Η απενοχοποίηση της “αρρενωπότητας”

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Στην πορεία των χρόνων, η απενοχοποίηση της “αρρενωπότητας” μπορεί και να διαφέρει. “Οι άντρες δεν κλαίνε”, “οι άντρες είναι δυνατοί”, “οι άντρες δεν πονάνε”. Οι άντρες, γενικά είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων αρκετά επιφορτισμένη. Τι εννοούμε όμως με αυτόν τον όρο, ο οποίος περιλαμβάνει πολιτιστικές πιέσεις για τους άνδρες ώστε να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό, δεν γίνεται να μην επηρεάζει με κάποιον τρόπο όλα τα αγόρια που στην πορεία θα γίνουν άντρες.

Η τοξική αρρενωπότητα αναφέρεται στην ιδέα ότι η ιδέα ορισμένων ανθρώπων για «αρρενωπότητα» διαιωνίζει την κυριαρχία, την ομοφοβία και την επιθετικότητα.

Είναι η ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να ενεργούν σκληρά και να αποφεύγουν να δείχνουν όλα τα συναισθήματα τους, κάτι το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για την ψυχική τους υγεία και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία. Ωστόσο,δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά σαν άντρας αλλά, εμπεριέχει την ακραία πίεση που ορισμένοι άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι ενεργούν με τρόπο που είναι πραγματικά επιβλαβείς.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της «τοξικής αρρενωπότητας» που εμφανίζονται στην έρευνα καθώς και στην ποπ κουλτούρα, όλοι συμφωνούν στα παρακάτω.

Τρία τα βασικά χαρακτηριστικά:

“Είμαι σκληρός” : Αυτή είναι η αντίληψη ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σωματικά ισχυροί, συναισθηματικά ανυπόμονοι και συμπεριφορικά επιθετικοί.
“Οι άντρες δεν μιλούν πολύ”: Αυτό συνεπάγεται την ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να απορρίψουν οτιδήποτε θεωρείται θηλυκό, όπως να δείχνουν συναίσθημα ή να δέχονται βοήθεια.
Εγώ…”: Αυτή είναι η υπόθεση ότι οι άνδρες πρέπει να εργαστούν για να αποκτήσουν δύναμη και καθεστώς (κοινωνικά και οικονομικά) ώστε να μπορούν να κερδίσουν τον σεβασμό των άλλων. Αυτό τονώνει πολύ ένα “εγώ” μη υγιές.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι “υποχρέωση” ενός τέτοιου άντρα μια και οφείλει να αντιμετωπίζει το σώμα του σαν μηχανή κάνοντας περιορισμό στον ύπνο, να εργάζεται ακόμα και όταν τραυματίζεται ή αρρωσταίνει και να ωθείται στα φυσικά του όρια, ενώ αυτό το μοντέλο αρνείται να δει γιατρό… Σου θυμίζει κάτι;

Μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι άντρες που συμμορφώνονταν με τους αρσενικούς κανόνες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως:

  • η βαριά κατανάλωση αλκοόλ,
  • η χρήση καπνού και
  • η αποφυγή λαχανικών
  • παράλληλα αντιμετωπίζουν αυτές τις επιλογές ως «φυσιολογικές».

Εδώ να επισημάνω ότι οι συγκεκριμένες ανθυγιεινές συμπεριφορές είναι και ενδεικτικές του στρες.

Η φυλή και η εθνικότητα ενός άνδρα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο βλέπει την αρρενωπότητα καθώς και στον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Αγόρια όλων των φυλών και εθνικής καταγωγής που δεν ενεργούν «αρκετά αρσενικά» μπορεί να υποστούν παρενόχληση στο σχολείο. Οι άνδρες, από την άλλη, που βλέπουν τον εαυτό τους ως πιο αρσενικό είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθούν με συμπεριφορές βοήθειας». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να παρέμβουν όταν βλέπουν εκφοβισμό ή όταν βλέπουν κάποιον να δέχεται επίθεση.

Οι άντρες ή τα αγόρια που είναι “δέσμιοι” τέτοιων στερεοτυπικών συμπεριφορών, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ψυχικές πιέσεις και η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, δίνει οδηγίες για να υποστηρίξουν οι ψυχολόγοι τους άντρες να “απορρίψουν” αυτούς τους κανόνες που τους κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Οτιδήποτε σου προκαλεί δυσφορία στον τρόπο που νιώθεις, είναι λάθος για εσένα. Κάτι μέσα σου αντιδρά και λέει ότι δεν είναι σωστό. Συμβουλέψου ανθρώπους που μπορεί να σε βοηθήσουν να έρθεις αντιμέτωπος με “κλισέ” συμπεριφορές.

Leave a Reply