Ένας χρόνος μετά σχεδόν, από την έναρξη του κορωνοιού και του αισθήματος ανασφάλειας που συνόδευσε όλους μας, είναι ελπίζω στο τέλος του. Ο τρόπος για να επανέλθουμε και η υπενθύμιση μιας ευτυχισμένης και «ρουτινιασμένης» καθημερινότητας, μπορεί να δυσκολεύει αρκετούς.
Οι ψυχικές ασθένειες έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις αγχώδεις διαταραχές να κάνουν ισχυρή επανεμφάνιση αλλά και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, την ενδοοικογενειακή βία, την κατάχρηση αλκοόλ και διαφόρων ουσιών να παίρνουν τη σκυτάλη.
Η ζωή μετά την πανδημία
Με το lockdown, να έχει αλλάξει τη ζωή σε όλο τον πλανήτη, έχουμε ξεχάσει τη χαρά και έχουμε αφεθεί στον φόβο, την ανασφάλεια, την οικονομική ανέχεια και την καχυποψία. Σιγά σιγά, θα επανέλθουν όλα στο φυσιολογικά. Και τώρα που είσαι μπροστά σε αυτό, σκέφτεσαι ότι όλα αυτά ήταν απλά μια πρόταση «όταν τελειώσει όλο αυτό, θα είμαστε μια χαρά». Και ανακαλύπτεις ότι δεν είναι όλα μια χαρά.
Ενώ τα επίπεδα κινδύνου φαίνεται να υποχωρούν, οι άνθρωποι να επανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους, ο φόβος και η θλίψης που συνόδευαν αυτήν την εποχή, πρέπει να φύγουν. Ωστόσο, οι άνθρωποι δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα συναισθήματα και χρειάζονται μια «πλοήγηση» για την έξοδο από την πανδημία.
Ακόμα και με τον εμβολιασμό, είναι λογική η ανησυχία. Παράλληλα, μετά από τόσο καιρό αρνητικών συναισθημάτων, είναι αναμενόμενη η δυσπιστία της μετάβασης στην αισιοδοξία. Η εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον χωρίς κινδύνους, είναι σαν εικονική πραγματικότητα. Δεν πειράζει, αν νιώθεις έτσι. Σημασία έχει να το καταλάβεις, να το συνειδητοποιήσεις. Τότε μόνο μπορείς να αλλάξεις.
Διαχείριση της κατάστασης
Τα τραύματα, τα οποία έχουν κρατήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υποχωρούν σταδιακά και δε σημαίνει ότι δεν θα αφήσουν κατάλοιπα. Το στρες που επικράτησε στη ζωή σου για αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν σε έχει αφήσει ίδιο άνθρωπο. Δώσε τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστείς και να χειριστείς ξανά την καθημερινότητά σου με υγιή τρόπο. Θυμήσου τι σε κάνει να χαμογελάς. Είναι κάποιο άτομο; Μία βόλτα για έναν καφέ, ένα μαγαζί με μουσική;
Αν αρχίσεις να αφήνεσαι ξανά στα πράγματα που σε έκαναν να νιώθεις χαρούμενο/η, θα ανακαλύψεις ότι χρειάζονται μικρά βήματα για να καλύψουν μια απόσταση
Αλλαγή καθημερινότητας
Με την πανδημία, οι προτεραιότητες άλλαξαν όπως και οι τρόποι εκτόνωσης της έντασης αυτής της περιόδου. Σήμερα, καλείσαι να αλλάξεις για μια ακόμα φορά όσα συνήθισες τον προηγούμενο χρόνο. Πράγματα που αναθεωρησες και αλλαγές στη στάση ζωής, όπως η γυμναστική ή ο διαλογισμός, μπορεί να χωράνε με μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα πρόγραμμα πιο απαιτητικό από πριν.
Επιπλέον, μπορεί να περίμενες με ανυπομονησία το άνοιγμα των νυχτερινών μαγαζιών και με την είσοδό σου σε ένα τέτοιο, να συνειδητοποιείς ότι δεν σου κάνει πια αυτός ο τρόπος ζωής ή ότι νιώθεις άβολα μέσα σε τόσο κόσμο.
Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές μετά από τόσο μεγάλος χρονικό διάστημα και κάποια από τα παλιά σου ενδιαφέροντα μπορεί να επανέλθουν, άλλα μπορεί να έχουν αντικατασταθεί.
Ψυχική αστάθεια
Οι δυσκολίες που αισθάνεσαι μπορεί να είναι ένδειξη μια αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης ή μετατραυματικού στρες. Οι αναφερόμενες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν αισθάνεσαι ανησυχία, άγχος, θλίψη και αρχίζεις και αισθάνεσαι δυσλειτουργικός/ή θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να επισκεφθείς έναν ειδικό.
Η επικοινωνία με έναν καταρτισμένο ειδικό ψυχικής υγείας, θα σε βοηθήσει στη μετάβασή σου με τα κατάλληλα εργαλεία και θα σε υποστηρίξει συναισθηματικά ώστε να προσαρμοστείς στο άνοιγμα της κοινωνίας.
Εικόνα εαυτού
Για τους ανθρώπους με κοινωνικό άγχος, η κακή εικόνα του εαυτού τους είναι από τα γεγονότα που ανεβάζουν τα επίπεδα στρες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστούν. Παράλληλα, συνοδεύονται αυτά διατροφικές διαταραχές και επεισόδια κατάθλιψης.
Το να βιώνεις, τέτοια ταλαιπωρία μέσα σου είναι δυσάρεστο, τώρα ειδικά που θα πρέπει να εμφανιστείς ξανά σε συγκεντώσεις και στον κοινωνικό περίγυρο.
Κάποιοι αισθάνθηκαν ανακούφιση με τον εγκλεισμό γιατί έπαψαν να ανησυχούν για το βάρος, τις γκρίζες τρίχες, την απώλεια μαλλιών και το περπάτημα με ψηλά τακούνια. Εάν δυσκολευόσουν πριν από την πανδημία, με όλα τα παραπάνω, είναι λογικό να αισθάνεσαι στρες με την επανεκκίνηση στην κοινωνικότητα.
Επικεντρώσου στα υπέροχα που έχεις πάνω σου και τα αγνοείς, για να επικεντρώνεσαι σε όσα δεν σου αρέσουν και τα θεωρείς αρνητικά. Μα πόσο αδικείς, τον εαυτό σου! Με θετικότητα όλα θα πάνε καλύτερα και ίσως δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου, να απολαύσει τη μοναδικότητά του.
“Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.”
Νίκος Καζαντζάκης