Η πνευματική νοημοσύνη είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς έρευνας στην κατανόηση της σύγχρονης ψυχολογίας. Η έννοια της Πνευματικής Νοημοσύνης αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων ή την δημιουργία μιας φιλοσοφίας γύρω από την Ειρήνη μέσα μας και της ανακάλυψης του εαυτού μας. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια όπου, όταν οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον έλεγχο μας.
Τι είναι πνευματική νοημοσύνη
Η πνευματική νοημοσύνη βοηθά στην επίτευξη υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με αποτέλεσμα την προσωπική ικανοποίηση
Μέσα μας, υπάρχουν ερωτήματα για το πώς, ποίος, πώς. Υπαρξιακά ερωτήματα ερωτήματα για την αποκρυπτογράφηση του κόσμου μας αλλά και για το νόημα της ζωής.
Είναι μια νεα διάσταση της νοημοσύνης που ενεργοποιεί τις ιδιότητες και τις δυνατότητες του εαυτού, με τη μορφή σοφίας, συμπόνιας, ακεραιότητας, χαράς, αγάπης, δημιουργικότητας και ειρήνης. Η πνευματική νοημοσύνη οδηγεί σε μια αίσθηση βαθύτερου νοήματος και σκοπού, σε συνδυασμό με βελτιώσεις σε ένα φάσμα σημαντικών δεξιοτήτων.
Με απλά λόγια, η πνευματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το απόλυτο νόημα της ζωής και την ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ μας και του κόσμου στον οποίο ζούμε. Έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ψυχολογικής ευεξίας των ατόμων καθώς και την επίτευξη ενός στόχου στη ζωή.
IQ, EQ, SQ
Το IQ, ή το πηλίκο νοημοσύνης, ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ελέγχεται με τη χρήση της κλίμακας νοημοσύνης Stanford-Binet. Αναφέρεται στην ορθολογική, λογική, δεσμευμένη σε κανόνες νοημοσύνη επίλυσης προβλημάτων. Είναι επίσης ένα στυλ σκέψης. Όλοι μας χρησιμοποιούμε κάποιο IQ, διαφορετικά δεν θα ήμασταν λειτουργικοί.
Το EQ αναφέρεται στο συναισθηματικό μας πηλίκο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Daniel Goleman ανέφερε τη νοημοσύνη των συναισθημάτων μας. Το EQ εκδηλώνεται με την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική αυτογνωσία, αυτοέλεγχο και την ικανότητα να ανταποκρίνεται κάποιος κατάλληλα, στα συναισθήματα των άλλων.
Το SQ, ή πνευματική νοημοσύνη, στηρίζει το IQ και το EQ. Η πνευματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα πρόσβασης σε ανώτερες έννοιες, αξίες, μόνιμους σκοπούς και ασυνείδητες πτυχές του εαυτού και το πώς να ενσωματώνεις αυτές τις έννοιες, αξίες και σκοπούς σε μια πιο πλούσια και δημιουργική ζωή. Τα σημάδια του υψηλού SQ περιλαμβάνουν την ικανότητα να σκέφτομαι έξω από το κουτί, την ταπεινοφροσύνη και την πρόσβαση σε ενέργειες που προέρχονται από κάτι πέρα από το εγώ, πέρα από τον εαυτό και τις καθημερινές μου ανησυχίες.
Η πνευματική νοημοσύνη ως ρυθμιστής στην ευφυία και την συναισθηματική νοημοσύνη
Η πνευματική νοημοσύνη στην ουσία είναι ο ρυθμιστής ανάμεσα στην ορθολογική σκέψη (iq) και στην συναισθηματική έκφραση (eq). Είναι μεταβλητές τόσο έντονες που χρειάζονται έναν ισορροπιστή. Τον ρόλο αυτό, τον έχει είναι η πνευματική νοημοσύνη.
Πάνω απ’ όλα η SI ενεργεί ως ηγέτης όλης της νοημοσύνης.
Η πνευματικότητα είναι ένας δείκτης Ψυχικής ευημερίας καθώς προκαλεί επίγνωση του τί είναι υγιές σε προσωπικό, ψυχικό, σωματικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
Νιώθω την ουσία της πνευματικότητας μέσα από τα λόγια του Robert Emmons, ο οποίος ορίζει την πνευματική νοημοσύνη ως «την προσαρμοστική χρήση πνευματικών πληροφοριών, οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινή επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη στόχων.
