Πέτυχε τους στόχους σου με την κατάλληλη ψυχολογία

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Ο καθορισμός στόχων είναι σημαντικός για την ψυχική υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή. Πολύ συχνά, θέτουμε στόχους που είναι προκαθορισμένο οτι θα αποτύχουν. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση, να απειλήσει την αυτοπεποίθησή μας και μερικές φορές να μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα από ό,τι πριν θέσουμε τον εν λόγω στόχο. Ποια είναι λοιπόν η συμφωνία; Το κλειδί για να τηρήσεις τα σχέδια βρίσκεται στο κίνητρο. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου για να παραμείνεις δεσμευμέν@ στον στόχο σου.

Λειτουργικοί στόχοι

Για εσένα που δεν είσαι γκουρου της πειθαρχίας, μην ξεκινήσεις με δεν θα ξανα…. Προσπάθησε να θέσεις στόχους που δεν θα σε ματαιώνουν και δεν θα καταλήγεις να τους εγκαταλείπεις μετά από 15 ημέρες.

Οι στόχοι μας, είναι καλό να μπαίνουν όταν ξέρουμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε. Όταν δηλαδή, έχουμε αποκαλύψει την αλήθεια για εμάς. Με άλλα λόγια όταν έχουμε αυτογνωσία. Η καθημερινότητά μας οφείλει να έχει ισορροπία. Αν κάτι δεν το πέτυχες ακριβώς όπως το είχες ορίσει, προσπάθησε να βρεις την ισορροπία σε αυτό. Θα σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα. Είχα αποφασίσει ότι κάθε Τρίτη θα πίνω χυμούς, νερά και τσάγια μόνο. Η Τρίτη ήρθε και έφτιαξα ένα πιάτο που αρέσει πολύ στα παιδιά μου και ήξερα ότι δεν θα δώσω μάχη για να φάνε. Μου αρέσει όμως και εμένα πάρα πολύ αυτό το φαγητό. Δεν κατάφερα να μην φάω από αυτό. Την υπόλοιπη μέρα μου όμως την πέρασα με νερό και τσαι. Ίσως η επόμενη Τρίτη πάει καλύτερα. Δεν ματαιώθηκα ούτε αποθαρρύνθηκα από την ανάγκη μου να γευματίσω με τα παιδιά μου το αγαπημένο μας φαγητό. Μετέτρεψα την σκέψη μου σε μια πιο λειτουργική προοπτική για εμένα και δεν με «χαρακτήρισα» όπως θα μπορούσα για την έλλειψη πειθαρχίας μου. Έτσι παραμένω παρακινημένη και αφοσιωμένη σε αυτό που θα καταφέρω.

Ο στόχος πρέπει να σε ενθουσιάζει

Αν ο στόχος σου είναι στόχος που σε κάνει να νιώθεις μέτρια για εκείνον, δύσκολα θα παραμείνεις παρακινημένος/η. Οι στόχοι απαιτούν αλλαγές και προσπάθεια. Οραματίσου πώς θα νιώσεις όταν θα πετύχεις αυτό που θέλεις. Οραματίσου τον εαυτό σου μαζί με τον στόχο που έχεις θέσει. Αν αυτό που οραματίζεσαι σου αρέσει, σε ξεσηκώνει, είναι ένας στόχος για να πετύχεις. Το όραμα της επιτυχίας σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστός/η σε αυτό που θέλεις.

Ο στόχος επιμερίζεται  

Ο κάθε στόχος, έχει επιμέρους τμήματα. Για να επιτύχεις αυτό που θέλεις, χρειάζεται να ξέρεις ποια είναι τα βήματα για να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Έχεις δώσει ποτέ χρόνο για να σχεδιάσεις τον στόχο σου; Για να καταλάβεις τί θα χρειαστεί μέχρι να βρεθείς εκεί; Κάνοντας αυτή την άσκηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνειδητοποιήσεις τί ζητάς από τον εαυτό σου. Μια τέτοια διαδικασία θα σε βοηθήσεις να νιώσεις αυτοπεποίθηση και να καταλάβεις τι χρειάζεται να κάνεις.

Καταγραφή στόχων

Γιατί θέλεις αυτόν τον στόχο. Γιατί θέλεις να αλλάξεις;

Μια ερώτηση που αγαπάω ιδιαίτερα σε όλα. Όταν σκέφτεσαι τον στόχο σου, σκέψου το γιατί πίσω από αυτόν. Είναι στόχος διευκόλυνσης; Είναι στόχος για να εμπλουτίσεις την γνώση σου; Την ζωή σου; Είσαι πραγματικά έτοιμος/η για αυτή την αλλαγή;

Το να εντοπίσεις και να προσδιορίσεις αν ο στόχος σου προέρχεται από μια θετική αλλαγή ή αν προκύπτει από φιλοδοξία που τροφοδοτείται από συναισθήματα φόβου, ντροπής, αμφιβολίας είναι σημαντικό. Για να παραμείνεις παρακινημένος σε έναν στόχο, πρέπει να έχεις θετικό αντίκτυπο. Βελτίωση της ποιότητας ζωής σου. Αν γίνεται μα τοξικό γνώμονα, κολλάς σε έναν αρνητικό κύκλο σκέψης.

Επίτευξη στόχων

Βρες υποστήριξη, προετοιμάσου

Γνωρίζοντας τα βήματα για την επίτευξη του στόχου σου, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η και να δημιουργήσεις συνθήκες υποστήριξης. Σκέφτεσαι να βάλεις στόχο το να πίνεις περισσότερα νερά μέσα στην ημέρα και να διαπιστώσεις ότι δεν έχεις ποτήρια;

Φίλοι, φίλες, ομάδες υποστήριξης μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμοι σύμμαχοι σε τέτοιες προσπάθειες.

Λίστα με τα οφέλη που δημιουργεί ο στόχος σου

Ανακαλύπτοντας τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσεις από τον στόχο σου, βοηθάει το κίνητρό σου. Μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τα οφέλη που θα βιώσεις καταφέρνοντας αυτό που επιθυμείς. Μια λίστα με αυτά τα οφέλη, τα οποία θα τα κοιτάς καθημερινά, θα σε κάνει να μην αναβάλεις την δυσκολία που μπορεί να σου παρουσιάσει ο εαυτό σου.

Μη ξεχνάς τα μπράβο

Μια αλλαγή επαγγελματικής, προσωπικής, φιλικής, κοινωνικής ρουτίνας δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη. Κάποιες φορές οι στόχοι μας, θα χρειαστούν καιρό για να επιτευχθούν. Χρειάζονται οι δοκιμές και τα λάθη για να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τον τρόπο που θα φτάσεις στον στόχο σου. Είναι μέρος της διαδικασίας να αναγνωρίζεις και που υστερείς. Μη ξεχνάς ωστόσο, να αναγνωρίζεις κάθε νέο βήμα που κάνεις. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας στις αλλαγές. Ανάκτησε την ενέργειά σου σε κάθε ορόσημο αλλαγής, προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου σου.

Ξεκίνα σήμερα με κατανόηση τους νέου σου στόχους!

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply