Καλοκαιρινά camp για παιδιά. Η σημασία τους στην ψυχολογία όλων μας

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Υπάρχουν ψυχικά οφέλη από τα summer camp για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Το ζήτημα αυτό, με ενδιέφερε προσωπικά να το μελετήσω γιατί έχω την αγωνία μου, με την πανδημία και την έξαρση των κρουσμάτων. Παράλληλα, είμαι εργαζόμενη (και άκρως ευτυχισμένη για αυτήν μου την επιλογή) και μέσα στις ενοχές μου, ότι τα παιδιά λόγω των απαιτήσεων της εργασίας μου, χάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια, θέλω να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ήλιο και θάλασσα.

Τα summer camps, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με συνομήλικούς τους και να αναπτύξουν τις, ήδη υπάρχουσες, κοινωνικές δεξιότητές τους και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης σε έναν χώρο διαφορετικά πλαισιωμένο απο το σχολικό περιβάλλον.

Τα οφέλη των camps

  • Ένα από τα οφέλη που σαν μητέρα μπορώ να αναγνωρίσω, χωρίς να λογοκρίνω ό,τι διαβάζω, είναι αυτό της απομάκρυνσης από τις οθόνες. Ναι, είναι καλοκαίρι και τα παιδιά μπορεί να περάσουν και λίιιιγη ώρα παραπάνω στην οθόνη. Με τα camps, τα παιδιά ασχολούνται με αθλήματα και τονώνουν τη διάθεσή τους, εκτονώνουν την έντασή τους και ενισχύουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν, έξω από το ασφαλές τους περιβάλλον (σχολείο, αθλήματα, σπίτι, ξένες γλώσσες).
  • Το παιχνίδι είναι κοινωνικό. Τα παιδιά μας, είναι υπερβολικά προγραμματισμένα, υπάρχει μεγάλη πίεση γύρω τους. Θα χρειαστεί να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για να κάνουν γνωριμίες και κάτι τέτοιο είναι απο μόνο του, ιδιαίτερα ωφέλιμο.
  • Επίσης, είναι μια σημαντική ευκαιρία να επανακοινωνικοποιηθούν, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είχε μπει σε «παύση» λόγω της πανδημίας.
  • Θα επιλύσουν θέματα, χωρίς την παρέμβαση γονιών ή γνωστών δασκάλων τους και κάτι τέτοιο θα οξύνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Σαν αποτέλεσμα τα παιδιά αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Summer Camp και Άγχος

Υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται να απομακρυνθούν και να επιστρέψουν ή να «τολμήσουν» σε ένα άγνωστο και νέο, περιβάλλον. Έχουν αισθανθεί πολύ καλύτερα στην ασφάλεια της οικογένειάς τους, και κάτι τέτοιο μπορεί να τους είναι πολύ επίπονο και να βιώνουν άγχος.

Εάν έχεις καταλάβει, ότι το παιδί σου, νιώθει περίεργα, συζήτησέ το μαζί του. Η αποφυγή του θέματος, συνήθως εντείνει την ανησυχία τους.

Όταν τα ίδια, μέσω της συζήτησης, κατανοήσουν ποιο είναι το ζήτημα που τα κάνει να αισθάνονται νευρικά και σε συνεργασία μαζί σου, δημιουργηθεί ένα πλάνο προετοιμασίας για τη νέα τους περιπέτεια, θα μάθουν ότι τα νέα πράγματα δεν είναι απειλητικά. Και κάτι τέτοιο, ξέρεις πόσο θα τα βοηθήσει στις τόοοοσες νέες προκλήσεις που θα συναντήσει στη ζωή του.

Οφέλη για εμάς, τους γονείς

Είναι επίσης φυσιολογικό για έναν γονέα να διστάζει να στείλει το παιδί του στο summer camp και να ανησυχεί αν κάνει το σωστό.

  • Η διακοπή των έντονων προγραμμάτων στις δραστηριότητες των παιδιών και η ησυχία μπορεί να βοηθήσει στο να επαναφέρεις και να εστιάσεις σε ζητήματα που μπορεί να μην προλαβαίνεις να παρατηρήσεις και ίσως, χρειάζονται προσοχή.
  • Αφιέρωσε λίγο χρόνο και στον εαυτό σου, αλλά και στην ουσιαστική σχέση με τα παιδιά και τ@ σύντροφό σου. Οι σχέσεις έχουν σημασία και τώρα είναι η στιγμή σου, να πάρεις τη ρεβάνς σου, από όλο τον χρόνο που τρέχεις και γίνεσαι εκνευριστικ@ με τα «πρέπει» που χρειάζεται να ακολουθήσουν όλοι.
  • Επίσης, αυτός ο χρόνος εκτός σπιτιού, σε ένα χαλαρότερο πλαίσιο χαράς και εκτόνωσης, με διαφορετικούς κανόνες θεωρώ ότι βοηθάει πολύ στην προσαρμοστικότητα τους. Τα παιδιά, με αυτόν τον τρόπο, δεν συνδέουν το «έξω από το σπίτι», μόνο με υποχρεώσεις, αλλά και με διασκέδαση. Ωστόσο, το συνδυάζουν και με κανόνες.

Το θέμα είναι πόσο έτοιμος/η είσαι σαν γονιός

Με την πανδημία και με τον φόβο που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία δύο χρόνια, κολλήσαμε πάνω στα παιδιά μας και τα παιδιά μας σε εμάς. Ήρθε η ώρα, να εμπιστευτούμε.

Μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, αλλά το να επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν με τρόπο που ενσωματώνει το άγνωστο ή το πιο «επικίνδυνο» και να αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με ενθουσιασμό, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την αυτοπεποίθηση και την ψυχική τους υγεία. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίζουν λίγο έξω από το comfort zone μας.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply