Οδηγίες για καλύτερο ύπνο ύπνος διαλειμματικός, rem, βραδινός αυπνία ψυχολογια Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος καταπολεμηση διαχειριση στρες αγχος ψυχοθεραπεια lockdown

Οδηγίες για καλύτερο ύπνο

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο της ζωής μας και έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς ζούμε, λειτουργούμε και αποδίδουμε κατά τα άλλα δύο τρίτα της ζωής μας. Είναι ζωτικής σημασίας όπως ο αέρας που αναπνέουμε και το φαγητό που τρώμε.

Τι είναι ο ύπνος

Ο ύπνος είναι μια κατάσταση διαφορετικής συνειδητότητας και περιορισμένης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Τα στάδια του ύπνου εναλλάσσονται ανάμεσα στον ύπνο REM (γρήγορες κινήσεις ματιών) και στον ύπνο μη REM.

Δημιουργία ρουτίνας

Η ρουτίνα που ακολουθεί κάποιος πριν τον ύπνο είναι πολύ σημαντική.

  • Η συνέπεια του να κοιμάται και να ξυπνάει κάποιος συγκεκριμένη ώρα θεωρείται μέρος μιας ρουτίνας. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα η ρουτίνα θα πρέπει να τηρείται, κατά το δυνατόν καλύτερα.
  • Μια χαλαρωτική διαδικασία πριν τον ύπνο, θα βοηθούσε τον οργανισμό, να εισαχθεί σε διαδικασία ηρεμίας. Θα μπορούσες να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις ένα χλιαρό μπάνιο. Προσπάθησε να αποφύγεις την επαφή σου με την οθόνη για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.
  • Την ώρα που θα πας στο κρεβάτι , άνοιξε τα χέρια και τα πόδια σου, τεντώσου και προσπάθησε να χαλαρώσεις. Επανάλαβε τη διαδικασία μερικές φορές.
  • Το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας, θα πρέπει να είναι τέτοιο που να προάγει τη χαλάρωση. Το να έχεις φροντίσει να είναι τακτοποιημένο, καλά αερισμένο, με χαμηλό φωτισμό και μακριά απο θορύβους, θα βοηθούσε εξίσου. Σε περίπτωση που το δωμάτιό σου είναι σε χώρο που έχει θόρυβο, δοκίμασε μια συσκευή λευκού θορύβου ή ωτοασπίδες.

Απέφυγε την επαφή με τα ρολόγια

Γενικά, το να κοιτάμε το ρολόι, δεν ωφελεί, αντίθετα αυξάνει το στρες. Άρα, εφόσον ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα ή αν προσπαθείς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα, απέφυγε να κοιτάς το ρολόι.

Ενδιάμεσοι ύπνοι

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για δυσκολία στον βραδινό ύπνο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν αρκετούς ενδιάμεσους ύπνους. Για καλύτερο βραδινό ύπνο προσπάθησε να κοιμάσαι για λίγο και πριν τις 17:00.

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΝΟΥ

Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για τον ύπνο. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Ανάλογα με την ηλικία οι ανάγκες αλλάζουν. Ένα βρέφος με έναν ενήλικα έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες. 7-9 ώρες ανα 24ωρο είναι ικανοποιητικές για έναν ενήλικο οργανισμό.

Προσοχή: Οι λιγότερες ώρες μπορεί να είναι ένδειξη αυπνίας καθώς και οι περισσότερες ώρες, ένδειξη κατάθλιψης.

Τρόφιμα και υγρά

Κάτι ελαφρύ όπως ένα είδος φρούτου, ένα γιαούρτι, είναι προτιμότερο από το να καταναλώσεις κάτι βαρύ. Παράλληλα, το να είσαι καλά ενυδατωμένος μέσα στην ημέρα, είναι υψίστης σημασίας έτσι ώστε να ξυπνήσεις χωρίς βαρύ κεφάλι ή με δυσκολία συγκέντρωσης που είναι από τις συνέπειες της αφυδάτωσης.

Ο ύπνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής και κάνει θαύματα για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Διεκδίκησε το καλύτερο για τον εαυτό σου και προσπάθησε να έχεις ποιότητα στον ύπνο σου για να έχεις ισορροπία.

Leave a Reply