Θεραπεία οικογένειας

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Τι είναι η Οικογενειακή Θεραπεία;

Η οικογενειακή θεραπεία, είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι. Είναι μορφή ψυχοθεραπείας η οποία έχει ως στόχο, την διευκόλυνση των ζητημάτων που απασχολούν την οικογένεια και τη λειτουργία της. Είναι ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η επικοινωνία και να διαχειριστεί η οικογένεια τις συγκρούσεις που προκύπτουν. Βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας αλληλεπιδρούν και σχετίζονται μεταξύ τους, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να προωθήσει την αλλαγή αλλά και την ουσιαστικότερη σχέση ανάμεσα στα μέλη.

Μερικοί από τους πρωταρχικούς στόχους της οικογενειακής θεραπείας είναι να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον στο σπίτι, να λύσει οικογενειακά ζητήματα και να γίνουν αντιληπτά τα μοναδικά ζητήματα που προκύπτουν στην κάθε οικογένεια.

Πώς βοηθάει η οικογενειακή θεραπεία

  • Χτίζουμε πάνω στα δυνατά σημεία των σχέσεων: Δίνει χώρο στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά σημεία των σχέσεων τους για να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα.
  • Βρίσκουμε λύσεις με εμπιστοσύνη και σεβασμό: Είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά για νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με επικίνδυνη συμπεριφορά, βία ή χρήση ουσιών. Βοηθά τους εφήβους και τις οικογένειες να αναζητήσουν λύσεις, χτίζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη και σεβασμό για κάθε άτομο.
  • Μαθαίνω να ακούω: Ενθαρρύνει τα μέλη της οικογένειας να πουν το καθένα τη δική του ιστορία για να κατανοήσουν πώς αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν το ποιοι είναι και πώς σχετίζονται με τους άλλους. Δουλεύοντας με αυτήν την αφήγηση, το άτομο μπορεί να αρχίσει να βλέπει τα προβλήματα πιο αντικειμενικά από το να βλέπει απλώς τα πράγματα μέσα από το δικό του στενό πρίσμα.
  • Ψυχοεκπαίδευση: Επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να κατανοήσουν καλύτερα τις καταστάσεις ψυχικής υγείας. Γνωρίζοντας περισσότερα για τα φάρμακα, τις θεραπευτικές επιλογές και τις προσεγγίσεις αυτοβοήθειας, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα συνεκτικό σύστημα υποστήριξης.
  • Μοιραζόμαστε- Υποστηριζόμαστε: Εστιάζει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όπου τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μοιραστούν ανοιχτά αυτά που αισθάνονται και να λάβουν υποστήριξη από την οικογένειά τους.

Πού είναι χρήσιμη η οικογενειακή ψυχοθεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με πολλά διαφορετικά προβλήματα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά ή εφήβους
  • Αλλαγές μέσα στην οικογένεια
  • Προβλήματα επικοινωνίας
  • Θάνατος αγαπημένου προσώπου
  • Διαζύγιο, χωρισμός ή συζυγικά προβλήματα
  • Συγκρούσεις γονέων-παιδιών
  • Προβλήματα μεταξύ των αδερφών
  • Θέματα γονικής μέριμνας
  • Στρεσογόνα γεγονότα ή σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή
  • Τραύμα

Οφέλη της Οικογενειακής Θεραπείας

  • Επειδή αυτή η μορφή θεραπείας αφορά την επικοινωνία, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μάθουν πώς να μοιράζονται καλύτερα τις σκέψεις και τις ανάγκες τους και να επιλύουν τις συγκρούσεις με τρόπο που είναι λιγότερο πιθανό να βλάψει τις σχέσεις.
  • Αυτός ο τύπος θεραπείας εστιάζει επίσης στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ενός μεμονωμένου μέλους της οικογένειας. Για παράδειγμα, εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει μια πάθηση ψυχικής υγείας, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή ορισμένων καταστάσεων που μερικές φορές συμβάλλουν στο πρόβλημα.
  • Όταν τα άτομα επηρεάζονται από ψυχική ασθένεια, τα μέλη της οικογένειας μπορεί μερικές φορές να μην γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που διατηρούν ή ακόμα και επιδεινώνουν πτυχές της ασθένειας. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να μάθουν περισσότερα για το τι μπορούν να κάνουν για να υποστηρίξουν το μέλος της οικογένειάς τους που έχει ψυχική διαταραχή, διατηρώντας παράλληλα τη δική τους ψυχική ευεξία.

Αποτελεσματικότητα

Η έρευνα δείχνει ότι η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για διάφορους σκοπούς. Μερικά αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι η οικογενειακή θεραπεία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία προβλημάτων που εστιάζουν στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης στη σχέση, της βίας από τους στενούς συντρόφους, των διαταραχών της διάθεσης, των αγχωδών διαταραχών, της ψύχωσης, των προβλημάτων αλκοόλ και της προσαρμογής σε χρόνιες σωματικές ασθένειες.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η οικογενειακή θεραπεία βοήθησε στη βελτίωση διαφορετικών τομέων της οικογενειακής λειτουργίας με σκοπό να βοηθήσει τους εφήβους που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Την ίδια χρονολογία, διαπίστωσε ότι η οικογενειακή θεραπεία έδειξε αποτελεσματικότητα στη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών προβλημάτων, διατροφικών διαταραχών, σωματικών προβλημάτων και αποκατάστασης από κακοποίηση ή παραμέληση. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ήταν χρήσιμο είτε όταν χρησιμοποιείται ανεξάρτητα είτε ως μέρος παράλληλης θεραπείας.

Πως να ξεκινήσεις

Η οικογενειακή θεραπεία είναι συχνά βραχυπρόθεσμη, αλλά μπορεί επίσης να λάβει χώρα για ένα χρόνο ή περισσότερο, ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες της οικογένειας. Ενώ συχνά περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογενειας, μπορεί επίσης να επικεντρωθεί σε εκείνους που είναι πρόθυμοι ή ικανοί να συμμετάσχουν στη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο θεραπευτής θα κάνει ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα σχετικά με τα προβλήματα που έφεραν την οικογένεια στη θεραπεία. Θα εξεταστούν επίσης άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ζητήματα, όπως υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας και περιβαλλοντικό στρες.

Πολλές φορές, η αρχή είναι δύσκολη. Η συνέχεια, αποκαλυπτική και στο τέλος, ο καθένας παίρνει την ευθύνη του και προχωράει. Είναι αρκετές οι φορές, που έχω δει πολλούς «εφήβους» στην ίδια οικογένεια. Επίσης, πολλούς «ενήλικες» στην ίδια οικογένεια. Μερικές φορές, χρειάζεται απλά να μιλήσουμε για τα όρια, τους ρόλους και του λόγους!

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply