Ουδέν κακόν αμιγές καλού η θτετικη πλευρα της πανδημιας διαχειριση στρες εργασια Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος θετικη ψυχολογια καταπολεμηση αγχους αυτοπεποιθηση ψυχαναλυση ψυχοθεραπεια αναλυση

Εντοπίζοντας τη θετική πλευρά της πανδημίας

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Μερικοί άνθρωποι, με την κρίση COVID-19, βρήκαν οφέλη για την ψυχική τους υγεία σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων “Ουδέν κακόν αμιγές καλού” επαληθεύεται
Περισσότερο από το 88% των ερωτηθέντων εντόπισαν θετικά αποτελέσματα από την πανδημία.
Τα οφέλη αυτά, σχετίζονται με την «μετατραυματική ανάπτυξη», και αφορούν βελτιωμένες σχέσεις, μεγαλύτερη εκτίμηση της ζωής και θετική πνευματική αλλαγή.

Οι επιπτώσεις του COVID-19

Η κρίση COVID-19 ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις της υπερβαίνουν πολύ τις φυσικές επιπτώσεις της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη και ότι άτομα χωρίς κλινική κατάθλιψη, άγχος ή άλλες διαταραχές παρουσίασαν κακή ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμοί .

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Bath στην Αγγλία υποδηλώνει ότι η πανδημία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και ακόμη και να οδηγήσει σε μετατραυματική ανάπτυξη .

GINAMARIE GUARINO, LMHC

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια διαδικτυακή έρευνα 385 εθελοντών, οι οποίοι ήταν όλοι φροντιστές παιδιών ηλικίας 6-16 που ζουν στην Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην κορυφή του πρώτου κύματος COVID-19 κατά τη διάρκεια του Lockdown, μεταξύ 1 Μαΐου και 27 Ιουνίου 2020.

Η πλειονότητα (74%) των ερωτηθέντων εργαζόταν , μέσω τηλεργασίας , αποκλειστικά από το σπίτι και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν μείωση του εισοδήματος. Τα περισσότερα από τα παιδιά τους , περίπου το 93% , έκαναν τηλεκπαίδευση , διδάσκονταν δηλαδή στο σπίτι και το 19,5% από αυτά ανέφεραν ότι είχαν κάποιο μέλος της οικογένειας με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Παρά τις προφανείς πιέσεις σε αυτούς τους φροντιστές, το 88,6% από αυτούς εντόπισε θετικά στοιχεία από την πανδημία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά σχετίζονται με τους «μετατραυματικούς τομείς ανάπτυξης» βελτιωμένων σχέσεων, μεγαλύτερης εκτίμησης της ζωής, ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων και θετική πνευματική αλλαγή. Επιπλέον, όσοι μπορούσαν να εντοπίσουν θετικά, ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα ήρθαν ως έκπληξη, λέει ο Paul Stallard, καθηγητής ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο Bath. «Δεν περιμέναμε από το 88% των ανθρώπων να αναγνωρίσουν θετικά. Το γεγονός ότι όσοι μπορούσαν να εντοπίσουν τα θετικά είχαν καλύτερη ψυχική υγεία υποδηλώνει ότι η εστίαση σε αυτό που έχεις και η εκτίμηση των μικρών πραγμάτων που συχνά θεωρούμε δεδομένα μπορεί να είναι χρήσιμη. “

Τι είναι η μετατραυματική ανάπτυξη;

Αυτή η ιδέα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η συνειδητοποίησή της έχει αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας, λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας GinaMarie Guarino, LMHC.

«Το τραύμα έχει μόνιμο αντίκτυπο σε ένα άτομο, αλλά είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι δεν μπορείτε να ανακάμψετε ή να αναπτυχθείτε από το τραύμα», εξηγεί. «Η μετατραυματική ανάπτυξη προέρχεται από την υπερνίκηση των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως αντίδραση στο τραύμα και να μάθετε από τη διαδικασία ανάκαμψης».

Είναι αναμφισβήτητο ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει πολλές προκλήσεις για τους ανθρώπους, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν και οφέλη. «Η απομάκρυνση των περισπασμών εξ αίτιας της καραντίνας , βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επανασυνδεθούν με την οικογένεια και να επικεντρωθούν στους στόχους της ζωής τους και στις φιλοδοξίες της σταδιοδρομίας τους», λέει ο Guarino. Για πολλούς ανθρώπους, έχει παρουσιάστει η πρόκληση να διαχειριστούν ανεξάρτητα την ψυχική υγεία τους και ανεξάρτητα την ευεξία τους . «Αυτό ενίσχυσε και σταθεροποίησε τις δεξιότητες αντιμετώπισης της αρνητικής ψυχικής υγείας», προσθέτει ο Guarino.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι έχουν βρει μεθόδους διανοητικής ανάπτυξης για να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους ενεργό ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν την πλήξη.

Η σημασία της ερμηνείας των προκλήσεων

Ο κορονοϊός, βιώνεται σε διαφορετικό επίπεδο και με διαφορετικό τρόπο απο τους ανθρώπους. Ανάλογα με τις αντιλήψεις του καθενός, οι περιστάσεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στη ζωή, είναι φυσιολογικό κάποιος να προσπαθεί και κατά καιρούς να να τα καταφέρνει ενώ άλλες φορές να χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια.

«Όλοι έχουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, τις προκλήσεις και τις ευλογίες τους», λέει ο Guarino. «Το να συγκρίνεις τις μοναδικές περιστάσεις σου με αυτό των άλλων λειτουργεί μόνο εις βάρος σου, γιατί απομακρύνεται από τη θετική και ελπιδοφόρα προοπτική που όλοι πρέπει να ανακάμψουμε από την πανδημία».

Η “ενοχή του Επιζώντα”, είναι κάτι που βιώνουν πολλοί, αλλά ο Guarino τονίζει ότι είναι σημαντικό η πρόθεση όλων και οι προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού , να διατηρήσουν την πλειοψηφία ασφαλή.

Η ενοχή του Επιζώντα, είναι μια πνευματική κατάσταση, που επέρχεται όταν ένας άνθρωπος πιστεύει ότι έκανε κάτι κακό επειδή επιβίωσε από ένα τραυματικό γεγονός, ενώ άλλα άτομα δεν επιβίωσαν.

Οι περιορισμοί της έρευνας

Ενώ ο Stallard παραδέχεται ότι η έρευνά του έχει τους περιορισμούς του – το μικρό μέγεθος και την εθελοντική διαδικτυακή φύση – πιστεύει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα που διερευνά τη μετατραυματική ανάπτυξη μετά από πανδημίες.

Μπορούμε να αναζητήσουμε τα οφέλη κάθε κατάστασης που προκύπτει στη ζωή μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στην ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε να έχουμε.

Leave a Reply