Σε έναν κόσμο όπου οι απαιτήσεις είναι πολλές και το 24ωρο δεν επεκτείνεται, θα πρέπει να μπορείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες σου, της οικογένειας και της εργασίας σου με έναν τρόπο που να υπάρχει ισορροπία. Σύμφωνα με τις συνθήκες της ζωής μας πλέον, μια μητέρα εργάζεται τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι και επιθυμεί να είναι όλα όσο γίνεται καλύτερα.
Στην πραγματικότητα είτε εργάζεσαι από το σπίτι είτε έχεις ένα ευέλικτο ή άκαμπτο ωράριο, δεν μπορεί να είναι πάντα όλα τέλεια. Κάποια στιγμή θα χρειαστούν θυσίες. Η ισορροπία, άλλωστε, διαφέρει για τον καθένα. Για μερικούς, εξαρτάται από την ικανότητά τους να ζητούν βοήθεια, ενώ για άλλους μπορεί να οφείλεται στον προγραμματισμό, τη διαχείριση χρόνου ή την ευελιξία.
Η ισορροπία μπορεί να βρεθεί όταν θέσεις όρια, ζητήσεις βοήθεια από όπου μπορεί να σου δοθεί, έχεις ρεαλιστικούς στόχους και είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο, και συχνά δεν είναι τέλειο, παράλληλα είναι πολύ κουραστικό, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για την ατελή ισορροπία.
Το να είσαι συνεχώς σε μια ισορροπία είναι ίσως μη ρεαλιστικό, επειδή θα υπάρξουν στιγμές που η μία ευθύνη θα απαιτεί περισσότερο από τον χρόνο σου σε σχέση με μια άλλη. Αν για παράδειγμα, έρθεις αντιμέτωπη με μια κρίση στη δουλεία σου θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες θυσίες στην οικογένειά σου εως ότου ανταπεξέλθεις στην κρίση. Αντίστοιχα, όταν κάποιο μέλος από την οικογένεια χρειάζεται αποκλειστικά την υποστήριξή σου, θα πρέπει να είσαι μέσα στον ρόλο που απαιτεί η οικογένεια.
Τι είναι ισορροπία για εσένα;
Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει εδώ πριν διαβάσεις παρακάτω είναι, ο προσωπικός σου ορισμός για την ισορροπία. Τι είναι για εσένα ισορροπία; Το να διαλέξεις την εργασία σου, δεν σε κάνει κακή στο ένα ή καλή στο άλλο. Ας είμαστε ειλικρινείς, η εργασία φέρνει χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό που συνήθως χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των παιδιών και των εφοδίων που έχει ορίσει η κοινωνία μας ότι χρειάζονται.
Πολλές μητέρες, θυσιάζουν βασικές τους ανάγκες για να βρίσκουν χρόνο να περνούν με τα παιδιά τους, δηλαδή θυσιάζοντας χρόνο από την ξεκούραση τους, για να είναι με τα παιδιά τους και να δουλέψουν μετά που θα τα βάλουν για ύπνο. Άλλες πάλι, λειτουργούν με ταχύτητα speed rider για να προλάβουν τα πάντα, αφήνοντας τον εαυτό τους τελευταίο.
Ο τρόπος που θα ορίσεις την ισορροπία διαφέρει ανάλογα με τη δουλειά σου, την υποστήριξή από το περιβάλλον, τις επιθυμίες και τις προτεραιότητές σου. Καθώς η δουλειά σου διαφοροποιείται και τα παιδιά μεγαλώνουν, αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Το θέμα είναι να επαναπροσδιορίζεις τον ορισμό της ισορροπίας όποτε είναι αναγκαίο για εσένα και να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και την προσωπική σου ευτυχία.
Οικογένεια και εργασία
Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές απαιτήσεις τόσο της εργασίας όσο και του σπιτιού, ορισμένες μητέρες μπορούν να βάζουν τα τηλέφωνά τους στο αθόρυβο όταν φτάσουν στο σπίτι και να μην απαντούν σε mail, τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα σε καθορισμένες ώρες, έχοντας ενημερώσει τα κατάλληλα άτομα στην εργασία τους.
Παράλληλα, μπορείς να ορίσεις έναν κανόνα ότι όταν είσαι με τα παιδιά δεν εργάζεσαι και όταν είσαι στη δουλειά δεν κάνεις πράγματα για τα παιδιά.
Μήπως όταν είσαι σπίτια, έχεις το μυαλό σου στη δουλειά και όταν είσαι στη δουλειά σκέφτεσαι την οικογένεια; Μην ανησυχείς, όλες οι εργαζόμενες μαμάδες κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Υπάρχει ένας τρόπος να περνάς καλά. Ένα τέχνασμα.