Το κάλεσμα της πνευματικότητας
Όλοι μας κάποια στιγμή ερχόμαστε σε επαφή με αυτόν τον ανώτερο εαυτό. Οι ερευνητές λένε ότι το 70% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση ή το υπόβαθρο, είχαν αυτό το «κάλεσμα». Οι κορυφαίες εμπειρίες είναι εκείνες οι στιγμές που ξαφνικά νιώθεις ότι όλα είναι όμορφα, ότι υπάρχει μια τεράστια ενότητα στην ύπαρξη ή ότι η αγάπη κατακλύζει τον κόσμο. Και ενώ το έχεις νιώσει, απλά πέρασε και έμεινες με την ανάμνηση. Συχνά οι άνθρωποι συγκλονίζονται από αυτές τις εμπειρίες και δεν μιλούν για αυτές. Αλλά τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι σε επαφή με την ενέργεια και το νόημα που προέρχεται από μια υψηλότερη ή βαθύτερη σφαίρα.
Όλα τα όντα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραπάνω ικανότητες στο βαθμό που μπορεί ο καθένας και σίγουρα όλοι τις χρησιμοποιούμε εως έναν βαθμό.
Στη βιολογία, τα πολύπλοκα προσαρμοστικά συστήματα είναι ζωντανά συστήματα που δημιουργούν τάξη από το χάος.
Καθένας από εμάς είναι ένα συνειδητό πολύπλοκο προσαρμοστικό σύστημα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Διαφοροποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Τα περισσότερα συστήματα έχουν την ίδια αστοχία – την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε συστήματα, πρέπει να αλλάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Όμως η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Για να επιτύχουμε πραγματική μεταμόρφωση, πρέπει να αλλάξουμε τα κίνητρα που οδηγούν στη συμπεριφορά. Σήμερα οι επιχειρήσεις, η πολιτική, η εκπαίδευση και η κοινωνία γενικότερα οδηγούνται από τέσσερα αρνητικά κίνητρα: φόβο, απληστία, θυμό και αυτοεπιβεβαίωση. Όταν ελεγχόμαστε από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, εμπιστευόμαστε λιγότερο τον εαυτό μας και τους άλλους και τείνουμε να ενεργούμε από ένα μικρό μέρος μέσα μας.
Η άντληση πνευματικής νοημοσύνης στο σύστημα κινήτρων μας λειτουργεί με τον εξής τρόπο. Εφαρμόζοντας την πνευματικότητα στη ζωή μας, μετασχηματίζουμε στις συνεργασίες και τις ζωές μας. Έτσι, η αυτοεπιβεβαίωση γίνεται εξερεύνηση, ο θυμός γίνεται συνεργασία, η λαχτάρα γίνεται αυτοέλεγχος, ο φόβος γίνεται κυριαρχία και ούτω καθεξής. Καθώς αυξάνουμε τα κίνητρά μας, η συμπεριφορά μας αλλάζει. Καθώς αλλάζει η συμπεριφορά μας, αλλάζουν τα αποτελέσματά μας, καθώς και ολόκληρος ο σκοπός και το νόημα των συνεργασιών μας.
Θρησκεία και πνευματικότητα
Στο παρελθόν, ίσως και σήμερα, η πνευματικότητα ήταν συνυφασμένη με την θρησκευτικότητα ή ίσως και την φιλοσοφία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει τομέας ενδιαφέροντος για πολλούς ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Επειδή η πνευματική νοημοσύνη, μας βοηθά να διατηρήσουμε την ηρεμία και την γαλήνη μεταξύ των εξωτερικών ερεθισμάτων και του εαυτού, αρχίζει να αποκτά ισχυρή βαρύτητα σε σχέση με την ευφυία και την συναισθηματική νοημοσύνη.
Η πνευματική νοημοσύνη έχει αποδειχτεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις
- Στην δέσμευση σε προσωπικό επίπεδο
- Σε επαγγελματικό
- Στην ευεξία
- Στην προσαρμοστικότητα στην κοινωνία
- Οργανωτικότητα
Πνευματική νοημοσύνη και μεταμόρφωση προσωπικότητας
Η πνευματική νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι διάφορες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η πνευματική νοημοσύνη έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία ενός ατόμου και μπορεί να αποτελέσει ρόλο στην μεταμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Διαλογισμός και πνευματική νοημοσύνη
Ο διαλογισμός έχει αποδειχτεί οτι έχει τεράστιο αντίκτυπο στον εγκέφαλο, το SI βοηθά στην εσωτερική γαλήνη, δηλαδή την ηρεμία, τον αυτοέλεγχο καθώς και δίνει προοπτική.
Η εξίσωση της πνευματικής νοημοσύνης
Επομένως η εξίσωση SQ = P(IQ+EQ) σημαίνει ότι το SQ ισούται με IQ και EQ όταν διέπεται από την ψυχή. Όταν η ψυχή κυβερνά το IQ και το EQ, όπως κάνει σε στιγμές συνειδητότητας, το εγώ αφαιρείται από την εξίσωση.
Εγκέφαλος και πνευματικότητα
Ως ένας ισχυρός συνδυασμός τριών κύριων διαστάσεων της νοημοσύνης, το 3Q αντιπροσωπεύει το IQ και το EQ σε συνδυασμό με το SQ. Μελέτες στη νευροεπιστήμη επιβεβαιώνουν ότι η πνευματική νοημοσύνη συσχετίζεται με το συγχρονισμό των δύο ημισφαιρίων και την ενεργοποίηση ολόκληρου του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος βιώνει αίσθημα ολοκλήρωσης, αυξημένη δημιουργικότητα, οξυμένη διαίσθηση, περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνια και βελτιωμένη απόδοση σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων.
Ερευνητικά αποτελέσματα και πενυματικότητα
Η παρακάτω μελέτη διεξήχθη για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ πνευματικής νοημοσύνης και ευεξίας στον τομέα της ζωής και της υγείας σε νοσηλευτές.
Το υψηλό επίπεδο πνευματικής νοημοσύνης στους νοσηλευτές τους βοηθά να βελτιώσουν την ψυχολογική τους ευεξία και να έχουν σκοπό στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην παροχή υγείας αυτών και των ασθενών τους.
Ορισμένοι ερευνητές περιγράφουν επίσης την ψυχολογική ευεξία ως μια γνωστική διαδικασία με δείκτη την ικανοποίηση από τη ζωή. Μερικοί ερευνητές, στην περιγραφή της ψυχολογικής νοημοσύνης, δίνουν έμφαση στο ρόλο των πνευματικών διεργασιών, όπως η ύπαρξη στόχου στη ζωή για πρόσβαση στη βέλτιστη λειτουργία. Τέλος, ορισμένοι άλλοι ερευνητές, από αυτή την άποψη, επισημαίνουν προσωπικές και κοινωνικές διαδικασίες όπως η εστιασμένη στον εαυτό της προσοχή, ο αυτοέλεγχος και οι ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.
Πνευματικότητα και συνεργασία-επιχειρηματικότητα
Μερικές πεποιθήσεις αναφορικά με τις συνεργασίες είναι ότι:
- μια συνεργασία είναι τόσο μεγάλη όσο τα άτομα που συνεργάζονται σε αυτήν
- μια συνεργασία είναι επίσης τόσο μεγάλη όσο το όραμα που την οδηγεί
- βέβαια σημαντικό είναι το κοινό όραμα
Ένα όραμα είναι κάτι που επιδιώκεται, κάτι που στοχοποιείται, κάτι που είναι η συγκολλητική ουσία μιας επιχείρησής, η κινητήρια δύναμη, η ζωτικότητα μέσα σε αυτό. Στον κόσμο μας σήμερα, αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι το όραμα.
Μέρος του λόγου που πολλές από τις συνεργασίες μας στερούνται οράματος είναι επειδή βασίζονται σε ένα μόνο είδος κεφαλαίου. Το υλικό. Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται οικονομικό κεφάλαιο για να δημιουργηθούν. Αλλά για να διατηρηθεί μια συνεργασία μακροπρόθεσμα, χρειάζεται δύο άλλες μορφές πλούτου: κοινωνικό και πνευματικό.
