Ομαδική ψυχοθεραπεία. Τι είναι και τα οφέλη της.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Θυμάμαι, όταν έμαθα ότι πρόκειται από ατομική θεραπεία, να ενταχθώ σε ομαδική, αισθάνθηκα αμήχανα. Οι πρώτες μου σκέψεις, ήταν πως θα εκτεθώ μπροστά σε τόσο κόσμο, πως θα μοιραστώ τον ατομικό μου χρόνο μαζί με άλλα πόσα άτομα και δεν θυμάμαι πόσες άλλες αρνητικές και επικριτικές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου.

Σήμερα, που δουλεύω με ομάδες και βλέπω συχνά θεραπευόμενους με τις ίδιες αμφιβολίες που είχα και εγώ αντίστοιχα, θέλω να μοιραστώ την μαγεία που πρόκειται να «ξετυλιχθεί» μπροστά τους. Ίσως είσαι εσύ ένας από αυτούς.

Τι είναι η ομαδική θεραπεία

Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που περιλαμβάνει πολλά άτομα ταυτόχρονα. Είναι διαδεδομένη κυρίως, σε δομές και ενσωματώνεται σε προγράμματα θεραπείας. Ωστόσο η σημαντικότητά της και η αποτελεσματικότητα που επιφέρει στα άτομα, κέντρισε το ενδιαφέρον και σε πιο απλά συστήματα. Έτσι πολλοί θεραπευτές εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί να περιλαμβάνουν 3-4 μέλη  με μέγιστο αριθμό τα 12. Συνήθως, οι ομάδες συμφωνούν από μια ως δυο εβδομαδιαίες συνάντησεις.

Που βοηθάει η ομαδική θεραπεία

  • Διαταραχή έλλειψης προσοχής/υπερκινητικότητα
  • Κατάθλιψη
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
  • Φοβίες
  • Μετατραυματικό στρες
  • Χρήση ουσιών
  • Διαχείριση θυμού
  • Χρόνιο Πόνο
  • Χρόνιο στρες
  • Διαζύγιο
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Πένθος
  • Εσωτερική αναζήτηση
  • Βελτίωση εαυτού
  • Αυτογνωσία
  • Σχέσεις

Τα οφέλη των μελών από την Ομαδική θεραπεία

Ο Irvin Yalom, αναφέρει τις θεραπευτικές αρχές που προκύπτουν από αυτοαναφορές ατόμων που έχουν συμμετάσχει σε ομαδική θεραπεία.

Αλτρουισμός: Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται τα δυνατά τους σημεία και βοηθούν άλλους στην ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Κάθαρση: Η ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών με μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, της ενοχής ή του άγχους.

Αναβίωση ρόλων πρωτογενούς οικογένειας: Η ομάδα θεραπείας μοιάζει πολύ με μια οικογένεια με κάποιους τρόπους. Μέσα στην ομάδα κάθε μέλος αναβιώνει τον τρόπο που οι παιδικές του εμπειρίες συνέβαλαν στην προσωπικότητά και τις κοινωνικές συμπεριφορές. Τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία, μαθαίνοντας εκ νέου να αποφεύγουν συμπεριφορές που είναι καταστροφικές ή δεν βοηθούν στην καθημερινότητά τους.

Ανάπτυξη κοινωνικών τεχνικών: Η ομάδα, είναι ένα μέρος για να εξασκηθούν νέες συμπεριφορές. «Προβάροντας» νέες συμπεριφορές σε ένα ασφαλές περιβάλλον με υποστήριξη και επιτρεπτικότητα, τα μέλη της πειραματίζονται χωρίς φόβο και άγχος αποτυχίας.

Επικέντρωση στο εδώ και τώρα: Η ομάδα προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση στο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη την έννοια της ευθύνης τους απέναντι στη ζωή τους και στις πράξεις τους. Άρα και στις συνέπειες αυτών.

Συνοχή: Τα μέλη αποκτούν την αίσθηση ότι ανήκουν και ότι είναι αποδεκτά. Αυτό οφείλεται στον κοινό στόχο που έχουν .

Ελπίδα: Επειδή η ομάδα περιέχει μέλη σε διαφορετικά στάδια της θεραπείας, τα άτομα συναντούν άλλους που αντιμετωπίζουν ή αναρρώνουν από μια φάση. Αυτό δίνει ελπίδα στην αρχή της διαδικασίας.

Διαπροσωπική εκπαίδευση: Αλληλοεπιδρώντας με άλλα άτομα και λαμβάνοντας ανατροφοδότηση από την ομάδα και τον θεραπευτή, τα μέλη της ομάδας, μπορούν να αποκτήσουν κατανόηση για τον εαυτό τους.

Συντροφικότητα: Το να είσαι μέλος μια ομάδας ανθρώπων που έχουν κοινές εμπειρίες βοηθάει στην αντίληψη πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που περνούν το ίδιο και βοηθάει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Ένα ασφαλές καταφύγιο

Η ομάδα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ασφαλές καταφύγιο. Παρατηρώντας τον εαυτό σου σε ένα πλαίσιο με άλλους ανθρώπους και με έναν έμπειρο θεραπευτή, μπορεί να πάρεις πληροφορίες για το πώς κάθε άτομο ανταποκρίνεται με άλλους ανθρώπους και συμπεριφορές. Παράλληλα, παρατηρούνται οι ρόλοι που έχουν υιοθετηθεί από τα άτομα. Ο θεραπευτής μπορεί να λάβει και να δουλέψει με το κάθε μέλος ξεχωριστά, με τρόπο ταχύ και επι της ουσίας.

Εδώ οφείλω να αναφέρω οτι, δεν είναι όλοι οι τύποι ανθρώπων “έτοιμοι” για την ομαδική ψυχοθεραπεία.

Το δυναμικό της ομαδικής θεραπείας

Η εμπειρία μου, ως θεραπεύτρια σε ομάδες, είναι πως το κάθε μέλος ξεχωριστά έχει ένα δυναμικό στο σύνολο της ομάδας. Αυτό μεταβάλλεται στην πορεία δημιουργώντας ένα κύκλο «δανεικών» ουσιαστικών και μεταβαλλόμενων συμπεριφορών.  Ο κύκλος σταματάει μόνο, όταν το άτομο αποφασίσει που θέλει να βρεθεί. Και συνοδοιπόρους του, έχει μια ομάδα ανθρώπων, που βοηθούν και βοηθιούνται από αυτό.

Δημιουργούνται νέες ομάδες θεραπείας τώρα, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του Covid.

Leave a Reply