Μήπως απλά έχεις φόβο επιτυχίας;

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Τι είναι ο φόβος της επιτυχίας;

Ο φόβος της επιτυχίας περιλαμβάνει το γεγονός ότι μπορεί να τα καταφέρεις. Έτσι μπορεί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου, ώστε να γίνει το αντίθετο. Ενώ η επιτυχία θεωρείται γενικά επιθυμητή, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται μήπως τα πάνε πολύ καλά.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι συχνά δεν φοβούνται την ίδια την επιτυχία. Αντίθετα, ο φόβος τους επικεντρώνεται στις πιθανές συνέπειες της επιτυχίας. Όταν κάποιος πετυχαίνει, σημαίνει ότι θα κάνει θυσίες, θα υπομείνει απώλειες και θα αλλάξει την ρουτίνα του. Σε αυτό το σημείο, σκέψου και εσύ πόσο επιφυλακτικ@ είσαι σχετικά με το τί μπορεί να σου κοστίσει τελικά, η επιθυμητή επιτυχία.

Αναγνώρισε τον φόβο επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι πάντα εύκολος να εντοπιστεί. Μερικά σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να έχει αυτόν τον φόβο περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη στόχων: Αν έχεις, πολύ χαμηλές προσδοκίες, διασφαλίζεις ότι ποτέ δεν πρόκειται να κατευθυνθείς προς την επιτυχία.
 • Παραίτηση: Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η προσπάθεια, εγκαταλείπεται πριν πετύχεις την πρώτη βάση του στόχου σου. Δηλαδή, εγκαταλείπεις εύκολα.
 • Αναβλητικότητα: Η αναβολή σημαίνει ότι δεν κάνεις το καλύτερο ή την πιο προσεκτική σου προσπάθεια, κάτι που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
 • Αυτο-σαμποταζ:  Το να προκαλέσω ζημιά με μικρές ή μεγάλες πράξεις αυτοκαταστροφής, σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να βάλω τα προσωπικά μου εμπόδια, πριν την έναρξη της διαδρομής μου στην επιτυχία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να τις δεις ως ενέργειες που υποκινούνται από τον φόβο της επιτυχίας. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν ως τεμπελιά, έλλειψη κινήτρων και κακή πειθαρχία. Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται αυτός ο φόβος, υπονομεύει σοβαρά τους ανθρώπους από το να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Αποκάλυψε τον φόβου τη επιτυχίας

Εάν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να φοβάσαι την επιτυχία, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να απαντήσεις για να αποκαλύψεις την αλήθεια σου. Αυτές είναι:

 • Μήπως φοβάσαι να φτάσεις στην καλύτερή σου φάση;
 • Ποιόν/ά θα «αφήσεις πίσω», αν επιτύχεις;
 • Φοβάσαι τις ευθύνες που θα ακολουθήσουν την επιτυχία σου;
 • Ανησυχείς ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα;

Η αναγνώριση ενός φόβου επιτυχίας συχνά μπορεί να οφείλεται σε «εικόνες» ή καταστάσεις, που έχουμε από το παρελθόν μας.

Επίπτωση του Φόβου της Επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου.

 • Χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτός ο φόβος μείωσε σημαντικά την ικανοποίηση από τη ζωή.
 • Δυσκολία επιδίωξης στόχων: Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο φόβος της επιτυχίας συσχετίστηκε με δυσκολίες έναρξης και διατήρησης συμπεριφορών. Επειδή αυτά τα πρώτα βήματα προς έναν στόχο είναι τόσο δύσκολα, οι άνθρωποι που φοβούνται την επιτυχία μπορεί να δυσκολευτούν να ξεκινήσουν. Ή μπορεί να ανακαλύψουν ότι ξεκινούν έργα και στη συνέχεια δεν έχουν το κίνητρο να τα ολοκληρώσουν.
 • Μειωμένη αυτοεκτίμηση: Αν και η επιτυχία συνδέεται συνήθως με ισχυρή αυτοεκτίμηση, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει με όσους φοβούνται να είναι επιτυχημένοι.
 • Χαμηλές προσδοκίες: Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι τα άτομα με φόβο για την επιτυχία τείνουν να υιοθετούν χαμηλούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους σε σύγκριση με τις ικανότητές τους.

Αντιμετώπισέ τον φόβο επιτυχίας:

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις μόν@ σου για να ξεπεράσεις τον φόβο της επιτυχίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με τη φύση και την πηγή του φόβου σου και την εκμάθηση να αναγνωρίζεις τις συμπεριφορές που σε κάνουν να αντιστέκεσαι.

Μόλις κατανοήσεις καλύτερα αυτά τα μοτίβα, μπορείτε να εστιάσεις την προσοχή σου στην καταπολέμηση αυτών των αυτοκαταστροφικών τάσεων.

Διαχειρίσου το άγχος

Επειδή το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει τον φόβο, είναι σημαντικό να αναζητήσεις τρόπους να χαλαρώσεις και να διαχειριστείς το άγχος και το στρες σου. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως:

Προσδιόρισε τις αρνητικές πεποιθήσεις

Αναρωτήσου σχετικά με τυχόν αρνητικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχεις γύρω από το γεγονός ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply