Μάθε γιατί επιλέγεις το κάπνισμα. Το κάπνισμα και η σημασία του στην ψυχική υγεία

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ξέρουμε όλοι από προσωπική παρατήρηση ότι το στρες σίγουρα αυξήθηκε. Καθώς και οι ανθυγιεινοί τρόποι αντιμετώπισής του. Δηλαδή, όλοι οι λάθος τρόποι που μπορούμε να σκεφτούμε για να αντιμετωπίσουμε κάτι το οποίο είναι έξω από τον έλεγχό μας.

Το κάπνισμα είναι ένας από αυτούς τους τρόπους και όπως λένε και τα νούμερα, δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού οι πωλήσεις των τσιγάρων αυξήθηκε, μετά από δυο δεκαετίες πτώσης. Τα τελευταία χρόνια, το τσιγάρο, είχε πτωτική πορεία, καθώς οι νέες γενιές φαίνεται να το απέφευγαν.

Κάπνισμα και κορονοϊός

Οι νέες γενιές εκτός των άλλων, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στο άγχος και στα θέματα ψυχικής υγείας. Έτσι, μέσα στα τελευταία δυο χρόνια με την εμφάνιση της πανδημίας, το lockdown, τις μειωμένες κοινωνικές συναναστροφές, την έλλειψη εργασίας, η γενιές αυτές, φαίνεται να άρχισαν το κάπνισμα.

Κάπνισμα και επιπτώσεις

Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν, έχοντας όλοι μας ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και για τον τρόπο που σχετίζεται με την κακή ποιότητα ζωής.

Μήπως το κάπνισμα αφορά ένα μήνυμα για την έλλειψη σκοπού και νοήματος;

Ενώ γνωρίζεις, ότι το κάπνισμα σε σκοτώνει, καταστρέφει την ποιότητα ζωής σου και τον μοναδικό, πραγματικό, σύμμαχό σου, την υγεία σου δηλαδή, εσύ το επιλέγεις. Παρατηρώντας, αυτή την αύξηση, μιας γενιάς που φαίνεται να προβληματίζεται με την ψυχική υγεία, αλλά δεν επίλεγε την χρήση αλκοόλ, ουσιών, τσιγάρου να στρέφεται στο κάπνισμα, διερωτώμαι. Αυτή η γενιά, ξεκινάει το κάπνισμα τα τελευταία δυο χρόνια σε μια περίοδο αφετηρίας, θα έλεγε κανείς, σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Σε μια περίοδο που δεν μπορούσες να ελέγξεις τίποτα γιατί δεν γνωρίζες τίποτα για τον κορονοϊό, σε μια περίοδο που όλα τα μέσα παρουσιάζουν ό,τι πιο «μαύρο» υπάρχει στην εκάστοτε κοινωνία, σε μια περίοδο που ζεις στον φόβο, την αβεβαιότητα και την αγωνία, ξεκινάς το κάπνισμα.

Η χρονική στιγμή που ξεκίνησες το κάπνισμα

Εσύ πότε ξεκίνησες να καπνίζεις; Δεν μιλάω για χρονική περίοδο, σε ποια παρέα, αν το ξεκίνησες για μαγκιά ή γιατί είχες τέτοιες εικόνες μέσα στο περιβάλλον που γεννήθηκες και το συνέδεσες με αναμνήσεις.

Μιλάω, για την πραγματική περίοδο που το ξεκίνησες. Σου συνέβη κάτι εκείνη την περίοδο; Κάτι που σε δυσκόλεψε, που σε έβγαλε από την ζώνη ασφάλειας σου, που σε έμαθε ένα νέο συναίσθημα; Η πρώτη ερωτική απογοήτευση; Μια απώλεια; Τι; Θυμάσαι κάτι;

Η συσχέτιση καπνίσματος και ψυχικής υγείας

Συνήθως το κάπνισμα χρησιμοποιείται ως λανθασμένη μέθοδος αντιμετώπισης του στρες και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Η νικοτίνη, είναι εθιστική και διεγερτική. Αυτό σημαίνει το αυξάνει την σεροτονίνη, μια ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης.

Άρα, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση λόγω άγνοιας, οικονομικής δυσκολίας ή και άρνησης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, μπορεί να υιοθετήσει το κάπνισμα, ως μέσω διαχείρισης των συναισθημάτων του.

Τα τελευταία δυο χρόνια, φαίνεται να υπάρχει αύξηση σε αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Κάτι τέτοιο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς, ότι χωρίς ψυχοθεραπεία η φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί στην ψυχική ασθένεια σαν γυαλιά μυωπίας με λάθος βαθμούς. Δεν είναι ότι δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Δεν θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ρατσισμό, φαίνεται να καπνίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν.

Το κάπνισμα, φαίνεται να βοηθάει στο εδώ και τώρα

Άρα, μιλάμε αρχικά για μια λύση η οποία επιδρά πάνω από εσένα και σε καθιστά (λόγω του εθισμού που δημιουργεί) ανήμπορο σε μια κατάσταση. Άρα, στην ουσία, δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο, χωρίς τέλος.

Η προσωπική μου κατάθεση

Γουστάρω πολύ να καπνίζω. Όταν διαπιστώνω ότι το τσιγάρο με «κάνει» και δεν το «κάνω», δηλαδή έρχεται η στιγμή που νιώθω εθισμένη, το κόβω. Είναι σαν ένα bras de fer ανάμεσα σε εμένα και εμένα. Το κάπνισμα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι μια ανάγκη. Βέβαια, εδώ να αναφέρω ότι δεν καπνίζω ιδιαίτερα. Άρα, μάλλον δεν είμαι κλασσική καπνίστρια. Ωστόσο, πάντα κάνω αυτόν τον διάλογο με τον εαυτό μου: «Τι είναι τώρα για εσένα, αυτό το τσιγάρο;». Πάντα έρχομαι αντιμέτωπη με ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Αν θέλεις, κατέγραψε και εσύ μερικές απαντήσεις σου σε μια τέτοια ερώτηση και «ξετύλιξε» αυτό που μπορεί να σε απασχολεί ή να «κουκουλώνεις» σε κάθε σου τσιγάρο.

Καλή πρωτομαγιά, την δεύτερη του μήνα (άλλη μια αντίφαση, για να σκεφτείς)

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply