Έχεις αναλογιστεί πόσο μέρος της ζωής σου, είναι συνδεδεμένο με το κάπνισμα;
Δεν θα σου μιλήσω για τους κινδύνους, αυτούς του ξέρεις πολύ καλά. Θα σου μιλήσω για το ψυχολογικό υπόβαθρο και τις «κρυφές» σου συζητήσεις με το τσιγάρο σου.
Το πόσο λαχταράς το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, το πώς συνδέεται με τις ρουτίνες σου όπως πχ ο καφές, ο τρόπος που τινάζεις τη στάχτη.
Το πρωινό ενός καπνιστή
Πηγαίνεις στο μπάνιο, βήχοντας ή ξυπνάς με τον βήχα. Αυτόν, τον τσιγαρόβηχα ξέρεις εσύ. Περιέργως, σταματά με το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.
Αφού ετοιμαστείς για την εργασία σου, ίσως κάνεις ένα επιπλέον τσιγάρο στη διαδρομή. Επειδή, μπορεί να σε περιμένει πολλή δουλειά θα κάνεις άλλο ένα, γιατί ίσως περάσει κάποια ώρα εως το επόμενο. Άρα παρακινείσαι, χωρίς να το χρειάζεσαι τώρα. Είναι ψυχολογική η ανάγκη.
Πώς να αποφύγεις τα περιττά τσιγάρα
- Πιάσε το τσιγάρο, κάνε την κίνηση ΑΛΛΑ μη το ανάψεις. Με αυτό το τρικ, ξεγελάς τον εγκέφαλο που έχει ανάγκη την κίνηση και τη ρουτίνα που τη συνοδεύει
- Φάε κάτι υγιεινό. Αποτέλεσμα της ανάγκης της ρουτίνας που έχεις μάθει με το κάπνισμα, είναι η κατανάλωση φαγητού. Οι άνθρωποι που κόβουν το τσιγάρο, βάζουν κιλά και είναι γνωστό σε όλους. Εσύ, επίλεξε υγιεινά σνακ.
- Φάε τσίχλες. Σε συνέχεια του προηγούμενου
- Πήγαινε μια μικρή βόλτα. Σε αντικατάσταση του χρόνου που «ξοδεύεις» σε ένα τσιγάρο, περπάτησε αυτά τα λεπτά. Έτσι, δίνεις και το μήνυμα στον εαυτό σου, ότι κάνεις κάτι διαφορετικό. Άσε που απελευθερώνεις και ενδορφίνες με την άσκηση.
Η ώρα εργασία ενός καπνιστή
Πόσα διαλείμματα κάνεις για να καπνίσεις, έχεις σκεφτεί; Μήπως, έχεις συνδυάσει τα διαλείμματα αυτά με λίγο χρόνο για να αποσυμφορηθείς από την εργασία σου; Για μια συζήτηση με κάποιον από τους συνεργάτες σου; Είναι κάτι που κάνεις μόνος/η; Τί σημαίνει για εσένα η διακοπή αυτή; Μήπως έχεις αποδώσει στο τσιγάρο σου, μεγαλύτερη «τιμή» από αυτό που του αναλογεί;
Αν το κάπνισμα είναι αυτό που σε «τραβάει» για διάλειμμα, καλό είναι να γνωρίζεις ότι ο χρόνος που μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα στέρησης από την νικοτίνη είναι κάποιες ώρες.
Το απόγευμα ενός καπνιστή
Είναι όλα καλύτερα για εσένα, μπαίνοντας στο σπίτι. Είναι ο χώρος σου και αν έχεις σύντροφο καπνιστή, τότε όλα χαλαρώνουν γιατί έχεις πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στο τσιγάρο. Στην περίπτωση που δεν καπνίζουν οι άλλοι στο σπτίτι, τα πράγματα δυσκολεύουν. Τί συμβαίνει εάν υπάρχει ένας χώρος (δωμάτιο, μπαλκόνι) που επιτρέπεται το κάπνισμα; Πόση ώρα περνάς εκεί; Υπάρχει περίπτωση, το κάπνισμα να προκαλεί τακτικές συγκρούσεις στις σχέσεις σου με τα υπόλοιπα μέλη;
Έξοδοι για έναν καπνιστή
Το τσιγάρο που συνοδεύει το φαγητό ή το ποτό, είναι ιδιαίτερα δελεαστικό για εσένα, σωστά; Συνήθως με το ποτό, καπνίζεις περισσότερο και σε αυτή την περίπτωση το στόμα σου στεγνώνει και χρειάζεται να πιείς περισσότερο. Άρα, η έξοδος σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοολ και τσιγάρων.
Η ζέστη και το κρύο, είναι σύντροφοι ενός καπνιστή, εφόσον οι νόμοι έχουν αλλάξει και δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Πόσο σε επηρεάζει αυτό ή την παρέα σου;
Κοινωνικές συναναστροφές ενός καπνιστή
Δεν γνωρίζεις πλέον κόσμο, προσφέροντας ένα τσιγάρο, σωστά; Υπάρχουν μάλιστα, περιπτώσεις που να είναι κάποιος καπνιστής, μπορεί να σημαίνει περιορισμό των επιλογών του στο κοινωνικό περιβάλλον. Πλέον, υπάρχουν φανατικοί αντικαπνιστές οι οποίοι μπορεί να αποφύγουν την παρέα ή και ένα ραντεβού μαζί σου, λόγω της μυρωδιάς. Μπορεί κάποιος να είναι στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος και να είσαι για εκείνον δυσκολία.
Αιτίες καπνίσματος
Το άγχος είναι από τα πιο βασικά αίτια που κάνεις περιττά τσιγάρα. Οι ενοχλήσεις που προκύπτουν στην διάρκεια μιας ημέρας και σαν απόκριση καπνίζεις, είναι απλά συνήθεια. Είναι μια κρυψώνα και όχι μια λύση. Πριν καπνίσεις, εντόπισε το συναίσθημά σου.
Η συνήθεια είναι ένας καλός σύμμαχος του τσιγάρου. Διαφοροποίησε τις συνήθειές σου και εντόπισε κάθε φορά που ανάβεις ένα τσιγάρο από συνήθεια, ότι δεν γίνεται από ανάγκη.
Το κάπνισμα δημιουργεί σωματική και ψυχική εξάρτηση. Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς. Ωστόσο, μπορείς να το μετριάσεις.
Αυτό το άρθρο δεν αφορά τη διακοπή, αλλά τον εντοπισμό. Αν θελήσεις ωστόσο να διαφοροποιήσεις την ρουτίνα σου, είναι καλό να το κάνεις παρέα με κάποιον. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι μια βοήθεια.