Συντροφική ποιότητα ορίζεται με έννοιες όπως ικανοποίηση, ευτυχία και ολοκλήρωση.
Θεσμική και συντροφική σχέση όπως αντιλαμβάνεσαι διαφέρουν. Η πρώτη αναφέρεται στην έμφαση του ζευγαριού στους κανόνες και τις εξουσίες των κοινωνιών… «η κεφαλή της οικογένειας, ο πρέσβης της οικογένειας, ο κουβαλητής» και μπορώ να συνεχίζω αρκετά τη λίστα αυτή. Όλοι καταλάβαμε για ποιον μιλάμε. Η έννοια της συντροφικής σχέσης αναφέρεται στην αμοιβαιότητα της σχέσης με στοργή, κοινά ενδιαφέροντα, αγάπη και στην αφαίρεση των αυστηρών ορίων των φύλων. Η γυναίκα εργάζεται, ο άντρας συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών. Παρόλο που οι γυναίκες εργάζονται, παραμένουν οι κύριες υπεύθυνες για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών.
Παράγοντες που επηρεάζουν την συντροφική ποιότητα είναι :
- Το φύλο, ο διαφορετικός τρόπος που οι άντρες και οι γυναίκες εκλαμβάνουν τις έννοιες: σχέση, συντροφικότητα, ευτυχισμένη σχέση, οικειότητα, θυμός. Πόσες είναι οι φορές που του μιλάτε για τη σχέση σας και δε καταλαβαίνει τι του λέτε; Το εννοεί! Δεν καταλαβαίνει τι του λέτε. Ο τρόπος που λειτουργεί ο αντρικός με τον γυναικείο εγκέφαλο, διαφέρουν.
- Η συντροφικότητα, λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στη σωματική και ψυχική ασθένεια επειδή προφυλάσσει το άτομο από τις επιδράσεις της πίεσης και του άγχους. Τα ζευγάρια που λειτουργούν μαζί για να αντιμετωπίσουν και για να ανταποκριθούν στα προσωπικά τους προβλήματα, επηρεάζουν την συντροφική ποιότητα.
- Οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, μπορεί να κάνουν τα άτομα να εκδηλώσουν διάφορες μορφές διαταραχών κατά την συντροφική ζωή. Πόσοι από εσάς δεν έχετε κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, συσχετίσει αναμνήσεις σας;
- Οικονομικοί παράγοντες από την απουσία χρημάτων ως το ποιος κατέχει τα περισσότερα χρήματα ή με ποιο τρόπο διανέμονται αποτελούν λόγους διαφωνίας ή αν ερμηνεύσει το ζευγάρι διαφορετικά τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει παράμετρο έκφρασης αγάπης.
- Ο καταμερισμός εργασιών, μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διαφωνίας σε ένα ζευγάρι και πηγή δυσαρέσκειας που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα την συντροφική ικανοποίηση.
Παιδιά που εκτίθενται σε κακή ποιότητα γάμων, δηλαδή που είναι παρατηρητές μια σχέσης κακής ανάμεσα στους γονείς, στερούνται τα κατάλληλα πρότυπα ρόλων καθώς και την λειτουργία της συντροφικής σχέσης και αποκτούν χαμηλές κοινωνικές ικανότητες.
Τρόποι που προωθούν το ζευγάρι σε καλή ποιότητα είναι:
Κοινές σωματικές ασκήσεις: «Να κάνουμε push ups» που έλεγε και το παλιό άσμα. Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για ασκήσεις. Ο ένας μπορεί να παροτρύνει τον άλλο και το αποτέλεσμα θα το απολαύσετε παρέα.
Συναισθηματικές εκφράσεις: Το να εκφράζεστε συναισθηματικά μαζί με τον σύντροφό σας προωθεί και βοηθάει στις κοινές καλές αναμνήσεις. Γελάστε μαζί, μη κρύψετε τη στεναχώρια σας, ακόμα και να κλάψετε μπροστά του/της, αποδεχτείτε ο ένας τον άλλο.
Διανοητικές διεργασίες: Δημιουργήστε κοινά νέα ενδιαφέροντα, βοηθήστε ο ένας τον άλλο να εντοπίσετε αρνητικές σκέψεις και κάντε «τομή» στην άρνηση, αλλάξτε τα «πρέπει» σε κοινά «θέλω», μην πέφτετε στην παγίδα της αρνητικής κριτικής.
Εργασιακοί στόχοι: Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, αναζητήστε νέα δεδομένα και εξετάστε την καριέρα και τους στόχους που είχατε ως τώρα καθώς και την εργασιακή σας συμπεριφορά.
Πνευματικές συζητήσεις: Επαναπροσδιορίστε τις αξίες σας αναζητώντας το νόημα της ζωής και δημιουργήστε ένα νέο σύστημα αξιών που να έχει ίσως, μια κοινή βάση.
Πρακτικότητα στη ζωή: Διαχειριστείτε τον χρόνο σας εγκαταλείποντας την τελειομανία που μας δίδαξε ο πρότερος υλιστικός τρόπος ζωής, συνεργαστείτε για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα σε κοινούς σας στόχους.
Αυτοβελτίωση Ξεκίνα σήμερα να βιώσεις μια νεα εμπειρία
Η καλή ποιότητα σε μια σχέση, αναφέρεται στις κοινές στιγμές της καθημερινότητας. Τα τελευταία χρόνια, τα ζευγάρια περνούσαν ελάχιστο χρόνο μαζί λόγω των πολλών τους υποχρεώσεων. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας, να κάνουμε μια νέα αρχή αναζητώντας την ποιότητα, τον άνθρωπο και τις συνθήκες με ουσιαστικότερο τρόπο.
Τον σύντροφό μας τον επιλέγουμε και αυτή τη σχέση οφείλουμε να την υπερασπιστούμε. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Πολλές φορές, η ρεαλιστική πραγματικότητα σοκάρει και απομακρύνει τους ανθρώπους.
Στόχος σου, πρέπει να είναι να βρίσκεις τα σημεία που συμφωνείς. Τώρα είναι η ώρα, να κάνεις τομή στη σχέση σου και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου!