
Οι νυχτερινοί τρόμοι, είναι επεισόδια έντονου φόβου που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και συχνά χαρακτηρίζονται από έντονες κινήσεις και φωνές. Τείνουν να είναι πιο συνηθισμένα σε μικρά παιδιά, αλλά μπορούν επίσης να τα βιώσουν και οι ενήλικες. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά, αλλά οι άνθρωποι συνήθως δεν ξυπνούν πλήρως. Οι νυχτερινοί τρόμοι διαρκούν απο 1′ εως 10 λεπτά. Το φαινόμενο, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για το άτομο που το βιώνει, καθώς και για τα μέλη της οικογένειας που παρακολουθούν το επεισόδιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα του νυχτερινού τρόμου
- Κραυγές ή φωνές κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Ταχεία αναπνοή
- Έντονος καρδιακός παλμός
- Υπερβολικός ιδρώτας
- Το άτομο μπορεί να είναι καθιστό ή ακόμα και όρθιο στο κρεββάτι
- Ξυπνάει πολύ δύσκολα κατά την διάρκεια του περιστατικού
- Έχει ανοιχτά τα μάτια αλλά χωρίς να έχει επικοινωνία με το περιβάλλον
- Βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση κατά το ξύπνημα
- Δεν θυμάται καθόλου το περιστατικό όταν ξυπνήσει
- Ενδέχεται να έχει επιθετική συμπεριφορά
Από ποια ηλικία εμφανίζονται και πόσο συχνά;
Αρχίζει να εμφανίζεται σε παιδάκια προσχολικής και νηπιακής ηλικίας και σπανιότερα σε ακόμα μεγαλύτερα . Το γενικό ποσοστό εμφάνισης είναι περίπου το 6%
Η διάγνωση
Διάγνωση γίνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και η διάγνωση αναφέρεται στο DSM το οποίο είναι το “Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών” ως “επαναλαμβανόμενη ξαφνική, μερική αφύπνιση από έναν βαθύ ύπνο που συνοδεύεται από αυτόνομη διέγερση και συμπεριφορές που αντανακλούν έντονο φόβο”. Οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν για διάφορους λόγους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διάγνωση ενήλικα για δύο βασικούς λόγους:
Νυχτερινοί τρόμοι μπορούν να έρθουν και να φύγουν και τείνουν να συμβαίνουν ακανόνιστα.
Οι άνθρωποι σπάνια τους θυμούνται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τους είναι γνωστό μόνο αν κάποιος άλλος τύχει να παρακολουθήσεις ένας νυχτερινό τους τρόμο.
Εάν υπάρχει λόγος να υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις νυχτερινό τρόμο, ο γιατρός μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση.
Ποιες οι συνέπιες και τα προβλήματα που ακολουθούν ;
Η στέρηση ύπνου και η κόπωση μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης τρόμου στον ύπνο, οπότε η τακτική παρακολούθηση του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου που κάνουμε.
Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή κατά του νυχτερινού τρόμου ;
Δεν υπάρχει φάρμακο που να ενδείκνυται ειδικά για τους νυχτερινούς τρόμους, αλλά μερικές φορές ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα. Τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά του άγχους μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Δες επίσης
Πως μπορούμε να βρούμε θεραπεία.
H Ψυχοθεραπεία είναι ο πιο σημαντικος τρόπος αντιμετώπιση . Εκτός των άλλων , μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση ή την εξάλειψη των νυχτερινών τρόμων σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.
Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νιώσουν νυχτερινό τρόμο όταν έχουν υπερβολική πίεση, μια θεραπεία που αντιμετωπίζει το στρες μπορεί να είναι χρήσιμη. Η θεραπεία χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά μπορεί να συνιστώνται και άλλες τεχνικές όπως η ύπνωση ή η βιοανάδραση.
Αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων: Εάν υπάρχουν σχετικές καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στο νυχτερινό τρόμο, η θεραπεία αυτών των υποκείμενων διαταραχών μπορεί να είναι ευεργετική. Η κατάθλιψη, το στρες και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη συμβολή στους νυχτερινούς τρόμους, οπότε η αναζήτηση θεραπείας για αυτές τις άλλες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων του νυχτερινού τρόμου.
Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του ύπνου. Το 30% της ζωής το περνάμε στο κρεβάτι
- Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Τα σύγχρονα κινητά μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό με προγραμματισμένα alarms καθημερνά ωστε να μη ξεχνιέστε.
- Δοκιμάστε να φάτε κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο. Το βαρύ βραδινό φαγητό εκτός των άλλων , δεν συνοδεύεται με ένα βαθύ ύπνο.
- Αποφύγετε την καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ. Το νερό πάντα είναι η καλύτερη επιλογή !
- Αποφύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνο ή τις συσκευές σας στο κρεβάτι. Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα δεν βοηθά. Ακούστε απαλή μουσική ή βρείτε ειδικά video στο internet με ήχους απο δάση , κελαηδίσματα και παφλασμούς κυμάτων
- Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο που κοιμάστε είναι άνετο και τακτοποιημένο.
Οι νυχτερινοί τρόμοι, αν δεν είναι οργανικής φύσης, μπορεί να “κρύβουν” κάποιο υποσυνείδητο τραύμα. Μπορείς να εντοπίσεις ένα τέτοιο μέσω της ψυχοθεραπείας. Όπως και να έχει , καλό είναι να δράσεις και να μην μένεις άπραγος. Ο κακής ποιότητας ύπνου, ευθύνεται για την κακή ποιότητα της μέρας που θα ακολουθήσει.
