Έρωτας και στρες

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι το μοτίβο συντρόφων που επιλέγεις είναι ίδιο; Να αντιμετωπίζεις παρόμοιες καταστάσεις, με διαφορετικούς ανθρώπους και να καταλήγεις στο ίδιο συναίσθημα; «Μα τι μαγνήτη έχω;».

Δεν είναι γρίφος! Οι άνθρωποι έχουμε ίδια μοντέλα προσκόλλησης στις ερωτικές μας σχέσεις. Εάν τα ανακαλύψουμε μπορούμε να βοηθηθούμε και να δημιουργήσουμε τη σχέση που εμείς ονειρευόμαστε ή μάλλον για να ειπωθεί ορθότερα να αρχίζουμε να χτίζουμε και να δημιουργούμε τη σχέση που θέλουμε.

Ποια είναι όμως αυτά τα μοτίβα συμπεριφορών:

  1. Αυτάρκης: νιώθει ασφάλεια όταν έρχεται συναισθηματικά κοντά σε κάποιον, είναι ζεστός ως άνθρωπος και δείχνει την αγάπη του. Τι λέει: «απολαμβάνω να εκφράζομαι και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες του/της συντρόφου μου. Μερικές φορές οι άλλοι με θεωρούν βαρετό/ή διότι δε δημιουργώ εντάσεις και δράματα στη σχέση μου»
  2. Αγχώδης: λαχταρά να έρθει συναισθηματικά κοντά στον άλλον, συχνά η σχέση γίνεται έμμονη ιδέα, τείνει να ανησυχεί για την ικανότητα του συντρόφου να ανταποδώσει την αγάπη. Τι λέει: «όταν είναι μακριά, φοβάμαι ότι θα «κοιτάζει» κάποιο άλλο άτομο, ενώ πιστεύω ότι θα πάψει να με αγαπά»
  3. Απόμακρος: θεωρούν ότι το να έρθουν συναισθηματικά κοντά σε κάποιον είναι συνώνυμο της απώλειας ελευθερίας, διαρκώς προσπαθούν να μειώσουν το ενδεχόμενο της συναισθηματικής εγγύτητας. Τι λέει: «οι σύντροφοί μου συνήθως επιθυμούν να έρθουμε πιο κοντά από όσο θέλω και νιώθω άνετα. Είναι δύσκολο να στηριχτώ στον ερωτικό μου σύντροφο»
  4. Ανάμεικτος: συνδυάζει μια από τις παραπάνω κατηγορίες με μεγαλύτερη πιθανότητα το συνδυασμό της πρώτης συμπεριφοράς με μια από τις άλλες…

Όταν δενόμαστε με κάποιον συναισθηματικά , οι δυο μας γινόμαστε ένα πιο ισορροπημένο σύστημα. Ο/Η σύντροφός μας ρυθμίζει την πίεση, τον καρδιακό παλμό, το ρυθμό της αναπνοής και τα επίπεδα ορμονών στο αίμα μας.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι σε μια σχέση θα πρέπει εμπιστευτούμε και να ανέβουμε στο κύμα, όπως ένας σέρφερ. Η ικανότητά μας να βγούμε στον κόσμο και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας συχνά πηγάζει από την γνώση το κάποιος είναι δίπλα μας και μας αγαπά!

“Είμαι δίπλα σου”…

Οι γυναίκες σε έναν σταθερό δεσμό, όταν αντιμετωπίζουν ένα γεγονός που τους δημιουργεί στρες, το να στηριχθούν στον σύντροφό τους, τις βοηθά να μειώσουν το στρες τους. Μαγνητικές τομογραφίες, σε έρευνα, έδειξαν πιο συγκεκριμένα ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο μέρος του εγκεφάλου που βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων, ρυθμίζει τα συναισθήματα άρα και χαλαρώνει, ώστε να έχει χώρο για μια από τις πρωταρχικές του δραστηριότητες. Έτσι, το σώμα ερμηνεύει το μήνυμα ως «είμαι δίπλα σου».

Υποθέτουμε έτσι ότι οι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις για αυτό τον λόγο, για να μοιράζουν την επίλυση προβλημάτων στα γεγονότα που γίνονται αντιληπτά ως στρες, ανάμεσα σε διαφορετικούς εγκεφάλους.

Τα ζευγάρια, ξεκινούν τις σχέσεις τους από ένα χαλαρό αρχικό στάδιο προς μια φάση μεγαλύτερης δέσμευσης και συναισθήματος, ενώ διάφοροι παράγοντες που εμπλέκονται στο στρες, παρουσιάζονται στην πορεία. Ο τρόπος που εμπλέκεται κάποιος στις σχέσεις ανάλογα το μοτίβο συμπεριφοράς του μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη και το αρνητικό συναίσθημα.

Για να διατηρηθεί μια σχέση πρέπει το ζευγάρι να μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, με τα πάνω και τα κάτω της. Ζευγάρια που δηλώνουν ότι η καθημερινή συνολική ικανοποίησή τους εξαρτάται από τέτοια εξωτερικά γεγονότα, έχουν χειρότερη έκβαση της σχέσης τους συγκριτικά με ζευγάρια των οποίων η καθημερινή ικανοποίηση βασίζεται λιγότερο σε καθημερινά γεγονότα.

Ο καυγάς και οι συνέπειες

Η δυσκολία διαχείρισης του στρες των συγκρούσεων στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά & φυσιολογικά προβλήματα

Το ταπεραμέντο, ατομικό χαρακτηριστικό, και η προσκόλληση, δυαδικό χαρακτηριστικό, ευθύνονται για τη συναισθηματική ρύθμιση και τη φυσιολογική αντίδραση – χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς τα δύο αυτά αλληλοεπιδρούν & επηρεάζουν την αντίδραση του στρες.

Άρα, ερωτευτείτε, δεσμευτείτε, εμπιστευτείτε, είναι θεραπευτικό!

Leave a Reply