«Είμαι τελειομανής! Όταν κάνω λάθη στη δουλειά, θα πρέπει να τα διορθώσω. Θα κοιμηθώ αργά ή καθόλου, ευτυχώς παίρνω βιταμίνες. Έχω πάντα στόχους. Δεν σταματώ ποτέ γιατί έτσι εξελίσσομαι. Βεβαίως, έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου…. Τι εννοείς να λέω «μπράβο» στον εαυτό μου; ούτε από τους άλλους θέλω τα «μπράβο».
Αν σου είναι οικείο το παραπάνω, ίσως να σκεφτείς ότι μέσα σου κατοικεί ένας μικρός τύραννος ο οποίος κάθε φορά που νιώθει να αποτυγχάνει ή να μην πετυχαίνει τους στόχους του, κάνει έναν πολύ αυστηρό εσωτερικό διάλογο. Αν συνεχίζεις να πιστεύεις ότι όλο το παραπάνω είναι τρόπος για να επιτυγχάνεις και να «προχωράς», καλά θα κάνεις να κλείσεις τη σελίδα γιατί παρακάτω θα αναφερθώ στο γεγονός ότι ο τρόπος που έχεις αναπτύξει σχετίζεται με ένα τραύμα. Την ανάγκη σου να καλύψεις το κενό της δυστυχίας που νιώθεις μέσα σου, ακόμα και όταν πετυχαίνεις τα πάντα.
Ζεις πολύ καιρό με τις πεποιθήσεις ότι μόνο μέσα από ένα περιβάλλον επιτυχίας θα αναγνωριστείς. Βαθιά μέσα σου, κατοικεί ο φόβος μήπως είσαι λιγότερος.
Ο τύραννος εσωτερικός κριτής μιλάει κάπως έτσι:
- Τα λάθη δεν συγχωρούνται
- Μην εξαρτάσαι από άλλους
- Να είσαι σε επαγρύπνηση συνέχεια
- Δεν είναι τέλειο αυτό. Χρειάζεται κι άλλη δουλειά
- Μπορείς καλύτερα
- Είσαι αποτυχημένος
Ο εσωτερικός τύραννος δεν ικανοποιείται
Ότι καταφέρνεις είναι για λίγο. Αυτό το αίσθημα που κρατάει τόσο λίγο, είναι που ψάχνει ο εσωτερικός τύραννος για να αισθανθεί καλά. Ωστόσο, είναι πολύ βασανιστικό να αισθάνεσαι μόνο για λίγο καλά και μετά από το συναίσθημα να χάνεται. Αυτός ο εσωτερικός κριτής τονίζει πάντα τα λάθη σου. Έτσι, οι στιγμές της χαράς κρατούν για πολύ λίγο.
Το μοτίβο του εσωτερικού τύραννου είναι:
Επιτυχία – στόχος – νέο επίτευγμα
Σιωπή της εσωτερικής φωνής
Στιγμιαία ανακούφιση
Νέος στόχος
Πώς δημιουργείται ο εσωτερικός τύραννος
Αυτός ο τυραννικός εσωτερικός κριτής, δεν αντέχει την εύθραυστη φύση σου. Ο κριτής αυτός, άρχισε να δημιουργείται επειδή έχει βιώσει κριτική, ταπείνωση ή κακοποίηση όταν έχει υπάρξει ευάλωτος. Όταν υπήρξε εξαρτημένος από άλλους ανθρώπους ένιωσε να τον ντροπιάζουν, μεγάλωσε σε ένα ασταθές περιβάλλον, που υπήρχαν φωνές.
Παιδικό τραύμα
Ένα παιδικό τραύμα είναι μια ή πολλές επαναλαμβανόμενες εμπειρίες που έζησε κάποιος κατά την παιδική του ηλικία. Όταν έναν τέτοιο τραύμα δεν ανακουφιστεί με αγάπη, κατανόηση, επικοινωνία την κατάλληλη στιγμή, τότε γίνεται ένα ανεπίλυτο τραύμα που εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή.
Όταν αρχίσεις να αντιδράς ανεξέλεγκτα και δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, ίσως αυτό είναι δείγμα ότι τότε παρουσιάζεται το εσωτερικό σου παιδί.
Η πρώτη αναφορά που έγινε στο εσωτερικό παιδί, είναι από τον ψυχολόγο Carl Jung, ο οποίος ανέφερε ότι το εσωτερικό παιδί μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα όταν το αγνοούμε.
Έτσι, όταν συνειδητά αγνοούμε την επίγνωση του εσωτερικού μας παιδιού, χάνουμε την επίγνωση ενός μέρους του εαυτού μας.
«Σε κάθε ενήλικα κρύβεται ένα παιδί, ένα αιώνιο παιδί που ποτέ δεν μεγαλώνει και απαιτεί φροντίδα, προσοχή και εκπαίδευση. Αυτό είναι το μέρος της προσωπικότητας που θέλει να αναπτυχθεί και να γίνει ολοκληρωμένη»
Carl Jung
Αυστηρός με όλους
Αυτός ο εσωτερικός κριτής, ο τύραννος, είναι αυστηρός και με τους άλλους βέβαια!!! Κρίνοντας τους άλλους, σταματά να επικεντρώνεται στον ίδιο και ανακουφίζεται για λίγο. Η εξωτερίκευση της κριτικής είναι ένας τρόπος να παρακάμπτει τις συναισθηματικές συνέπειες που προκαλεί με τις συνεχής του επιθέσεις.
Έτσι, καθρεφτίζει (βλέπει καλύτερα στους άλλους αυτά που αρνείται να διακρίνει στον ίδιο) όσα δεν μπορεί να ανεχτεί μέσα του. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι πολύ φιλικός με εκείνους που εκφράζουν όμοιες συμπεριφορές με εκείνους που υποτιμούσαν τον ίδιο ως παιδί.
Συνήθως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται συνειδητά αντιληπτές και δεν τις συνδέουμε με την εκάστοτε κατάσταση. Ωστόσο, αν καταλάβαινες πόσο επηρεάζει το παρελθόν σου, το παρόν σου θα είχες εκπλαγεί.
Αν λοιπόν, λειτουργείς έτσι τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με τους άλλους, φαντάσου πόσο αυτός ο κριτής υπονομεύει κάθε σχέση στο διάβα σου, κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι σου αξίζουν.
Ψυχολογικές Συνέπειες του Εσωτερικού τύραννου
Αυτό που ονομάζεις τελειομανία, είναι η παγίδα που έχεις θέσει στον εαυτό σου για να μην ηρεμείς ποτέ. Αγωνιάς μήπως και ανακαλύψεις το επόμενο λάθος σου και με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσεις έναν κακοποιητικό εσωτερικό διάλογο.
Αποφεύγεις ότι είναι νέο γιατί μπορεί να λειτουργήσεις με αυθορμητισμό και να χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου και των άλλων. Όλο αυτό κοστίζει εξαιρετικά στην ψυχική σου υγεία. Άγχος, κατάθλιψη, φόβος και επιφανειακή αυτοπεποίθηση, είναι μερικές από τις συνέπειες και το γνωρίζεις καλά.
Αντιμετωπίζοντας τον εσωτερικό τύραννο
Ο τρόπος που έμαθες να λειτουργείς ως παιδί, είναι στην ουσία, το να απαρνείσαι την παιδικότητά σου. Όταν παει να εμφανιστεί αυτό το εσωτερικό καταπιεσμένο παιδί, αποπροσανατολίζεσαι και νιώθεις άσχημα. Όμως θα πρέπει να του επιτρέψεις να εμφανιστεί. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον με αποδοχή στον τρόπο που χρειάζεται απαραίτητα ο εαυτό σου, οι σχέσεις μπορεί να πάψουν να είναι απειλητικές και να καλλιεργήσεις ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον.
Εκείνοι που υπήρξαν τότε επικριτικοί παύουν να φαίνονται στην καθημερινότητά σου, όμως, εσύ εχεις υιοθετήσει τις φωνές αυτές μέσα σου και μάχεσαι με τον εαυτό σου. Αρνείσαι τις συναισθηματικές σου ανάγκες και απομονώνεσαι.
Μεγάλωσες με την ανάγκη να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες των άλλων, αγνοώντας τις ανάγκες σου γιατί πίστυες ότι έτσι έπρεπε να κάνεις. Φρόντισε, άκουσε και δώσε χώρο στο εσωτερικό σου παιδί, έτσι ώστε να αισθανθεί ασφάλεια.
Εκπαίδευσέ το, παρατηρώντας και διαφοροποιώντας τις συμπεριφορές που σε κάνουν να πιέζεις μέσα σου τα συναισθήματα που τόσο χρειάζεσαι.
Θέλω να κλείσω με τον αγαπημένο μου, Mahatma Gandhi
«The only tyrant I accept in this world is the still voice within.»
«Ο μόνος τύραννος που δέχομαι σε αυτή τη ζωή, είναι η άκαμπτη φωνή μέσα μου»
Mahatma Gandhi