Πες την ιστορία σου και άλλαξε την ψυχολογία σου

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Είναι σημαντικό να «μοιράζεσαι» γεγονότα. Μπορείς να φανταστείς πόσο καλό κάνει να μιλήσεις για κάτι άσχημο που σου συνέβη, μια και όλοι έχουμε ανάγκη να μιλάμε για όσα μας δημιουργούν στρες.

Η σύνδεση μεταξύ εξιστόρησης και ψυχικής υγείας

Φαίνεται να υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εξιστόρηση ενός γεγονότος και ευημερίας. Η διερεύνηση προσωπικών ιστοριών, ο προβληματισμός σχετικά με αυτές, η αλλαγή αυτών των αφηγήσεων και η κοινοποίησή τους μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ευάλωτ@, αλλά και να σε βοηθά να θεραπεύεσαι και να αναπτύσσεσαι.

Τα οφέλη της αφήγησης στην ψυχική υγεία

Θα αναφέρω μερικά θετικά οφέλη, για τον εγκέφαλό σου, όταν εξιστορείς ένα γεγονός. Το να μιλάμε, να ακούμε και να μοιραζόμαστε περιστατικά, κάνει καλό στην ψυχική υγεία.

Ενισχύει τις δεξιότητες ακρόασης και τονώνει τη φαντασία

Γίνεσαι ενεργός ακροατής όταν εστιάζεις με όλες σου τις αισθήσεις και δίνεις απόλυτη προσοχή στις ιστορίες. Το μαθαίνουμε να ακούμε, είναι μια σπουδαία κοινωνική δεξιότητα.

Αυξάνει την Ενσυναίσθηση και τη Διατήρηση Μνήμης

Όταν συνδεόμαστε με τους χαρακτήρες μιας ιστορίας, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την ενσυναίσθηση, ένα δομικό στοιχείο που μας βοηθά να συνδεθούμε και να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας.

Εκτός από την αύξηση της ενσυναίσθησης, ένα άλλο όφελος που αντλούμε από την αφήγηση είναι η καλύτερη μνήμη.

Αυξάνει τα θετικά συναισθήματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη θετική ψυχολογία, το πώς λέμε τις ιστορίες μας ελέγχει τη διάθεσή μας και την εικόνα του εαυτού μας. Οι ιστορίες μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ καλύτερα ή και να αλλάξουν τη διάθεσή μας. Αυτή η αλλαγμένη διάθεση ως προοπτική δεν είναι μικρή υπόθεση.

Σίγουρα, με καλύτερη διάθεση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που όλοι συναντάμε.

Σε μια μελέτη που έγινε με νοσηλευόμενα παιδιά στην εντατική, μια συνεδρία αφήγησης οδήγησε σε αύξηση της ωκυτοκίνης, μείωση της κορτιζόλης (η οποία είναι η ορμόνη του στρες) και του πόνου, καθώς και σε θετικές συναισθηματικές αλλαγές στα παιδιά.

Άρα, πες μια ιστορία. Η αφήγησή της ρυθμίζει τις φυσιολογικές και ψυχολογικές λειτουργίες. Είναι μια παρέμβαση για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας από την καθημερινότητά μας.

Βοηθά όσους πάσχουν από άνοια

Τα άτομα με άνοια έχουν επίσης ωφεληθεί από τη αφηγηματική μέθοδο. Όπως πολλές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, η αφήγηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν και να βελτιώσουν τα προβλήματα μνήμης τους.

Μας βοηθά να εμπλακούμε συναισθηματικά με άλλους

Όχι μόνο οι ομιλητές χρησιμοποιούν ιστορίες για να αιχμαλωτίσουν το κοινό τους. Είναι αποδεκτό, όταν παρουσιάζεις μια εργασία ή κάνεις μια παρουσίαση, να αναφέρεσαι σε μια ιστορία επιδιώκοντας την καλύτερη σύνδεση με το κοινό.

Μας βοηθά να επανεπενδύσουμε μετά από μια επιτυχία ή αποτυχία

Η αλλαγή της προσωπικής αφήγησης ως απάντηση τόσο στην επιτυχία όσο και στην αποτυχία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Σε έρευνα με εφήβους σχετικά με την επιμονή για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αφηγήσεις μπορούν να παρακινήσουν εκ νέου το άτομο.

Οι αφηγήσεις επιτυχίας μπορούν να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους πώς ήταν αποτελεσματικοί στην επίτευξη του στόχου, αυξάνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους και παρακινώντας τους να στοχεύσουν ξανά στην επιτυχία.

Από την άλλη πλευρά, οι αφηγήσεις αποτυχίας είναι επίσης ισχυρές. Όταν λέγονται με νέο τρόπο, μπορούν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εκτιμήσουν τις προσπάθειές τους, να δώσουν στους εαυτούς τους εύσημα, για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους και να τους ενθαρρύνουν να δουν ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο μέλλον.

Αλλάζοντας την Ιστορία

Η αφηγηματική θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις προβληματικές ιστορίες που τους κρατούν πίσω στη ζωή. Αμφισβητώντας τις ανθυγιεινές πεποιθήσεις και διευρύνοντας τον τρόπο που βλέπουν τις ιστορίες της ζωής τους, βρίσκουν εναλλακτικές ιστορίες. Αυτό οδηγεί σε νέες και πιο υγιείς στάσεις ζωής.

Μάλιστα σε μια πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι η αφηγηματική μέθοδος στα γεγονότα ζωής, λειτουργεί λυτρωτικά στις δυσκολίες του παρελθόντος και οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν, ανακαλύπτουν νέα νοήματα καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ψυχικής υγεία, ευεξίας και ωριμότητας

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc


Leave a Reply