Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού
Είσαι εκείνος, που εχεις την ανάγκη να φαίνεσαι ως ο άγγελος στα μάτια των άλλων. Νιώθεις την ανάγκη να ικανοποιήσεις ότι σου ζητούν. Κάνεις τρομακτική προσπάθεια για να διατηρήσεις την αγάπη των άλλων. Φοβάσαι ότι μια διαφορετική συμπεριφορά, θα δημιουργήσει αποδοκιμασία από εκείνους.
Γιατί έχεις το σύνδρομο του καλού παιδιού – Αιτίες
Φταίει η ταμπέλα.
Σου είπαν ότι είσαι τέλειο και σου φόρεσαν αυτή την βαριά ταμπέλα. Δεν ξέρει κανείς τί δυσκολίες και εκπτώσεις κάνεις στον εαυτό σου για να διατηρείς αυτό το προφίλ. Πόσο καταπιέζεις συναισθήματα για να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων.
Μάλλον δεν έχεις περάσει από την επαναστατική φάση των νηπίων, των μεγαλύτερων παιδιών και την εφηβεία. Κάτι τέτοιο, δεν επιτρεπόταν από τους γονείς γιατί εσύ έπρεπε να συνεργάζεσαι προσπαθώντας να είσαι καλό παιδί. Στο μυαλό σου παίζει η κασέτα, «τι θα σκεφτούν οι άλλοι».
Παράλληλα, οι αυστηροί γονείς σου δεν αποδέχτηκαν και δεν σεβάστηκαν την προσωπικότητά σου με αποτέλεσμα να μεγαλώνεις με τον τρόπο που νόμιζες ότι ήταν αποδεκτό για εκείνους.
Χαρακτηριστικά καλού παιδιού
- Χαμογελάς ακόμα και αν το πραγματικό σου συναίσθημα είναι αντίθετο
- Δεν εμφανίζεις ποτέ τον θυμό σου
- Δεν υπάρχει εγωισμός στη συμπεριφορά σου
- Όταν μιλάς για κάτι που θέλεις, πάντα δικαιολογείς γιατί το κάνεις
- Δίνεις οδηγίες στου άλλους με το «Πρέπει»
- Κάνεις κοπλιμέντα στους άλλους, ενώ είσαι επικριτικός μέσα σου
- Δυσκολεύεσαι να δεχτείς κοπλιμέντα ακόμα και σε εκείνα που είσαι πραγματικά καλός
- Όταν κάτι που είπες ενόχλησε κάποιον άλλο, ξεκινάς με το «μα δεν το εννούσα έτσι»
- Δεν εκφράζεις κριτική ευθέως
- Στην εργασία είσαι πολύ δεκτικός με τις απόψεις των ανωτέρων, ακόμα και αν διαφωνείς
- Όταν σου ζητούν να εκφραστείς αντίθετα, δεν μπορείς να το κάνεις
Και τώρα θα σου αναφέρω πράγματα που θα σε ξεβολέψουν.
Γιατί δεν θέλει κάποιος στη ζωή του, το καλό παιδί.
Το να είσαι ευχάριστος, καλός και ενάρετος είναι υπέροχο. Από την άλλη, όντας καλό παιδί, έχεις πιεστεί φοβερά. Έτσι, μπορεί ως καλό παιδί:
- Να είσαι ενεργειακό βαμπιρ για τους άλλους
- Έχοντας μάθει να είσαι αρεστό, δεν θα δώσεις feedback που είναι χρήσιμο στους άλλους
- Δεν δημιουργείς ειλικρινείς σχέσεις, γιατί δυσκολεύεσαι να πεις όσα νιώθεις
- Οι άλλοι λαμβάνουν τον θυμό σου με μη λεκτικό τρόπο, αλλά δεν παραδέχεσαι αυτό το «κακό συναίσθημα». Τα συναισθήματα έχουν όμως, την ικανότητα να εμφανίζονται. Ακόμα και αν εμφανίσεις τον θυμό σου, θα το κάνεις με τρόπο που θα φαίνεσαι το «θύμα».
- Τρέχεις να βοηθήσεις όποιον πιστεύεις ότι έχει προβλήματα, ακόμα και αν δε το ζητούν ή ακόμα περισσότερο ακόμα και αν δεν το θέλουν. Πιστεύεις ότι θέλεις να βοηθήσεις μόνο τους άλλους, αλλά δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις την δική σου ικανοποίηση μέσα σε αυτό. Μήπως σου είναι δύσκολο έως και άγνωστο να φροντίσεις τον εαυτό σου και για αυτό τον λόγο είναι ευκολότερο για εσένα να στρέφεις τον προβολέα προς τα έξω;
- Μπορεί να προσπαθείς πολύ να μη δημιουργείς αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο πολλές φορές οι άλλοι σε αποφεύγουν γιατί εντοπίζουν την μεγάλη σου προσπάθεια να γίνεις αρεστός και αυτό μπορεί να λαμβάνεται ως «απειλή». Μεταφράζεται και ως χειρισμός. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, γιατί ως παιδί χρειάστηκε να βγάλεις από την εργαλειοθήκη σου χειριστικές συμπεριφορές για να γλιτώνεις το αυστηρό γονεικό πλαίσιο.
- Αποφεύγεις τις συζητήσεις σε βάθος γιατί αυτό θα σε ξεβολέψει. Για να μείνεις εκτός κινδύνου, μπορεί να πετάξεις κάτι πολύ αιχμηρό στον άλλο και να εκνευριστεί. Έτσι, θα χάσει τον έλεγχό του και εσύ θα παραμείνεις το καλό παιδί.
- Αυτό δικαιολογεί και το πόσο συναισθηματικά εύθραστος μπορεί να νιώθεις. Έτσι, πάντα κάτι θα παρεξηγείς. Πολύ πιθανό οι γύρω σου να νιώθουν ένοχοι για τον τρόπο που σε κάνουν να αισθάνεσαι.
- Πώς θα βελτιωθείς αν δεν μπορείς να διακρίνεις την επικοδομητική κριτική. Όλα είναι για εσένα καταστροφικά. Εάν ο άλλος σε διορθώσει, το κάνει επειδή δε σε αποδέχεται μεσα σου. Πολλές φορές, η κριτική είναι απαραίτητη. Σε «σπρώχνει» να εντοπίσεις συμπεριφορές που χρειάζονται βελτίωση. Δεν είσαι δεκτικός στην κριτική και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μένεις πάντα το καλό «παιδί». Να μην ενηλικιωθείς ποτέ, δηλαδή.
- Η αγάπη που παίρνεις είναι λίγη. Δυσκολεύεσαι να λάβεις την αγάπη των άλλων. Ότι και να σου δίνουν, είναι λίγο για εσένα. Παρ’ όλο που η αγάπη και η προσοχή που βιώνεις είναι πολλή, την βιώνεις ως λίγη. Είσαι σαν ένα ποτήρι που δεν γεμίζει ποτέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχεις κάνει σχέση με τον εαυτό σου. Άρα όλες οι άλλες σχέσεις, είναι «λίγες».
- Ως καλό παιδί, θα παραμείνεις παιδί και όπως κάθε παιδί, δεν έχεις την ικανότητα για αυτοπαρατήρηση ή για συνειδητές επιλογές σχετικά με τη σκέψη, το συναίσθημα ή τον τρόπο σου αλλιώς…
- Κατηγορείς τους άλλους για τον πόνο που σου προκάλεσαν αλλά συγχωρείς αμέσως. Αυτή η αντιμετώπιση κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι αντιδράσεις σου, θα κάνουν τους άλλους να επιστρέφουν πιο δυναμικά και κακοποιητικά.
Υπάρχει ενας μεγάλος κίνδυνος για εσένα
Τα θύματα, για να παραμείνουν θύματα πρέπει να βρουν θύτες. Έτσι, είσαι ευάλωτος σε κακοποιητικές συμπεριφορές και σχολιασμούς.
Το καλό παιδί, πληγώνεται ασύστολα μακριά από το δομημένο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.
Συνέπειες σύνδρομου καλού παιδιού
- Έχεις μάθει να καταπιέζεσαι. Ίσως και να έχεις δεχθεί κακοποίηση περισσότερο από τους άλλους και δυσκολεύεσαι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Μήπως ο θυμός, που δεν κατανοείς από που προκύπτει, να οφείλεται εκεί;
- Το επικίνδυνο με το σύνδρομο του καλού παιδιού, είναι ότι πολλοί άνθρωποι επειδή νιώθουν αγωνία για το αν είναι αρκετά καλοί, αποσύρονται κοινωνικά γιατί και μόνο η ιδέα οτι μπορεί να αποτύχουν στο να ικανοποιήσουν τους άλλους, είναι απογοήτευση για εκείνους. Παράλληλα βιώνουν φόβο και άγχος. Αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες, ακολουθώντας αυτά που λένε οι άλλοι.
- Υπάρχει πιθανότητα να βιώσουν σωματικά συμπτώματα όπως, κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και εφίδρωση που είναι συμπτώματα του στρες.
- Αν δεν κάνεις λάθη, πώς θα μάθεις από αυτά; Όταν ακολουθείς μόνο το σωστό, σημαίνει ότι κάνεις ότι περιμένουν οι άλλοι από εσένα. Αφέσου σε ένα πιο αυθόρμητο μοντέλο του εαυτού σου. Αυτό που θέλεις εσύ να είσαι. Τα μικρά λάθη, σε βοηθούν να αποφύγεις μεγάλες αποτυχίες. Μαθαίνεις και προχωράς. Εξελίσσεσαι και ενδυναμώνεις την αντοχή σου.
- Δυσκολεύεσαι να πάρεις ρίσκα, γιατί όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, δεν σου αρέσουν τα λάθη. Αν δε ρισκάρεις, δεν εκπαιδεύεσαι στην αντιμετώπιση δυσκολιών έξω από την «φουσκα» της σιγουριάς.
- Ο «ιδανικός εαυτούς» που έχεις χτίσεις για να είναι αρεστός οδηγεί σε μελλοντικά προβλήματα. Σταδιακά ο επικριτικός εαυτός σου, θα κάνει περισσότερες εμφανίσεις στη ζωή σου. Το άγχος σου θα μεγαλώνει και θα συνειδητοποιείς ότι θα δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες. Η προσαρμοστικότητά σου, θα γίνεται όλο και πιο άκαμπτη.
- Είσαι καλό παιδί από επιλογή άλλων. Δεν έγινες από επιλογή σου. Η σημασία της επιλογής είναι τεράστιας σημασία, όπως αναφέρω αναλυτικά στο βιβλίο μου «Αγαπημένα μου παιδιά». Επιλογή σημαίνει ελευθερία. Η ελευθερία συνεπάγεται την ευτυχία. Μόνο η επιλογή σου δίνει αυτήν την αίσθηση ότι μπορώ να ανακλύψω τον κόσμο γύρω μου και τον εαυτό μου. Να ανακαλύψεις όσα μπορείς να κάνεις, όσα δεν μπορείς και εκείνα που δεν τόλμησες ακόμα! Έτσι μεγαλώνεις.
- Δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν εμπιστέυεσαι τον εαυτό σου. Γιατί για να γίνει αυτό, πρέπει να έχεις την επιλογή, όπως αναφέραμε παραπάνω, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Δεν αισθάνεσαι αποδεκτός στο βάθος σου και αυτό γιατί στην προσπάθειά σου να γίνεις το παιδί που θα είναι αρεστό στους άλλους, έχασες το ποιος ήθελες να είσαι εσύ.
- Επειδή προσπαθείς πολύ για να ανταποκριθείς στις μεγάλες προσδοκίες των άλλων και επειδή δεν ξέρεις πόσα μπορείς να πετύχεις, βολεύεσαι με μικρότερους στόχους από τις δυνατότητές σου.
- Καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια και ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για να κάνεις κάτι τέλεια. Η τελειομανία, ωστόσο, εχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.
- Οι γονείς σου δεν θα ανησυχούν ποτέ για εσένα, γιατί σε εκπαίδευσαν τέλεια! Αυτό ξέρεις, πόσο δεν ισχύει. Πόσο πολύ χρειάζεσαι ακόμα κάποιον να νοιάζεται, να σε φροντίζει να σε αγαπά ανευ όρων, όπως μόνο οι γονείς μπορούν. Αλλά, είναι εύκολο για εσένα να μοιραστείς μαζί τους, τις δυσκολίες σου;
Στην πραγματικότητα δεν έκανες ποτέ σχέση με τον εαυτό σου.
Πώς να απαλλαγείς από το σύνδρομο του καλού παιδιού
- Δημιούργησε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με τον εαυτό σου. Άρχισε να δημιουργείς συνθήκες ηρεμίας μέσα σου. Τα λάθη, είναι εξαιρετικά μέσα για να εξελιχθείς. Δεν χρειάζεται να τραυματίζεις τον εαυτό σου, για να είναι όλα όπως πρέπει γιατί η αλήθεια είναι, ότι δεν είναι όλα όπως τα θέλεις πραγματικά. Άρα, δεν είναι όλα όπως πρέπει.
- Άρχισε να δουλεύεις τα όριά σου. Αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να σε απασχολήσει το με ποιόν θέλεις να συναναστρέφεσαι και με ποιόν όχι. Όσοι ξεπερνούν τις γραμμές αντοχών σου, δεν χρειάζεται να είναι μέρος της ζωής σου.
- Ρώτησε τον εαυτό σου αν αυτό που κάνεις είναι, αυτό που θέλεις. Κάνε απλά μια ερώτηση στον εαυτό σου «τώρα το θέλω αυτό?
- Επιβάλλεται να λες «όχι». Επειδή σου αρέσει να εξυπηρετείς γιατί αυτό κάνει ένα καλό παιδί, βάλε σε προτεραιότητα την δική σου ανάγκη. Έτσι, φροντίζεις τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα σωστό να λες «όχι», όταν κάτι δεν το θέλεις. Είναι υγιές.
- Μπορείς να είσαι loud. Τα καλά παιδιά, δεν έπρεπε να κάνουν θόρυβο, μήπως και ενοχλήσουν τους γύρω του, με αποτέλεσμα να καταπιέζουν την εκφραστικότητά τους. Άλλωστε, έχεις δει παιδί ήσυχο; Σου φαίνεται φυσιολογικό να είναι ένα παιδί ήσυχο; Πώς θα εκφράσει τα συναισθήματά του; Όσο θορυβώδης θέλεις, μπορείς να είσαι. Δεν θα γίνει τίποτα, αν εκφραστείς δυνατά.
- Διαφώνησε. Όταν έχεις διαφορετική άποψη, μοιράσου την. Έχεις τον έλεγχο εσύ. Τον έλεγχο των ορίων σου. Εάν αισθάνεσαι ότι κάποιον καταπατά τα όριά σου, πες το. Αν συνεχίσουν ετσι, μπορείς να αναθεωρήσεις κάποιες σχέσεις. Τα όρια θα σου υπενθυμίσουν ότι πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου. Σκέψου πόσο κατανοητό θα γίνει και στους άλλους!
- Αποδέξου ότι δεν θα σε συμπαθούν όλοι. Δεν χρειάζεται να εξαρτάσαι από κανέναν. Έτσι, δεν χρειάζεσαι να κάνεις προσπάθεια για να σε συμπαθούν οι όλοι. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι δυνατόν και μόλις καταφέρεις να το αποδεχτείς, θα αισθανθείς μεγάλη ελευθερία. Θα αισθανθείς μεγαλύτερη χαρά και λιγότερη ανησυχία εστιάζοντας στο πώς νιώθεις εσύ για τους άλλους… θα εκπλαγείς με όσα θα ανακαλύψεις!
Αφιερωμένο σε όλα τα καλά παιδιά που γνώρισα, που γνωρίζω και που θα γνωρίσω.
Αφιερωμένο στα δικά μου, καλά παιδιά που με μαθαίνουν να αποδέχομαι τους ολοκληρωμένους εαυτούς τους και μου υποδεικνύουν πόση δουλειά χρειάζομαι ακόμα.
Αφιερωμένο στον «καλό» εαυτό μου, που τον αποχαιρετώ σιγά σιγά, με σκοπό να βρω τον εαυτό μου. Γιατί η δουλειά με τον εαυτό μας, δεν τελειώνει ποτέ.