Το χαλάκι του σπιτιού σου. Όταν μπαίνεις στο σπίτι, αφήνεις τις σκέψεις της δουλειάς σου εκεί. Σαν την σκόνη. Δεν είναι μόνο μια σκέψη. Πρέπει την ώρα που γυρνάς και πατάς το πόδι σου, στο χαλάκι, να λες στον εαυτό σου “τώρα ήρθα σπίτι, αφήνω πίσω τις εκκρεμότητες της εργασία μου”. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείς την συνειδητότητά σου και προγραμματίζεις τον εγκέφαλό σου στο τί ακριβώς πρέπει να κάνει.
Το πρωί φεύγοντας για την εργασία σου, κάνεις ακριβώς το ίδιο. Λες στον εαυτό σου “τώρα κάνω επανεκκίνηση για την δουλειά”.
Μια ένοχη μαμά δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό για κανέναν. Όταν το παιδί σε βλέπει να εργάζεσαι σκληρά, του διδάσκεις αξίες. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει ενοχή γι’ αυτό.
Διαχείριση χρόνου
Ο προγραμματισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος και σημαντικός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν μικρή ευελιξία στην καθημερινότητα τους.
Με σωστή διαχείριση χρόνου μπορεί να καταφέρεις να βάλεις στο πρόγραμμα πράγματα που σε ευχαριστούν και σε ικανοποιούν. Απλά χρειάζεται πειθαρχία και συνέπεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, το να θέσεις έναν σωστό προγραμματισμό σε εσένα μπορεί να ωφελήσει και τα παιδιά. Το να πειθαρχήσουν για παράδειγμα σε ένα πρόγραμμα ύπνου (κάτι που γνωρίζω ότι αυτή την περίοδο, δεν είναι σταθερό στα παιδιά) θα μπορούσε να σου δώσει λίγο χρόνο να δεις μια ταινία, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για την ημέρα σας.
Ξεκινώντας με μια απλή καθημερινή λίστα για τα πράγματα που θέλεις να κάνεις, μπορεί να εκπλαγείς με τα πόσα απο αυτά μπορείς να καταφέρεις απλά διατηρώντας τον έλεγχο.
Μη ξεχνάς τον εαυτό σου
Το να βρεις έστω και λίγα λεπτά για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε βοηθήσει διανοητικά. Μια ευτυχισμένη μαμά έχει ένα ευτυχισμένο σπίτι. Εάν δεν είσαι στα καλύτερά σου σωματικά και διανοητικά, τόσο η οικογενειακή όσο και η εργασιακή σου ζωή θα έρθει στιγμή που θα νιώσεις να σε πνίγουν. Ασχολήσου με τα μαλλιά ή τα νύχια σου, κάνε γυμναστική, διαλογίσου, πιες πολλά υγρά, μείνε για λίγο στη σιωπή, μην παραλείπεις γεύματα, πάρε τον χρόνο σου να φροντίσεις αυτήν την εξαιρετική γυναίκα που είσαι.
Πάνω από όλα αναγνώρισε στον εαυτό σου την σημαντικότητά του. Αξίζεις να έχεις προσωπικό χρόνο και αυτό θα σε κάνει καλύτερη σε όλα. Θα σε κάνει πιο αποδοτική, πιο ολοκληρωμένη, πιο χαρούμενη… Γράφω αυτό το άρθρο στη 1:12 τη νύχτα, γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω και με γεμίζει! Μη ξεχνάς όσα σε γεμίζουν! Εσένα προσωπικά, όχι εσένα σαν ρόλο.
Επανασυνδέσου με τα σημαντικά
Η κοινωνία μας απαιτεί άμεση ικανοποίηση, συνεχή εξωγενή διέγερσης και άπειρο περισπασμό. Τα τηλέφωνα είναι πλέον μια συσκευή – προέκταση του χεριού και του μυαλού μας, αλλά, πρέπει να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός. Επειδή είσαι το παράδειγμα που θα μιμηθούν, δώσε τους πιο ανθρώπινα ερεθίσματα. Μυρίστε μαζί ένα λουλούδι, χαιδέψτε ένα ζωάκι, κοιτάξτε το ηλιοβασίλεμα, γευτείτε ένα θρεπτικό γεύμα, ακούστε τα πουλάκια. Συνέδεσε τα με τις αισθήσεις τους ξανά. Και με αφορμή αυτό το μάθημα, παρατήρησε πόσο πολύ έχεις απομακρυνθεί από την ομορφιά της ζωής.
Ανακάλυψε τις μαμάδες που σου ταιριάζουν
Βρες την κοινότητα των μητέρων με την οποία κάνεις κλικ. Αυτές είναι οι γυναίκες που σε ακούνε με προσοχή, είναι ευχάριστες και δεν σε κρίνουν. Επικοινώνησε μαζί τους για συμβουλές και βοήθεια όταν τις χρειάζεσαι.