Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές είναι μια περίοδος «συνάντησης». Συναντιέσαι με φίλους, οικογένεια, με ανθρώπους που ίσως έχεις καιρό να επικοινωνήσεις, μα πάνω από όλα συναντιέσαι με τον εαυτό σου. Δε ξέρω γιατί, αλλά πολλές φορές τις μεγάλες γιορτές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιλογές που έχουμε κάνει, με καταστάσεις που ανεχόμαστε, με ανθρώπους που συμβιβαζόμαστε. Και εκείνη είναι η στιγμή που νιώθεις ότι ξαφνικά το βλέπεις καθαρά. Τι σου κάνει και τι όχι.

Ουσιαστικά, οι γιορτές είναι μια περίοδος που παίρνεις μια απόσταση, μια «αναπνοή» για να κάνεις την αξιολόγησή σου. Μα τι είναι αυτό που σε τρομάζει εκεί;

Συναισθηματική πίεση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολη την περίοδο των εορτών. Η πίεση για να έχουμε τα «υπέροχα Χριστούγεννα» και να είμαστε φαινομενικά ευτυχισμένοι ίσως, είναι για κάποιους μια περίοδο που έρχονται σε κόντρα με την πραγματικότητά τους.

Καταναλωτισμός

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος καταναλωτισμού θα μπορούσαμε να πούμε. Υπάρχει ενθάρρυνση να φάμε πολύ, να ξοδέψουμε περισσότερο, να κοινωνικοποιηθούμε ακόμα και αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς.

Μοναξιά vs Μοναχικότητας

Οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν πραγματική μοναξιά όταν όλοι γύρω τους περιστοιχίζονται από αγαπημένους ανθρώπους. Έτσι η διάθεσή τους μπορεί να μην συνάδει με τη διάθεση των άλλων. Με αυτό τον τρόπο, δέχονται εσωτερικές, ίσως και εξωτερικές πιέσεις για εξωτερίκευση συναισθημάτων και συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Όταν όλα γύρω σου λένε πως πρέπει να είσαι χαρούμενος, η προσδοκία της χαράς και της ευτυχίας μπορεί να είναι μια συντριπτική εμπειρία, εάν οι συνθήκες στη ζωή σου δεν το επιτρέπουν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια περίοδος με έντονο στρες και άγχος χωρίς να είναι κάτι νέο όλο αυτό. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή η εποχή μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Αντιμετωπίζοντας την Κατάθλιψη τα Χριστούγεννα

  • Αποδοχή: Αρχικά αποδέξου ότι δεν βιώνεις τη χαρά των Χριστουγέννων και δεν πειράζει καθόλου αυτό.
  • Σκέψου αντισυμβατικά: Τώρα που όλοι έχουν στο μυαλό τους τοπία με χιόνια, τάρανδους, έλκηθρα εσύ στόλισε το σπίτι σε άλλη εποχή του χρόνου. Θέλεις καλοκαίρι; Μήπως Halloween; Θα μπορούσες να σκεφτείς απόκριες. Ό,τι σκεφτείς μπορείς να το κάνεις. Μην πιέζεσαι.
  • Κάνε διαλογισμό: Βοηθάει πολύ σε περιόδους στρες
  • Φρόντισε τον εαυτό σου: Μην παραμελείς τις ανάγκες σου.
  • Ξεκίνα μια νέα παράδοση: Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις την δημιουργικότητά σου και να περάσεις μια όμορφη μέρα με έναν διαφορετικό τρόπο. Αν σου αρέσει μπορείς να την κάνεις μέρος την προσωπικής σου παράδοσης.
  • Ασκήσου: Ενδορφίνες, οι ορμόνες που αλλάζουν τη διάθεση. Απλά κάνε κάποια άσκηση που απολαμβάνεις. Βγες και περπάτησε, κάνε yoga ή ότι τραβάει η όρεξή σου.

Πένθος την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη περίοδο για όσους περνούν πένθος. Οι γιορτές και το «ξύπνημα» των αναμνήσεων είναι πακέτο σε αυτές τις περιπτώσεις. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να βιώσεις στάδια του πένθους που έχεις περάσει, κάτι που είναι εξαιρετικά επώδυνο. Αισθήματα απώλειας αναδύονται αρκετά «επιθετικά» και η απόσυρση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός άμυνας.

Η μοναξιά δεν είναι το μόνο συναίσθημα που μπορείς να επιτρέψεις την περίοδο των γιορτών, αν και γνωρίζω ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο.

Αν έχεις χάσει κάποιον αγαπημένο άνθρωπο και το πένθος σου είναι ακόμα «νωπό», είναι δύσκολο να προσπεράσεις αυτό το συναίσθημα. Ίσως, είναι λυτρωτικό για εσένα, να αποδεχτείς ότι αυτός ο άνθρωπος σου λείπει και δεν είναι εδώ. Το να αποδεχτείς τη θλίψη σου, είναι ένα πρώτο βήμα για να περάσεις και να ξεπεράσεις, τα στάδια του πένθους, χωρίς να παλεύεις μέσα σου συνέχεις.

Για όσους έχουν «ξεπεράσει» το αρχικό σοκ του πένθους, μπορούν να «μείνουν» για λίγο στο συναίσθημα, χωρίς να επιτρέψουν να τους καταπιεί αυτή η απόγνωση.

Καταχρήσεις

Κατά την περίοδο των εορτών, οι άνθρωποι τείνουν να ανακουφίζουν τα συναισθήματά τους με καταχρηστικές συμπεριφορές. Η αύξηση λήψης ουσιών, η κατανάλωσης αλκοόλ, το κάπνισμα, η σεξουαλική υπερένταση, μπορεί να είναι μερικές από τις συμπεριφορές αποφυγής των συναισθημάτων σου. Προσπάθησε να μην σε «εργαλοιοποιούν» τα συναισθήματά σου αλλά να κάνεις συνειδητές επιλογές.

Η ώρα για «ειρήνη» μέσα σου

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εορτών μπορεί να ενταθούν οι σχέσεις με ανθρώπους μέσα στην οικογένεια. Όταν αισθάνεσαι ότι η ώρα της σύγκρουσης πλησιάζει, βγες στο μπαλκόνι να πάρεις αέρα, άλλαξε δωμάτιο, πήγαινε κάτω τα σκουπίδια, φρόντισε γενικά να απουσιάζεις από τον χώρο. Μην επιτρέπεις σε όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, να εκτονώνουν την έντασή σου σε εσένα. Δεν είσαι κάδος σκουπιδιών!

Βγες στον ήλιο

Είμαστε μια χώρα που έχει κυρίως ηλιοφάνεια. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να επιτείνει συμπτώματα κατάθλιψης. Βγες όποτε εμφανίζεται ο αναζωογονητικός ήλιος και «θεραπεύσου».

Αν γνωρίζεις τι σου συμβαίνει, είσαι προετοιμασμένος/η να το αντιμετωπίσεις.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply