Αντιμέτωποι με την ενδομητρίωση

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Η διάγνωσης ενδομητρίωσης μπορεί να σημαίνει πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβεις μακροπρόθεσμη φαρμακευτική αγωγή, να διαφοροποιήσεις τη διατροφή σου ή και να υποβληθείς σε χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης και τις επιλογές θεραπείας που σου προτείνει ο γυναικολόγος σου, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για καλύτερη αντιμετωπίση.

Συναισθηματικές συνέπειες:

Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ επώδυνα γι’ αυτό και είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος ή κατάθλιψη λόγω της ενδομητρίωσης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτες, το 86% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση και έχουν χρόνιο πυελικό πόνο, αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Κατάθλιψη και άγχος

Το άγχος και η κατάθλιψη όταν έχεις ενδομητρίωση μπορεί να προκληθούν από πληθώρα λόγων. Συνήθως προκύπτουν από τον συνεχή πόνο και την δυσφορία που προκαλεί η κατάσταση. Επειδή η ενδομητρίωση είναι δύσκολο να διαγνωστεί, μπορεί να περιμένεις πολύ καιρό για να μάθεις αν πάσχεις. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και τη διαχείριση της πιθανότητας χειρουργικής επέμβασης. Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις κατάθλιψη, μιλήσε με το γιατρό σου. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Στρες

Το στρες προέρχεται από την αδυναμία αντιμετώπισης μιας κατάστασης και η ενδομητρίωση είναι συχνά μια κατάσταση που αφήνει τα περιθώρια για να αισθάνεσαι έτσι.

Ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μιλήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο επαγγελματίας αυτός, θα είναι σε θέση να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάθλιψη, στρες ή άγχος που μπορεί να περνάς. Ένας ειδικός θα είναι επίσης σε θέση να σε βοηθήσει να μάθεις τεχνικές αντιμετώπισης του στρες.

Εναλλακτικά, μπορείς να συμμετέχεις σε κάποια ομάδα υποστήριξης με γυναίκες που έχουν επίσης διαγνωστεί με ενδομητρίωση. Η συνομιλία με άτομα που βιώνουν παρόμοια συναισθήματα με τα δικά σου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση φόβων αλλά και ανακαλύπτοντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης.

Σωματικές συνέπειες:

Η φροντίδα του εαυτού σου είναι σημαντική. Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να φέρουν αλλαγές και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαφοροποίησε τη Διατροφή σου

Διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, μπορεί να βελτιώσουν τον πόνο της ενδομητρίωσης. Υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές ενδείξεις ότι ο περιορισμός της έκθεσής σε ορισμένες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες όπως οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντιληπτικότητας του πόνου της ενδομητρίωσης. Αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται συνήθως στο ζωικό λίπος όπως το κόκκινο κρέας. Σε μια μελέτη, αναλύθηκαν δεδομένα από 504 γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αύξησε τον κίνδυνο ενδομητρίωσης

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η προσθήκη λαχανικών, λιναρόσπορου, σολομού, σκουμπριού και σαρδέλας στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσουν. Τα θαλασσινά ιδιαίτερα, επειδή περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τον πόνο και υπάρχει υπόνοια επίσης ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ενδομητρικών εμφυτευμάτων.

Η σημασία της Άσκησης

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει άμεσα την ενδομητρίωση. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα γενικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνονται ορισμένες ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς).

Δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες και πιθανώς να μειώσετε τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.

Συσκευές και προϊόντα

Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Περιλαμβάνουν:

  • Πυελικό μαξιλάρι
  • Θερμαντικά επιθέματα
  • Μηχανές TENS: Οι μηχανές διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων (TENS) είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση διαφορετικών ειδών πόνου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι μηχανές TENS είναι αποτελεσματικές ως συμπληρωματικές θεραπευτικές επιλογές για τον πυελικό πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.
  • Τσάι από βότανα: Υπάρχουν κάποιες ανέκδοτες έρευνες ότι τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο. Σε κάθε περίπτωση, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν χαλαρωτικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα.
    Φρόντισε να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου, πριν αρχίσεις να παίρνεις βότανα για να βεβαιωθείς ότι δεν θα υπάρξουν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με το φάρμακά σου.

Κοινωνικές συνέπειες

Το υποστηρικτικό σύστημα που έχει κάποιος γύρω του είναι εξαιρετικής σημασίας ειδικά για τα άτομα με ενδομητρίωση γιατί ένα τέτοιο σύστημα θα σε κάνει να αισθανθείς πιο ικανή να αντιμετωπίσεις τη ζωή σου με αυτήν την κατάσταση.

Ομάδες θεραπείας και διαδικτυακές κοινότητες

Υπάρχουν πολλές ομάδες θεραπείεας με κοινά θέματα ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο για γυναίκες που ζουν με ενδομητρίωση, στις οποίες μπορείς να γίνεις μέλος. Τέτοιου είδους ομάδες, θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στην εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης.

Αντιμετωπίζοντας την οικογένεια και τους φίλους

Τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάστασή σου, τα συμπτώματά και πώς αυτά επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορεί να ανησυχούν ή να φοβούνται για εσένα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει το άγχος σου. Μπορεί επίσης να μην είναι σίγουροι για το πώς να συμπεριφέρονται όταν αντιμετωπίζεις επίπονα ή περίεργα συμπτώματα. Εάν συμβαίνει αυτό, θα ήταν χρήσιμο να τους δώσεις κάποιες πληροφορίες καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια ή ιστότοπους που κάνουν αναφορές στην ενδομητρίωση, με σκοπό να ενημερωθούν σχετικά.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply