Η ξεχωριστή σχέση των αδερφών
Τα αδέρφια παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις οικογένειές. Μπορούν συχνά να γίνουν οι καλύτεροί μας φίλοι και να γίνουν οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε. Μαλώνουμε με τα μικρότερα αδέρφια μας, μαθαίνουμε από τα μεγαλύτερα αδέρφια μας, παίζουμε και ανταγωνιζόμαστε μαζί τους.
Στην πραγματικότητα, δημιουργούμε ειδικές σχέσεις μαζί τους. Είναι σχέσεις που δεν συγκρίνονται με καμία από τις άλλες.
Η σημαντική απώλεια ενός αδερφού/ής
Αν κάποιος χάσει ένα παιδί, τον σύντροφο, τον γονιό θα βρει πολλά άρθρα στο διαδίκτυο. Δεν θα συμβεί το ίδιο, για να βρει ένα σχετικό άρθρο για την απώλεια ενός αδερφού/ής.
Το να ζει ο γονιός μετά την απώλεια του παιδιού του, είναι φοβερό. Τα αδέρφια, σε μία τέτοια συνθήκη δεν βρίσκουν απαραίτητα τον χρόνο να θρηνήσουν. Το βάρος της στήριξης των γονιών είναι εκεί από την αρχή. Είναι οι υποστηρικτές των γονιών. Όλο αυτό σου αφαιρεί προσωπικό χρόνο στην επεξεργασία του δικού σου πένθους. Πολλές φορές, χρειάζεται να διεκπεραιώσουν πολύ σκληρές εκκρεμότητες για το γεγονός όπως η κηδεία, τα ρούχα που θα φοράει ο/η αδερφός/ή.
Αντιδράσεις στο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου
- Σοκ
- Δυσπιστία
- Αρνηση
- Ανησυχία
- Δυσφορία
- Θυμός
- Περίοδοι θλίψης
- Απώλεια ύπνου
- Απώλεια όρεξης
Επίσης, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα 5 στάδια του πένθους κατά την επιστήμονα, Elisabeth Kübler-Ross:
- Αρνηση
- Θυμός
- Διαπραγμάτευση
- Κατάθλιψη
- Αποδοχή
Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι απαραίτητα προβλέψιμη. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις και η διαδικασία πένθους διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Ο πόνος και τα συναισθήματά είναι μοναδικά.
Επιπτώσεις που έχει ο θάνατος ενός αδελφού
Είτε λόγω παρατεταμένης ασθένειας, είτε λόγω ξαφνικού θανάτου, η απώλεια ενός αδερφού είναι δύσκολη. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάτι άλλαξε στην φυσική ροή, όπως την έχεις μάθει και υπάρχει αναστάτωση. Σχεδόν πάντα, υπάρχει στα ενδεχόμενα σενάρια η απώλεια παπούδων και γονιών. Αλλά, μια τέτοια σκέψη, δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου. Τα αδέρφια έχουν υπάρξει ταυτόχρονοι μάρτυρες στα γεγονότα ζωής τους, από κοινή οπτική. Καυγάδες γονιών, αγωνίες σχολείου, γενέθλια, αργίες, αρρώστιες κτλ.
Ο θάνατος ενός αδερφού μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Πέρα από την προσπάθεια να αντιμετωπίσεις την θλίψη σου ίσως αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω.
Αλλαγές στη Δυναμική της Οικογένειας
Όταν πεθαίνει ένας αδερφός/μια αδερφή, οι ρόλοι και οι ευθύνες μπορεί να κλονιστούν. Εάν ο αδερφός ήταν ο ηγέτης στην οικογένεια, ποιος αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο τώρα; Η ανησυχία σου με τη νέα δυναμική της οικογένειας μπορεί να προσθέσει περισσότερο άγχος στη θλίψη σου.
Η απώλεια μιας στενής σχέσης
Επειδή τα αδέρφια είναι συχνά βαθιά συνδεδεμένα, εκτός από τον/την αδερφό/ή, μπορεί να έχεις χάσεις και τον/την καλύτερο/η φίλο/η σου. Εάν εργαζόσασταν σε μια οικογενειακή επιχείρηση, η απώλεια του/της αδελφού/ής σας μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την απώλεια του συναδέλφου.
Βαθιά ενοχή
«Γιατί αυτός/ή και όχι εγώ». Το να νιώθεις ενοχή επειδή εσύ έζησες, δεν είναι παράλογο. Όσοι χάνουν αδέρφια συχνά νιώθουν ενοχές για πράγματα που δεν ειπώθηκαν, ή ειπώθηκαν σε θυμό, ή λάθος και νιώθουν ότι δεν έχουν πια, την ευκαιρία να απολογηθούν. Κάποιες φορές, η αποξένωση από τα αδέρφια κατά την ενηλικίωση ή μετά την δημιουργία οικογένειας μπορεί να προκαλέσουν ενοχή επειδή η επανασύνδεση, δεν είναι εφικτή.
Ιατρικός έλεγχος
Αν ο/η άδερφός/ή έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια, καλό είναι να κάνεις έναν ιατρικό έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά στις ασθένειες.
Πότε θα περάσει το πένθος
Δεν υπάρχει «κανονικός» χρόνος για να θρηνήσεις την απώλεια ενός αδερφού. Καθώς περνάει ο καιρός, η θλίψη πρέπει να απαλύνει και θα πρέπει να μπορείς να λειτουργήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η θλίψη εξαφανίζεται τελείως. Ούτε αυτό σημαίνει ότι δεν θα νιώθεις θλίψη ή μοναξιά για την απώλεια του/της αδερφού/ή σου. Κάποια στιγμή, θα επιστέψεις στην κανονικότητα της ζωής σου.
Πολύπλοκη Θλίψη
Για μερικούς, όμως, τα συναισθήματα της απώλειας είναι τόσο έντονα που γίνονται εξουθενωτικά. Αυτό είναι γνωστό ως περίπλοκη θλίψη. Ονομάζεται επίσης διαταραχή πένθους.
Σε αυτή την περίπτωση, οδυνηρά συναισθήματα διαταράσσουν σοβαρά τις ζωές και την καθημερινότητα. Οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές, εμμονικές και έντονες. Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με υγιή τρόπο και χρειάζονται θεραπευτική βοήθεια.
Η πρότασή μου, σε εσένα που έχεις χάσει τον/την αδερφό/ή σου.
- Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Η θλίψη είναι μια διαδικασία που σε μαθαίνει νέα πράγματα.
- Ξεκουράσου, κοιμήσου περισσότερο. Όσοι πενθούν είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά.
- Ο πόνος, είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να αποδεχτείς. Δώσε στον εαυτό σου, τον χρόνο που χρειάζεται και μην αντιδράς με φόβο.
- Προσπάθησε να μην απομονωθείς. Πέρασε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου.
- Συνδέσου ξανά με την ευτυχία. Όχι υπερβολικά πράγματα, αλλά μη ξεχνάς ότι υπάρχουν πραγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχία. Η ευτυχία, είναι μέρος της δικής σου ζωής, της δικής σου συνέχειας.
- Επίτρεψε στον εαυτό σου την χαρά. Μη νιώθεις ντροπή, ενοχή ή αγωνία αν χορέψεις, τραγουδήσεις και γελάσεις.
- Η ρουτίνα είναι γιατρικό. Άρχισε να βρίσκεσαι πίσω στην ρουτίνα σου ή δημιούργησε μια νέα. Φάε καλά, κάνε βόλτες, γύρισε στην εργασία σου.
- Η πνευματικότητα βοηθάει πολύ. Είναι σημαντικό να μετατοπίζεις την ενέργειά σου προς τα εσένα. Προς το να μάθεις πράγματα που σου δίνουν γαλήνη, χαρά, ελευθερία. Αξιοποίησε αυτήν την εμπειρία και μελέτησε πράγματα που θα σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία.
Θα σου πω, τι έχω ανακαλύψει και σε τί πιστεύω.
Πρόσφατα, έμαθα ότι το πένθος είναι κάτι πολύ ζωντανό. Με μαθαίνει νέα συναισθήματα ή μάλλον νέους συνδυασμούς συναισθημάτων. Είμαι ευλογημένη που γνώρισα την αδερφή μου, Ειρήνη Βασιλείου (μητέρα, κόρη, αδερφή, σύζυγο, φίλη, αδερφή-ψυχή, συγγραφέα) και είμαι ευγνώμων που ακόμα (μετά από 18 χρόνια) με μαθαίνει πράγματα.