Αναλύοντας την επικριτική συμπεριφορά

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Τι σημαίνει «είμαι επικριτικός»;

Σημαίνει ότι σκέφτεσαι, μιλάς ή συμπεριφέρεσαι με τρόπο που επιδεικνύει μια κριτική ή και καταδικαστική συμπεριφορά για τους άλλους. Στην ουσία αντιμετωπίζεις με υποκειμενικότητα και βάση των προσωπικών πεποιθήσεών σου, τις συμπεριφορές και τη στάση ζωής των άλλων ανθρώπων.

Είναι κακό να είναι κάποιος επικριτικός;

Δεν είναι κακό. Όταν η εσωτερική μας φωνή ή αλλιώς ο δικός μας εσωτερικός κριτής έχει ισορροπία, τότε μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να αποφύγουμε τυχόν συγκρούσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επίπονες μελλοντικά. Οι επικριτικοί άνθρωποι είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι και διορατικοί στα προβλήματα των άλλων.

Πότε είναι πρόβλημα το να είναι κάποιος επικριτικός

Όταν διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας για του άλλους ανθρώπους, για τον εαυτό μας και για τον τρόπο που ζούμε, δηλαδή αρμονικά.

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν και αποφεύγουν την συναναστροφή μαζί σου ή τους προκαλεί στρες η παρουσία σου, τότε προβληματίζεσαι. Αν πολλοί άνθρωποι έχουν εντοπίσει κάτι τέτοιο στη συμπεριφορά σου, ίσως είναι η στιγμή να αναρωτηθείς τι δεν κάνεις σωστά. Το επικριτικό άτομο είναι εκείνο που απολαμβάνει να κάνει σκληρές κρίσεις για τους άλλους.

Μπορεί να είναι αμυντικός μηχανισμός αυτή η συμπεριφορά;

Ο αμυντικός μηχανισμός αναφέρεται στην τεχνική μιας συνειδητής ή ασυνείδητης συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για την προστασία του «εγώ».

Το να είμαι επικριτικός διαστρεβλώνει την αντίληψή τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό. Τρέφεται και προκαλεί έλλειψη κατανόησης με συμπάθεια αλλά χωρίς ουσία.

Άρα γιατί όχι; Θα μπορούσες να «κρύβεσαι» πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Στοιχεία συμπεριφοράς επικριτικών ανθρώπων

  • Πιστεύεις ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σε εξαπατήσουν
  • Περιμένεις οι άλλοι να είναι πάντα συνεπείς
  • Αναζητάς τα έλαττώματά τους
  • Βγάζεις εύκολα συμπεράσματα
  • Δεν ανέχεσαι την ασάφεια και την αβεβαιότητα
  • Δεν είσαι ανεκτικός ενώ οι άλλοι οφείλουν να είναι μαζί σου
  • Είσαι απαισιόδοξος
  • Οι άνθρωποι είναι καλοί ή κακοί
  • Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Είσαι καχύποπτος
  • Ο εσωτερικός σου κριτής είναι αδυσώπητος

Άλλαξέ το τώρα

Πρώτα από όλα εντόπισέ το. Προσπάθησε να καταλάβεις πότε το κάνεις και γιατί. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και συνειδητοποίησε το είδος των σκέψεών σου. Όταν είσαι με άλλους ανθρώπους, να είσαι σε επαγρύπνηση γιατί εκεί «ξυπνάει» η επικριτική φωνή σου. Αλλά πρόσεξε πως «μιλάς» στον εαυτό σου όταν και εσύ κάνεις κάποιο λάθος. Όταν νιώθεις ανησυχία ή «πεσμένη» διάθεση προσπάθησε να επικεντρωθείς στον εσωτερικό εαυτό σου. Τι σκέφτεσαι και τι υποθέτεις;

Αποδέξου ότι δεν είσαι τέλειος, αλλά ούτε οι άλλοι γύρω σου. Ο κόσμος είναι υπέροχος γιατί είναι ατελής. Δώσε τον χώρο που χρειάζεσαι και επέτρεψε το ίδιο και στους άλλους. Κατανόησε τον εαυτό σου και ενθάρρυνε τον εαυτό σου να περάσει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής σου.

Εμβάθυνε στις καταστάσεις και στους άνθρώπους. Έτσι πάντα θα δεις ότι υπάρχει μια αιτιολογία για κάθε συμπεριφορά. Οι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο οικείοι, κατανοητοί και «ανθρώπινοι». Δεν είναι πλέον μια απειλή αλλά μια ευκαιρία.

Leave a Reply