Απιστία. Γιατί δεν μπορείς να είσαι πιστός/η σε μια σχέση;

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Ξεκινώντας τη σχέση σου, δεν πιστεύω ότι είχες στο μυαλό σου ότι θα βρεθείς να απιστήσεις. Συνέβη όμως.

Αλλά γιατί ακριβώς οι άνθρωποι απιστούν και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μια μελέτη με 85 προπτυχιακούς φοιτητές διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απίστησαν με την ελπίδα να επιφέρουν την επιθυμητή αλλαγή στον σύντροφό τους.

Με απλά λόγια, απίστησαν από χειρισμό.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα είδη της απιστίας. Ο διαχωρισμός τους αφορά κυρίως, τη διαφορά μεταξύ συναισθηματικής και σεξουαλικής απιστίας.

Τύποι απιστίας

Αν και αυτό είναι αρκετά αυτονόητο, αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στους διαφορετικούς τύπους απιστίας:

 • Σεξουαλικά: Αυτό συμβαίνει όταν ένας σύντροφος έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον εκτός της σχέσης του.
 • Συναισθηματικά: Αυτό συμβαίνει όταν ένας σύντροφος δένεται συναισθηματικά ή εξαρτάται από κάποιον εκτός της σχέσης του.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναστατωθούν από τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναστατωθούν από τη συναισθηματική απιστία.

«Γιατί δεν θέλω να κάνω σχέση»

Λόγοι που «εξηγούν» την απιστία:

 • Αντίληψη κόστους: Αυτό συμβαίνει όταν αντιλαμβάνεσαι τι θα σου κοστίσει προσωπικά και το τι θα επιφέρει η «εκτόνωση» της επιθυμίας σου. Κάτι που θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τη σχέση με τον σύντροφό σου. Μήπως είναι ένας εύκολος τρόπος για να μην «δεσμευτείς» μέσα στη σχέση;
 • Ανέκφραστος θυμός: Τι έχεις «κρατήσει» και δεν έχεις επικοινωνήσει ή μπορεί και να έχεις επικοινωνήσει αλλά ανεπιτυχώς, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σε απασχολήσει. Πολλές φορές, η απιστία είναι αποτέλεσμα ανέκφραστων παραπόνων, δυσκολιών, αναγκών.
 • Εκδίκηση: Κάποιες φορές μπορεί απλά να έχεις υποστεί συμπεριφορές που σε έχουν κάνει να αναρωτηθείς για την αφοσίωση του συντρόφου σου. Ίσως, σε αυτό το σημείο να πρέπει να αναρωτηθείς σχετικά με την αυτοπεποίθησή σου.
 • Σου αρέσει η περιπέτεια: Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η σχέση τους έχει τελματώσει, μπορεί μερικές φορές να σκεφτούν ότι η απιστία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγουν κάποιο νέο ενδιαφέρον στη ζωή τους. Αυτή βέβαια, είναι μια πολύ εγωιστική απόφαση. Η καλύτερη περιπέτεια είναι αυτή με τον άνθρωπο που έχεις αποφασίσει να δεσμευτείς, σε αυτή τη φάση, συναισθηματικά.
 • Έχει έρθει απόσταση μεταξύ σας: Τα προβλήματα στη σχέση μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται τεράστια ή δύσκολα στην επεξήγηση και στην έκφρασή τους. Το να δείξεις αδύναμ@ απέναντι στο ζευγάρι σου, είναι ηρωικό. Ηρωικό είναι επίσης, να μπορέσεις να υπερνικήσεις την ανάγκη σου να «αρνηθείς» μια σχέση, η οποία για κάποιο λόγο υπάρχει ακόμα στη ζωή σου, ενώ εσύ κοιτάς αλλού.
 • Αυτοσαμποτάρεσαι: Μήπως πιστεύεις ότι μια υγιής σχέση δεν σου αξίζει; Μήπως δεν έχεις μάθει να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες μαζί με τον άλλο, αλλά έχεις «δει» ότι τα ζευγάρια λύνουν τα προβλήματά τους από αποστάσεις; Υπάρχουν άνθρωποι που όταν κάτι καλό συμβαίνει στη ζωή τους, δεν μπορούν να το αποδεχτούν και βρίσκουν τρόπους να επηρεάσουν την ομαλότητα που υπάρχει στη ζωή του, τη συγκεκριμένη περίοδο.
 • Ανυπαρξία στη σχέση: Θα μπορούσες να αισθάνεσαι ότι μέσα στη σχέση σου, εξαφανίζεσαι. Ενώ πριν είχες υπόσταση, κατά τη διάρκεια που επιλέγεις μια σχέση, ξαφνικά η σχέση «σε καταπίνει». Νιώθεις ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου και θεωρείς ότι αν βρεις κάτι άλλο, θα πάρεις ξανά τον «έλεγχο» στα χέρια σου. Μήπως να αναρωτηθείς για τα όριά σου;

Συμπεριφορά μετά την απιστία

Πολλές φορές, τα ζευγάρια με ρωτούν αν θα επιστρέψουν στον τρόπο που ήταν πριν. Δηλαδή, αν ξεπεραστεί ποτέ το τραύμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Αυτή είναι μια δύσκολη απάντηση και είναι αποτέλεσμα συνειδητής απόφασης.

 • Συνεργασία μεταξύ των συντρόφων: Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να «δουλέψεις» πάνω στη σχέση σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι το πώς θα φτιάξεις τη σχέση σου. Εάν @ σύντροφος σου έχει αποφασίσει τον τερματισμό της σχέσης, θα πρέπει να το αποδεχτείς και να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή ήταν μια συνέπεια και ένα ενδεχόμενο που το γνώριζες ξεκινώντας μια άλλη σχέση. Εάν @ σύντροφός σου, έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη σχέση, μη ξεχνάς ότι θα υπάρξει καχυποψία και ανασφάλεια. Θα μπορέσετε να εμπιστευτείτε και να αποδεχτείτε τη νέα αυτή σχέση; Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η σχέση αυτή έχει αλλάξει. Έχει γίνει μια σχέση, που δεν είναι όπως η προηγούμενη.
 • Συγχώρεσε τον εαυτό σου: Όποια και να είναι η απόφαση για την πορεία σου σχετικά με την σχέση, θα πρέπει να είσαι έτοιμ@ για να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Μπορεί να έχεις πάρει συγχώρεση από τ@ σύντροφό σου, τώρα όμως, είναι η ώρα να αποδεχτείς εσύ το λάθος σου. Είναι η ώρα της αποπληρωμής και όταν έρχεται αυτή η ώρα, έρχεσαι αντιμέτωπ@ με την ενοχή. Ένα εξαιρετικά δύσκολο συναίσθημα.
 • Θεραπεία ζεύγους: Όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ ενός ζευγαριού, μπορεί να βρεθούν γέρφυρες ξανά. Η επιδιόρθωση στην σχέση, χρειάζεται εργαλεία και σε αυτή την περίπτωση, ίσως, χρειαστείτε τη γνώμη ή τη συμμετοχή ενός ψυχολόγου.
 • Μη φοβηθείς τα συναισθήματα: Και ενώ έχετε αποφασίσει να μείνετε μαζί και να το παλέψετε – ξεπεράσετε, διαπιστώνεις ότι η σχέση σου, δυσκολεύεται να προχωρήσει. Φαίνεται ακόμα, πληγρωμέν@ από την απιστία σου και φαίνεται προσκολλημέν@ στο γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα μπορεί να μην προχωρήσουν ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο και η σχέση, πράγματι να εξελιχθεί σε κάτι άρρωστο. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως πρέπει να εξετάσεις το γεγονός ότι η σχέση έχει τελειώσει και ότι δεν θα λειτουργήσει μεταξύ σας. Αντιθέτως, μπορεί να σας βλάψει σοβαρά.

Η απιστία, είναι μια πράξη προδοσίας, αρχικά στον εαυτό σου. Το γεγονός ότι προδίδεις την επιλογή σου, είναι κάτι για να σταθείς. Μήπως τώρα προβληματίστηκες;

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply