θυμωμένοι έφηβοι Αντιμετώπιση καταπολέμηση μείωση Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος ψυχοθεραπεία εγκλεισμός lockdown αντιδράσεις παραβατικότητα στρες

Θυμωμένοι έφηβοι: Πως να βοηθήσεις το παιδί σου

Χρόνος Ανάγνωσης: 4 minutes

Θεωρώ την εφηβική περίοδο, υπέροχη! Ίσως, γιατί τα δικά μου παιδιά είναι ακόμα μακριά από αυτή την φάση και για να το θέσω καλύτερα, εγώ είμαι ακόμα ασφαλής. Θα εξηγήσω όμως γιατί θεωρώ αυτή την περίοδο μοναδική, από όλες τις απόψεις.

Εσύ γονιέ που έχεις στο σπίτι σου, έναν άνθρωπο που μοιάζει συνέχεια θυμωμένος, έχεις καταλάβει τι του συμβαίνει; Είσαι μπροστά σε ένα θαύμα! Σε μια ακόμα μετάλλαξη από τις πολλές που είσαι μάρτυρας στη ζωή του παιδιού σου. Και η μόνη διαφορά ίσως, να είσαι εσύ! Έχεις αποδεχτεί ότι το παιδί σου, είναι μπροστά σε ένα ακόμα αναπτυξιακό άλμα; Ίσως και το τελευταίο που θα παρακολουθήσεις από κοντά.

Μια αλλαγή που χρειάζεται να προσαρμοστείς

Η εφηβεία είναι μια κατάσταση, όπως τα νήπια, δεν είναι μωρά, αλλά δεν είναι και παιδιά. Πήγαινε λίγο πίσω, σε εκείνη την περίοδο και θυμήσου πόσο δύσκολο ήταν να επικοινωνήσεις και πάλι με το παιδί σου. Ήταν η φάση που καταλάβαινε ότι έχει δικαίωμα να μην κάνει αυτό που του ζητάς αλλά να κάνει αυτό που θέλει. Να προσπαθήσει να δέσει τα κορδόνια του ακόμα και όταν υπήρχε κίνδυνος να χάσει την προπόνηση. Να μείνει νηστικό γιατί δεν ήθελε να φάει φακές. Σήμερα είσαι ακριβώς στην ίδια περίοδο. Εσύ πρέπει να προσαρμοστείς στη νέα φάση του. Και το θέμα είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εσύ προσαρμόζεσαι, απλά οι αντιδράσεις του παιδιού σου είναι πολύ, πολύ έντονες.

Πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αδυναμίας τους να διαχειριστούν κατάλληλα, συναισθήματα έντονου θυμού. Οι έφηβοι θυμώνουν για διάφορους λόγους και εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα με πολλούς τρόπους, αλλά όλοι έχουν την τάση να βιώσουν ένα οδυνηρό συναίσθημα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι θα κάνουν με αυτό. Οι ακατάλληλες εκφράσεις θυμού μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους ανήσυχους εφήβους, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν την ικανότητα να μάθουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης. Να τι μπορείς να κάνεις ως γονιός για να βοηθήσεις το παιδί σου που πλέον μεγαλώνει.

Προσπάθησε να καταλάβεις τον θυμό του

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που είναι συχνά δύσκολο για τους εφήβους και μερικές φορές μπορεί να είναι συντριπτικό. Ένας έφηβος που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα τόσο έντονα συναισθήματα, μπορεί να αισθανθεί την επιθυμία να αντιδράσει άμεσα σε αυτό που νιώθει, ακόμη και αν θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή σε άλλους.

Κάτω από τον θυμό είναι συχνά δύσκολα συναισθήματα, όπως πόνος, απογοήτευση ή θλίψη που ένας έφηβος προσπαθεί να αποφύγει ή δεν γνωρίζει ότι αισθάνεται. Όταν ένας έφηβος ενεργεί με “προβληματικούς τρόπους”, μπορεί συχνά να είναι χρήσιμο για τον ίδιο να έρθει σε επαφή με αυτό που τον οδηγεί σε αυτό το συναίσθημα και να μάθει πώς να το εκφράσει και να το εκτονώσει με πιο υγιείς τρόπους.

Ο θυμός δεν είναι το πρόβλημα

Το να νιώθεις θυμωμένος δεν είναι το πρόβλημα για τους περισσότερους εφήβους. Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει σωματική και συναισθηματική δυσφορία,ωστόσο είναι μια κατάλληλη έκφραση στο να νιώθεις αδύναμος ή απογοητευμένος. Ο θυμός είναι ένα πραγματικό και σημαντικό συναίσθημα και οφείλει ο έφηβος να το βιώσει για να το γνωρίσει. Ο τρόπος που εκφράζεται αυτό το συναίσθημα είναι που γίνεται ανησυχητικό για τους εφήβους.

Πολλοί γονείς αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τους προκλητικούς έφηβους, με τον αντίστοιχο θυμό, μπαίνοντας σε διαμάχες ή γίνονται επικριτικοί επιβεβαιώνοντας στους εφήβους το βαθμό δυσκολίας διαχείρισης του συναισθήματος που βιώνουν και την ισχύ του στη ζωή τους.

Η σημασία της ασφάλειας. Βοήθησε τον να εκφράσει σωστά τον θυμό

Το σημαντικότερο στη βοήθεια εκρηκτικών εφήβων είναι να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ μαθαίνουν τρόπους να αναγνωρίζουν τον θυμό τους και να τον αντιμετωπίζουν πιο εποικοδομητικά. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν έναν θυμωμένο έφηβο να μάθει τρόπους για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον θυμό του.

Αντιμετώπιση του θυμού : Τρόποι βοήθειας των εφήβων

Συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες: Η ώθηση να κάνεις κάτι φυσικό όταν αισθάνεσαι θυμωμένος είναι ισχυρή στους περισσότερους εφήβους. Η συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες ασκήσεις βοηθά στην έκφραση του θυμού.
Κάντε ένα time-out: Όταν ο θυμός κλιμακώνεται, οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν και να φωνάξουν, να ουρλιάξουν ή ό, τι χρειάζεται, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και να εκτονώσουν την ένταση, ενώ οι άλλοι δεν επηρεάζονται αρνητικά.
Μουσική: Εξαιρετικής σημασίας για τους περισσότερους εφήβους, είναι και η μουσική που λειτουργεί καλά για να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα θυμού, είτε μέσω τραγουδιού, χορού ή και karaoke με τραγούδια γεμάτα οργή.
Προσδιόρισε τις αιτίες στον θυμό: Όσο καλύτερα ο έφηβος, εκπαιδεύεται να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που τον οδηγεί σε εκρηκτικές συμπεριφορές, τόσο περισσότερο έλεγχο θα έχει στην έκφραση του συναισθήματος του.
Άνοιξε τους δρόμους για δημιουργικότητα στην συναισθηματική έκφραση: Τόσο η γραφή όσο και το σχέδιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τους εφήβους για να εκφράσουν και να κατανοήσουν τον θυμό.

Μπορεί να χρειαστείς και τη βοήθεια ενός ειδικού

Όταν ένας έφηβος εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον θυμό του, είναι καιρός να σκεφτείς να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για να φτάσει στη ρίζα του θυμού του και να μάθει τρόπους να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα.

Οι ψυχολογικές θεραπείες βοηθούν τους εφήβους να εκφράσουν τον θυμό του. Οι ομάδες τους παρέχουν την ευκαιρία να μάθουν ο ένας από τον άλλο, η ατομική θεραπεία παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσει αυτό το δύσκολο συναίσθημα. Λάβετε υπόψη ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός συνδέεται μερικές φορές με διαταραχές ψυχικής υγείας στους εφήβους, οπότε φροντίστε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για τον έφηβο σας εάν ο θυμός του μπορεί να αποτελεί πρόβλημα.

Πάνω απο όλα μη ξεχνάς να του υπενθυμίζεις οτι αυτό είναι μια φάση και θα περάσει. Όλα θα πάνε καλά και θα καταφέρει να διαχειριστεί ολα αυτά τα έντονα συναισθήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Θύμησέ του πόσο πολύ πιστεύεις στις ικανότητές του και πως είσαι πάντα δίπλα του, αρκεί να το ζητήσει.

Εύή Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply