Εγωιστής / Εγωίστρια ή άτομο με υψηλό εγώ; Ανακάλυψε τη διαφορά.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το «εγώ» λανθασμένα, νομίζοντας ότι αναφέρονται στον εγωισμό. Ο εγωισμός, είναι κάτι διαφορετικό και δεν συνάδει με τον ίδιο τρόπο με το «εγώ».

Στην ψυχαναλυτική θεωρία της προσωπικότητας του Sigmund Freud, η δύναμη του εγώ είναι η ικανότητα του εγώ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του αυτό (id), του υπερεγώ και της πραγματικότητας. Εκείνοι με ένα ανίσχυρο εγώ μπορεί να αισθάνονται διχασμένοι ανάμεσα σε αυτές τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις, ενώ εκείνοι με ένα πολύ ισχυρό εγώ, μπορεί να γίνουν πολύ ανυποχώρητοι και άκαμπτοι. Η σημασία του εγώ, μας βοηθά να διατηρήσουμε τη συναισθηματική σταθερότητα και να αντιμετωπίσουμε το εσωτερικό και εξωτερικό στρες.

Αναλύοντας τη σημασία του εγώ

Σύμφωνα με τον Sigmund Freud, η προσωπικότητα αποτελείται από τρία στοιχεία: το αυτό (id), το εγώ και το υπερεγώ. Το αυτό αποτελείται από όλες τις πρωταρχικές ορμές και επιθυμίες και είναι το μόνο μέρος της προσωπικότητας που υπάρχει κατά τη γέννηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα ένστικτά μας. Το υπερεγώ είναι το μέρος της προσωπικότητας που αποτελείται από τα εσωτερικευμένα πρότυπα και τους κανόνες που αποκτούμε από τους γονείς και την κοινωνία μας. Είναι δηλαδή, το ηθικό κομμάτι μας. Τέλος, το εγώ είναι το συστατικό της προσωπικότητας που μεσολαβεί μεταξύ των απαιτήσεων της πραγματικότητας, των ορμών του αυτό (id) και των ιδεαλιστικών, αλλά συχνά μη ρεαλιστικών, προτύπων του υπερεγώ.

Όταν τα ένστικτά μας ενεργούν και οι ηθικοί κανόνες προσπαθούν να διατηρήσουν τα ιδεαλιστικά πρότυπά μας, το εγώ είναι αυτό το χαρακτηριστικό μας που προσπαθεί να φέρει την ισορροπία ανάμεσα στις ορμές και τις απαιτήσεις της πραγματικότητας.

Αναφορικά με την ψυχολογία μας, η δύναμη του εγώ χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την ικανότητα ενός ατόμου να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίσθηση του εαυτού του απέναντι στον πόνο, την αγωνία και τις συγκρούσεις. Οι ερευνητές έχουν επίσης αναφέρει ότι οι άμυνες και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης καταστάσεων, είναι στοιχεία που έχει «δημιουργήσει» το εγώ για την προστασία του εαυτού.

Το ισχυρό εγώ

  • Οι άνθρωποι με ένα ισχυρό εγώ, τείνουν να είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και είναι καλοί στο να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα της ζωής. Επίσης έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης και είναι σε θέση να ρυθμίζουν με επιτυχία τα συναισθήματά τους, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Ένα άτομο με ισχυρή εγωιστική δύναμη προσεγγίζει τις προκλήσεις με την αίσθηση ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα και να εξελιχθεί αποτελεσματικά από αυτά.
  • Έχοντας μια ισχυρή εγωιστική δύναμη, το άτομο αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να βρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων.
  • Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν ό,τι τους «φέρει» η ζωή χωρίς να χάσουν την αίσθηση του εαυτού τους. Οι άνθρωποι με ισχυρό εγώ τείνουν να είναι πολύ ανθεκτικοί απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Αντί να τα παρατήσουν μπροστά σε ένα εμπόδιο, αυτά τα άτομα βλέπουν τέτοια γεγονότα ως καταστάσεις που πρέπει να κατακτηθούν και να ξεπεραστούν. Ακόμη και όταν συμβαίνουν πολύ δύσκολα γεγονότα ή τραγωδίες, όσοι έχουν τη δύναμη εγώ, είναι σε θέση να σηκωθούν, να ξεσκονιστούν και να προχωρήσουν με μια αίσθηση αισιοδοξίας.

Το αδύναμο Εγώ

  • Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν αδύναμη εγωιστική δύναμη βλέπουν τις προκλήσεις ως κάτι που πρέπει να αποφύγουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα μπορεί να φαίνεται πολύ απειλητική για να την αντιμετωπίσουν.
  • Άτομα με αδύναμο εγώ δυσκολεύονται, να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν την πραγματικότητα μέσω παθιασμένων σχέσεων, χρήσης ουσιών και κακή χρήση του εαυτού τους.
  • Το αδύναμο εγώ, χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη ψυχολογικής ανθεκτικότητας. Ενόψει των προκλήσεων της ζωής, όσοι έχουν αδύναμο εγώ μπορεί απλώς να τα παρατήσουν ή να καταρρεύσουν.

Η διαφορά λοιπόν ανάμεσα στον εγωισμό και στο εγώ είναι η εξής:

Το εγώ, φροντίζει την ευζωία σου.

Ο εγωισμός, αρνείται να κοιτάξει πέρα από τον εαυτό.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply