είναι σύντομες, η επιμονή τους μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σου με την πάροδο του χρόνου ώστε να διατηρήσει αυτό το συναίσθημα.

“Αυτά τα αποτελέσματα μας πληροφορούν και μας εισαγάγουν στις ανθεκτικές, μακροπρόθεσμες συμπεριφορές της ευημερίας”, λέει ο Puccetti.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία

Μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό να εμφανίσεις σημάδια “υπερδραστήριας αμυγδαλής”, που σημαίνει ότι έχεις πιο έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα στρες σου. Εάν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να εμφανίσεις χρόνιο στρες και ψυχολογικά προβλήματα όπως:

  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Διαταραχή ύπνου ή αϋπνία
  • Υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Για εκείνους που έχουν ήδη ισχυρές αντιδράσεις φόβου και άγχους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο.

Στην πρόσφατη μελέτη, ο Puccetti λέει ότι η λιγότερη αντίδραση στην αμυγδαλή προέβλεπε περισσότερη θετική σκέψη και ψυχολογική ευεξία ακόμη και επτά χρόνια μετά τη σάρωση της μαγνητικής, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση στο πώς βλέπεις τα αρνητικά συμβάντα τώρα μπορεί να έχει πολύ μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Εκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου

Αν έλεγες στον εαυτό σου να μην σκέφτεσαι αρνητικά ή να σταματήσει τις αρνητικές σκέψεις και πράγματι λειτουργούσε θα ήταν υπέροχο, δε νομίζεις; Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όπως έχεις διδάξει ασυνείδητα τον εγκέφαλό σου να αφήνει τις σκέψεις να “λιμνάζουν” στο αρνητικό, μπορείς να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτήν τη συνήθεια.

«Η συνειδητή προσοχή είναι ακριβώς αυτό, μια μορφή εκπαίδευσης», λέει. “Αυτό σημαίνει σαν να χτίζεις έναν μυ, χρειάζεται χρόνος για να γίνεις πιο δυνατός.”

Αυτή η προσέγγιση μας εκπαιδεύει να είμαστε πλήρως παρόντες σε κάθε μας δραστηριότητα. Μέσω μιας καθοδηγούμενης πρακτικής που δίνει έμφαση στο να αφήνει τις σκέψεις να ρέουν χωρίς προσκόλληση σε αυτές.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η συνειδητή προσοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εστίασης στις αρνητικές σκέψεις, και να σε βοηθήσει να μάθεις να αναγνωρίζεις και να ελέγχεις τα συναισθήματά σου.

Ορισμένες άλλες επιλογές είναι:

Κάν’ το αλλιώς

Δοκίμασε την συνειδητή προσοχή με στόχο την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων, απομακρύνσου από την ανθυγιεινή αρνητικότητα προς τη δυνητικά μακροχρόνια ψυχολογική ευημερία.

Εύη Βασιλείου / Ψυχολόγος, MSc

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply