Ο ρόλος της επιγενετικής στην ψυχολογία

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Τι είναι η επιγενετική

Η επιγενετική είναι ένας τομέα στην βιολογική έρευνα, ο οποίος φαίνεται να γεφυρώνει τη σχέση γονιδίων και περιβάλλοντος. Στην ουσία, αναφέρεται στον τρόπο που οι πληροφορίες ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν ορισμένα γονίδια ως ανταπόκριση στο περιβάλλον μας.

Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως και η ψυχολογία επηρεάζονται σε ένα βαθμό από τη γενετική. Οι γενετιστές και επιγενετιστές της συμπεριφοράς είναι επιστήμονες που διερευνούν αν οι επιγενετικές αλλαγές μπορεί να αιτιολογήσουν την ασταθή ψυχική κατάσταση.  Επίσης, ένα σημαντικό σημείο να προβληματιστούμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι επιγενετικές αλλαγές που προκύπτουν από τραυματικές εμπειρίες μπορούν να περάσουν από τη μια γενιά στην άλλη με την ονομασία μετάδοση τραύματος γενεών.

Μπορεί το ψυχολογικό τραύμα των γονιών να μεταδοθεί στα παιδιά;

Υπάρχουν επιστήμονες που αναφέρουν ότι το τραύμα μπορεί να έχει μια διαγενεολογική επίδραση, βάση της επιγενετικής. Αυτή η επιγενετική κληρονομιά του τραύματος θεωρείται ότι επιδρά μέσω του μητρικού τραύματος σε ένα παιδί μέσα στη μήτρα ή κατά τη βρεφική ηλικία. Ωστόσο, τα στοιχεία για τη μετάδοση των επιγενετικών αλλαγών που σχετίζονται με το τραύμα από τους γονείς στα παιδιά, είναι ακόμα πολύ περιορισμένο ερευνητικά και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Πως σχετίζεται η επιγενετική με την ψυχολογία

Η επιγενετική στην ψυχολογία παρέχει ένα πλαίσιο για τον τρόπο κατανόησης του πώς η έκφραση των γονιδίων επηρεάζεται από τις εμπειρίες και ο περιβάλλον για να δημιουργήσεις ατομικές διαφορές στη συμπεριφορά, τη γνώση, την προσωπικότητα και την ψυχική υγεία.

Επιγενετική και ψυχική ασθένεια

Η επιγενετική συμβάλλει στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών μετά από έκθεση σε έντονους στρεσογόνους παράγοντες, όπως τραύματα αλλά μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα όταν το περιβάλλον είναι υγιές και ωφέλιμο.

Γνωρίζουμε ότι η επιγενετική σχετίζεται με ψυχικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή κ.α

Το στρες επηρεάζει την επιγενετική

Το έντονο στρες σε πρώιμη φάση της ζωής οδηγεί σε επιγενετικές αλλαγές που συμβάλλουν στον τρόπο που οι άνθρωποι διαχειρίζονται το στρες σε μετέπειτα φάσεις της ζωής τους.

Επιγενετικό ρολόι

Αναφέρεται στην πρόγνωση της ηλικίας σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής. Στην ουσία, αναφέρεται στο τί γράφει η κυτταρική σου ηλικία και δεν σχετίζεται με την ηλικία γέννησης, όπως την καθορίζουμε. Δείκτης της βιολογική ηλικίας και του βαθμού γήρανσης, είναι οι βιολογικοί παράγοντες και όχι ο αριθμός των ετών.

Επιγενετική και υποσυνείδητο του Bruce Lipton

Ο Δρ Bruce Lipton, με Ph.D την κυτταρική βιολογία και οι έρευνές του κατευθύνονται στον τομέα την επιγενετικής,  αναφέρει ότι ο ψυχικός και πνευματικός μας χαρακτήρας διαμορφώνεται από το νευρικό σύστημα για να εκφράσει την πραγματικότητα. Αν αλλάξουμε τον ψυχικό και πνευματικό μας χαρακτήρα, τότε αλλάζουμε τη ζωή μας. Με άλλα λόγια, εσύ, έχεις την κυριαρχία και όχι το γονίδιό σου.

Με αυτήν την θεωρία, επιβεβαιώνονται πολλές ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει σχετικά τον τρόπο που επιδρά η πνευματικότητα και η ψυχολογία, σε ασθένειες και ριζικές αλλαγές ανθρώπων.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply