Ενδείξεις οτι η σχέση μπορεί να μετατραπεί σε βίαιη

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν από την αρχή, να συστήνονται με τα βίαια χαρακτηριστικά τους. Συνήθως προβάλλουν άλλα τους στοιχεία, εως τη στιγμή που θα καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με έναν βίαιο άνθρωπο. Οι περισσότερες σχέσεις που μπορεί να γίνουν κακοποιητικές, δεν είναι με ανθρώπους που φαίνονται βίαιοι.

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε στην ελληνική κοινωνία να δημοσιοποιούνται, όλο και περισσότερα εγκλήματα με θύματα γυναίκες.

Τα ποσοστά εγκλημάτων από τους συντρόφους έχουν αυξηθεί και αν αναλογιστεί κανείς και την συναισθηματική κακοποίηση, τα ποσοστά εκτοξεύονται.

Ως γυναίκα αλλά και μητέρα κοριτσιών, προβληματίζομαι. Και σκέφτομαι, πόσες από εσάς νιώθετε ανασφάλεια.

Αρχικά, στη σχέση δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε αν κάποιος μπορεί να εξελιχθεί σε βίαιο και οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σε τέτοια φάση, δεν έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους ή να αισθάνονται υπεύθυνες. Κάτι που στην πορεία, δυστυχώς αλλάζει.

Σημάδια που προειδοποιούν:

Παρακάτω υπάρχουν μερικές ενδείξεις, ότι ενώ η σχέση ξεκινάει φυσιολογικά, μπορεί να εξελιχθεί σε κακοποιητική.

Επαγρύπνηση: Κλειδί είναι η ετοιμότητα. Οποιαδήποτε συμπεριφορά σε κάνει να νιώσεις ανασφαλής ή άβολα, είναι συμπεριφορά για να προβληματιστείς. Στον προβληματισμό σου αυτόν, εμπιστεύσου μια συζήτηση με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Εάν έχει στοιχεία δεκτικότητας στις ανησυχίες σου και αντιδρά πολιτισμένα, έχεις ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Η απορριπτική ή αμυντική στάση είναι συμπεριφορές που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψη.

Υπάρχουν μελέτες που εντοπίζουν ορισμένες πτυχές των σχέσεων που μπορεί να προβλέπουν μελλοντική κακοποίηση ή βία.

Σημαντικός δείκτης είναι η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων ή της κατάθλιψης που σχετίζεται με την βία. Και υπάρχει η συσχέτιση αλκοόλ και αυξημένων ποσοστών βίας.

Ενδείξεις ελέγχου, οι οποίες σηματοδοτούν πιθανότητα μελλοντικής βίας:

  • Τηλεφωνεί για να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεσαι εκεί που είχες πει ότι θα είσαι
  • Εμφανίζεται ξαφνικά για να ελέγξει με ποιον είσαι
  • Σε χειρίζεται συναισθηματικά
  • Μονοπωλεί τον χρόνο σου
  • Απειλή για αντίποινα σε περίπτωση απιστίας
  • Συνεχόμενη αγωνία για το που βρίσκεσαι

Έγκαιρη αντιμετώπιση

Εάν είσαι σε μια τέτοια σχέση, είναι σημαντικό να αναπτύξεις ένα ασφαλές σχέδιο αποχώρησης από τη σχέση. Είναι προτιμότερο να μην φύγεις εν θερμώ ή με ένταση. Λάβε βοήθεια από έμπειρους επαγγελματίες που μπορούν να καθοδηγήσουν και να σχεδιάσουν μαζί σου μια μέθοδο αποχώρησης.

Εάν γνωρίζεις κάποια που βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση, θα πρέπει να είσαι προσεχτικός/ή στον τρόπο που την συμβουλεύεις. Μάθε και ενημέρωσε την φίλη σου για τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

Είμαστε μεσογειακός λαό και γενικά εκρηκτικός. Ίσως και σε κάποιες ηλικίες αναζητάς το πάθος και σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να το βιώσεις.

Το θέμα είναι μην γίνει το πάθος, λάθος!

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply