Απογοήτευση. Ένα συναίσθημα που μας εκπαιδεύει

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

“Θέλω να επιτευχθούν οι στόχοι μου», «δυστυχώς απέτυχα να πραγματοποιήσω τους στόχους μου», «δεν είμαι αρκετά ικανός/ή να φέρω το αποτέλεσμα που επιθυμώ».

Αυτή η αλληλουχία σκέψεων αντικατοπτρίζει την απογοήτευση που ακολουθεί την αποτυχία να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες. Το πρόβλημα με την απογοήτευση είναι ότι το άτομο επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα και παραλείπει την ανάλυση των αποφάσεων που πάρθηκαν νωρίτερα.

Η συσχέτιση με την κατάθλιψη

Το αίσθημα της απογοήτευσης είναι κάτι που βιώνεται καθαρά υποκειμενικά. Συνήθως, τα άτομα που βιώνουν απογοήτευση καταφέρνουν να ξεπεράσουν το στάδιο αυτό και να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να ακολουθήσει το αίσθημα της κατάθλιψης. Με αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε ότι τα ψυχολογικά αποτελέσματα της απογοήτευσης ποικίλλουν, ανάλογα με τα άτομα που τα βιώνουν. Δε σημαίνει ότι ο καθένας που θα βιώσει απογοήτευσει μπορεί και να παρουσιάσει κατάθλιψη, ωστόσο η κατάθλιψη μπορεί να θεωρηθεί ένα δευτερεύον, από την απογοήτευση, συναίσθημα.

Είναι η αισιοδοξία μέσω καταπολέμησης;

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι οι αισιόδοξοι, έχουν λιγότερη ανοσία όταν βρίσκονται σε παρατεταμένο ή ανεξέλεγκτο στρες. Δεν χρησιμοποιούν τη συναισθηματική απορρόφηση για να προετοιμαστούν για την απογοήτευση και σαν αποτέλεσμα, την βιώνουν πιο έντονα. Ωστόσο, έρευνα του 1990 δημοσιεύει τοι οι αισιόδοξοι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, αναζητώντας λύση σε αυτά.

Η προστασία από την απογοήτευση παρόλα αυτά δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες για την ζωή και αποτρέπει τα άτομα από την επίτευξη μιας υγιούς ταυτότητας όσον αφορά τον εαυτό τους.

Θεωρώ παράλληλα, ότι η απογοήτευση είναι ένα μέσω να γίνουμε λίγο καλύτεροι. Να αναζητήσουμε λύσεις, να βρούμε διεξόδους, να μπούμε ενεργητικά στην διαδικασία, η οποία μας έφερε αντιμέτωπους με το συναίσθημα αυτό.

Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες και πιστεύω πολύ στο λόγο που κάθε συναίσθημα έρχεται και «εγκαθίσταται» στη ζωή μας. Η μόνη εξήγηση που δίνω εγώ, είναι μία: ο λόγος που έρχεται, είναι για να τον αντιμετωπίσεις κατάματα και να πας παρακάτω!

Εύη Βασιλείου

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply