Θυμός. Η πανοπλία των επώδυνων συναισθημάτων

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Ο θυμός μπορεί να σε οδηγήσει σε ξεσπάσματα που δεν αντιπροσωπεύουν το ποιος είσαι και το ποιος θέλεις να είσαι. Όμως, σε όλους μπορεί να συμβεί μια συμπεριφορά που θα καταλήξει να πληγώσει εσένα ή τους άλλους ή να βιώσεις αισθήματα μετάνοιας, ενοχής ή ντροπής. Μπορεί ωστόσο, να σε οδηγήσει και σε απώλεια εργασίας, χρόνιο στρες, νομικά προβλήματα και τεταμένες σχέσεις.

Μπορεί να εμφανίζεται περιστασιακά και να σε κάνει να μη σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου ή να σε κάνει να είσαι μόνιμα σε ετοιμότητα. Δεν θα ήταν καλύτερα να τον αποκαλύψεις και να τον κάνεις να λειτουργεί με τους δικούς σου κανόνες, παρά να λειτουργείς εσύ με το πώς σε ρυθμίζει αυτό το συναίσθημα;

Θυμός και επιθετικότητα

Ο θυμός είναι συναίσθημα ενώ η επιθετικότητα είναι εκδήλωση συμπεριφοράς. Ξέρεις ποια είναι η διαφορά των δύο αυτών λέξεων; Ο ΕΛΕΓΧΟΣ. Το να μπορέσεις να ελέγξεις ένα συναίσθημα και να το διαφοροποιήσεις είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς με τον εαυτό σου. Ο θυμός είναι ένα ακόμα συναίσθημα όπως όλα τα άλλα. Μπορεί, δυστυχώς να πυροδοτήσεις μια επιθετική συμπεριφορά η οποία οδηγεί σε απώλεια ελέγχου, που συνήθως έρχεται μαζί με συναισθηματικές, τουλάχιστον, συνέπειες.

Έλεγχος θυμού – επιθετικότητας

Το να ελέγξεις ένα συναίσθημα ή τον τρόπο που εκφράζεις ένα συναίσθημα, είναι μια απόφαση. Η σωματική ή λεκτική έκφραση του θυμού, είναι στον έλεγχο σου. Αν έχεις μάθει ότι ο θυμός εκφράζεται με λεκτική ή σωματική επιθετικότητα, αυτό τροφοδοτεί το συναίσθημα γιατί εκτονώνεται με λάθος τρόπο, στην πορεία νιώθεις άσχημα και μετανιώνεις. Στην ουσία δεν λύνεις το πρόβλημά σου, απλά το μεταθέτεις στην επόμενη φορά που θα το εκτονώσεις με τον ίδιο τρόπο. Έτσι διατηρείται αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς.

Μπορείς να επηρεάσεις τα συναισθήματά σου μέσω των σκέψεων και των συμπεριφορών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποκτήσεις επίγνωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του θυμού σου και να βρεις την πηγή του. Έτσι αυτό που πρέπει να διαχειριστείς δεν είναι ο θυμός, αλλά η επιθετικότητά.

Πρόληψη στον θυμό και την επιθετικότητα

Είναι λάθος να πιστέψεις ότι το πρόβλημά σου είναι ο θυμός. Όλοι θυμώνουμε και είναι εντάξει αυτό. Είναι ένα βασικό συναίσθημα, το οποίο είναι και αυτό πολύ χρήσιμο. Άρα, δεν είναι ο θυμός το τοξικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση. Είναι η διαχείρισή του. Και μη μου πεις ότι προσπάθησες και δεν τα κατάφερες. Για να προσπαθήσεις πρέπει να τον ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Χρειάζεται να τον καταλάβεις, να δώσεις χρόνο για να μπορέσεις να επεξεργαστείς ΓΙΑΤΙ έρχεται τόσο έντονος. Μη σπαταλήσεις την ευκαιρία σου να ελέγξεις τον θυμό σου και να τον μετατρέψεις σε ένα παραγωγικό βήμα στην βελτίωσή σου. Άλλωστε τα πας ήδη πολύ καλά, αφού ψάχνεις λύση διαβάζοντας άρθρα για αυτό.

Αντίδραση θυμού

Πολύ πιθανό, προσπαθώντας να ελέγξεις τον θυμό σου, να νιώθεις ακόμα πιο μεγάλη ένταση. Αναγνώρισέ τον και αποδέξου τον. Το θέμα είναι να ελέγξεις την απάντησή σου στον θυμό που είναι η επιθετικότητα.

Πώς εκφράζεται η επιθετικότητα

Με βίαιες πράξεις

Επικριτική συμπεριφορά

Παθητικο επιθετική επικοινωνία. Εκφράζεται με σαρκασμό, όπως για παράδειγμα η προσβολή με αστείο τρόπο… Έτσι, εκδηλώνεται η επιθετικότητα αλλά δεν γίνεται ανάληψη ευθύνης.

Ευερεθιστότητα. Χρόνιος εκνευρισμός ο οποίος είναι σημάδι αδιευκρίνιστου θυμού. Μπορεί να εκφράζεται με συναισθηματικές αποστάσεις και να ερμηνεύεται ως αδιαφορία ή να εκφράζεται με υπερευαισθησία στην κριτική.

Αγανάκτηση. Είναι αποτέλεσμα ανομολόγητου ή ανεξήγητου θυμού. Η έκφραση της αγανάκτησης αφορά τους άλλους. Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μεταξύ ανθρώπων και πολύ συχνά ζευγαριών. Η εκμάθηση στην διεκδίκηση είναι μια συμπεριφορά που θεραπεύει την αγανάκτηση.

Ο θυμός πολλές φορές είναι απλά η «βιτρίνα»

Ο θυμός είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα που κάποιος μπορεί να το προτιμήσει από ένα λιγότερο δυναμικό. Αν αισθανθώ απογοήτευση θα θέλω να κλάψω, για παράδειγμα. Έτσι, μεταφέρω αυτήν την «αδύναμη» συναισθηματική έκφραση σε κάτι εκρηκτικό, όπως ο θυμός. Ο θυμός είναι δυνατός, ενισχύει τον εγωισμό και εμφανίζεται γρήγορα. Δεν το βρίσκεις απίστευτο εργαλείο για την προσωρινή αποφυγή των άλλων συναισθημάτων;

Ψάξε πίσω από τα συναισθήματα θυμού που έχεις και ανακάλυψε πολλές ενδιαφέρουσες εκφάνσεις άλλων συναισθημάτων. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο θυμωμένοι συνέχεια και αυτός είναι ο τρόπος τους για να αποφεύγουν ή να δίνουν προσοχή στα άλλα επώδυνα συναισθήματά τους.

Ο θυμός είναι ανδρικό προνόμιο γιατί είναι «καταλληλότερο» συναίσθημα σε σχέση με τον φόβο, την ενοχή και την λύπη, βάση του πολιτισμού μας…. Ασχολίαστο

Θυμός είναι ένα ακόμα συναίσθημα

Ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Οι άνθρωποι το κατηγορούμε γιατί απλά όταν θυμώνουμε εκφραζόμαστε τοξικά. Ορίζουμε αυτό το συναίσθημα, από αυτό που το ακολουθεί. Είναι λίγο άδικο. Τι συναίσθημα αυτό είναι δικό σου και είναι πολύ σημαντικό να το έχεις.

Σε βοηθάει γιατί σου δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου όταν πχ παρακολουθείς κάτι στις ειδήσεις που σε τρομοκρατεί ή σε κάνει να νιώθεις αγωνία.

Ξέρεις ότι το ονομάζουν το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply