Ο ήρωας στην οικογένεια είναι αυτός, ο οποίος αψηφά κινδύνους και «μπαίνει» σε καταστάσεις που μπορεί να είναι επιβλαβής ή και επικίνδυνες για τον ίδιο.
Συνήθως, ως ρόλο στην οικογένεια τον αναλαμβάνει το πρωτότοκο παιδί. Ρόλος με μεγάλο κόστος για το ίδιο το άτομο που θα τον αναλάβει. Είναι τελειομανής και υπερκατακτητής. Δεν δέχεται λύσεις από άλλους ή και βοήθεια. Το μόνο αξιόπιστο άτομο για εκείνον, είναι ο εαυτός του.
- Από παιδί, οι έπαινοι και η προσοχή ήταν η τροφή του.
- Προσαρμόζεται στο χάος και την αταξία του υπόλοιπου οικογενειακού συστήματος και γίνεται ικανότατος σε όλα. Αναλαμβάνει ρόλους ηγετικούς.
- Αυτοδύναμα άτομα, παίρνουν ρίσκα και επιτυχημένα στην επαγγελματική τους ζωή.
- Οι άνθρωποι γύρω τους, τους εμπιστεύονται και βασίζονται σε αυτούς.
- Κατέχεται από μεγάλο φόβο αποτυχίας ή απογοήτευσης της οικογένειας. Υπάρχει η αγωνία ότι δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ότι οφείλει να είναι τέλειος.
- Νιώθει ότι ελέγχεται πολύ και για αυτό θέλει και προσπαθεί να διεκδικεί την ελευθερία του.
Το αντίκτυπο του ήρωα
Αυτός ο ρόλος, επειδή νιώθει ότι εξαρτάται τόσο πολύ από την επιτυχία, μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσλειτουργικός για το άτομο. Πώς μπορείς να είσαι συνέχεια επιτυχημένος και το επίκεντρο της οικογένειας; συνήθως, είναι άτομα που πιέζονται διαρκώς να διαπρέψουν και να ξεχωρίσουν σε οτιδήποτε κάνουν.
Δυσκολεύονται να πουν «όχι», αν και μπορούν να κατακτήσουν αυτή την δεξιότητα. Επίσης, μπορεί να μάθουν ότι τα σχέδιά τους μπορεί να αποτύχουν, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να δημιουργηθούν νέα σχέδια. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να προσανατολιστούν όχι στην αποτυχία, αλλά στην επίτευξη της επιτυχίας μέσω της γνώσης.
Είναι επίπονη η επίγνωση των δυσκολιών και των μειονεκτημάτων της ανάγκης να ανταποκρίνεται κάποιος σε τόσο υψηλές προσδοκίες.
Επίσης, αυτός ο ρόλος που χρειάζεται όλη αυτή τη σοβαρότητα, δημιουργεί δυσκολία στη χαλάρωση και στην πιο ανάλαφρη συμπεριφορά.
Υπάρχει ανάγκη για έλεγχο και αίσθημα πανικού όταν νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο.
Χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του ήρωα
- Πιο ώριμοι από την ηλικία τους
- Πολύ σοβαροί
- Δυσκολεύονται να διασκεδάσουν
- Στοχοπροσηλωμένοι
- Αναζητούν την προσοχή και την αναγνώριση
- Επικριτικά άτομα
- Έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης
- Ντροπαλοί στην ουσία
- Φοβούνται να πουν όχι
- Δυσκολεύονται να εκφράσουν την άποψή τους
- Δυσκολεύονται να ζητήσουν πράγματα για εκείνους
Η επιπτώσεις του ήρωα στις σχέσεις του
Οι ενήλικες που έχουν αναλάβει αυτό τον ρόλο, είναι αντιμέτωποι με την μοναξιά. Είναι καλοί ηγέτες και διευθυντές, αλλά δυσκολεύονται να νιώσουν οικεία με άλλους εκτός των ρόλων εργασίας.
Προσπαθούν να κρύψουν την επικριτικότητά τους, όμως είναι επικριτικοί. Δυσκολεύονται να δεχτούν τις δικές τους ατέλειες, άρα πώς μπορεί να δεχτούν των άλλων. Είναι ελεγκτικοί ως προς τους ανθρώπους που είναι κοντά του και δεν αποδέχονται τις αδυναμίες του. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τις δικές τους.
Αποκρυπτογραφώντας τον ρόλο του ήρωα
Φαινομενικά είναι άτομα δυναμικά και με αυτοπεποίθηση. Επιβλητικά και απόμακρα. Υπάρχει μέσα τους, ένα φοβισμένο παιδί. Ένα παιδί μοναχικό και με μόνη αναγνώριση τί κάνει και όχι τί είναι. Πιστεύει ότι οι άλλοι το αγαπούν και το αποδέχονται για τις επιτυχίες του και αυτό το κάνει να φοβάται ακόμα περισσότερο την αδυναμία του και να περιφρονεί τις εσωτερικές του ανάγκες.
Προτιμούν να αποσύρονται συναισθηματικά, από το να βιώσουν πόνο και αυτό είναι μια στρατηγική επιβίωσης που την έμαθαν πολύ παλιά σε δύσκολες συνθήκες.
Οι ήρωες αρνούνται να νιώσουν ενσυναίθηση, συμπόνια και να εμβαθύνουν στα συναισθήματά τους.
Είναι εκείνοι που θα σου πουν ότι είναι πάντα καλά ακόμα και αν είναι ολοφάνερο, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ζουν σε άρνηση. Δυσανασχετούν με τα συναισθήματά τους και χρειάζονται να έχουν μια «τέλεια» ζωή. Ωστόσο, για να διαχειριστούν τις «ατελής» καταστάσεις, μπορεί να οδηγούνται σε καταχρηστικές συμπεριφορές. Το να βρεις τρόπο να αντιμετωπίσεις τις τεράστιες εσωτερικές πιέσεις, είναι δύσκολο και μη ξεχνάμε τις ανικανοποίητες ανάγκες που είχε σαν παιδί.
Αφιερωμένο σε έναν δικό μου ήρωα, που τόσο αγαπώ!