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται με την πνευματικότητα
Πνευματική αυτογνωσία
Πνευματική αυτογνωσία σημαίνει να αναγνωρίζω τι με νοιάζει, για τι ζω και για τι θα πέθαινα. Είναι να ζω πιστός στον εαυτό μου ενώ σέβομαι τους άλλους. Το να είμαστε αυθεντικοί με αυτόν τον τρόπο είναι το θεμέλιο της γνήσιας επικοινωνίας με τον βαθύτερο εαυτό μας που μας επιτρέπει να φέρουμε αυτόν τον εαυτό στον εξωτερικό κόσμο
Αυθορμητισμός
Το να είσαι αυθόρμητος αναφέρεται στη συμπεριφορά που καθορίζεται από την αυτοπειθαρχία, την εξάσκηση και τον αυτοέλεγχο όπως τον μαθητή των πολεμικών τεχνών. Το να είσαι αυθόρμητος σημαίνει να αφήνεις όλες τις αποσκευές σου – τα παιδικά σου προβλήματα, τις προκαταλήψεις, τις υποθέσεις, τις αξίες και τις προβολές σου – και να ανταποκρίνεσαι στη στιγμή. Εδώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Αυθορμητισμός και ευθύνη συναντιόνται με την τέχνη του τανγκό. Σημαίνει ότι παράλληλα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας την ίδια στιγμή.
Το Όραμα και η Αξία μπορεί να καθοδηγούνται
Όραμα είναι η ικανότητα να βλέπουμε κάτι που μας εμπνέει και σημαίνει κάτι ευρύτερο από ένα εταιρικό όραμα ή ένα όραμα για εκπαιδευτική ανάπτυξη. Αναζητά απαντήσεις στα μεγαλύτερα, πιο δύσκολα ερωτήματα όπως: Γιατί θέλουμε ο κόσμος να έχει τα προϊόντα μας; και για τί προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά;
Ολιστικότητα
Στην κβαντική φυσική, η ολιστικότητα αναφέρεται σε συστήματα που είναι τόσο ολοκληρωμένα που κάθε μέρος ορίζεται από κάθε άλλο μέρος του συστήματος. Η ολιστικότητα ενθαρρύνει τη συνεργασία, γιατί καθώς συνειδητοποιείτε ότι είστε όλοι μέρος του ίδιου συστήματος, αναλαμβάνετε την ευθύνη για τον ρόλο σας σε αυτό. Η έλλειψη ολιστικότητας ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ενθαρρύνει τον χωρισμό. Για πιο αποτελεσματικές συνεργασίες χρειαζόμαστε συνεργασία και αίσθηση ενότητας.
Συμπόνια
Δεν αναγνωρίζω ή αποδέχομαι απλώς τα συναισθήματά σου, τα νιώθω. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το κάνεις με κάποιον που σε έχει πληγώσει. Μπορείς να νιώσεις τον πόνο και την απογοήτευση κάποιου; Δεν χρειάζεται να τους αφήσεις να σε καταπατούν ωστόσο, για να τους κατανοήσεις. Μπορείς να κρατάς το όριά σου με συμπόνια και κατανόηση.
Αποδεχόμενοι τις διαφωνίες μας
Η συμπόνια συνδέεται στενά με την αρχή της διαφωνίας. Να μη ξεχνάμε και να θυμόμαστε τί έχει πραγματικά σημασία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ικανότητα να μαθαίνουμε βρίσκεται στον τρόπο που διαφωνούμε.
Η διαφωνία ως τρόπος ανάπτυξης: Όταν κάποιος διαφωνεί μαζί μου, με κάνει κυριολεκτικά να αναπτύξω νέους νευρώνες. Πρέπει να ανανεώσω τον εγκέφαλό μου, να αμφισβητήσω τις υποθέσεις μου και να αμφισβητήσω τις αξίες μου. Μαθαίνω. Αποδέχομαι τις διαφορές. Καυτηρίασε τον πόνο αφήνοντάς τον να εμφανιστεί. Εκεί είναι το πάθος και η ενέργεια στις συνεργασίες μας. Αν το κάνεις με διαλογικό πνεύμα, η συνεργασία μετατρέπεται σε κάτι νέο. Με το να μην το φέρεις στην επιφάνεια, χάνεις αυτή την ενέργεια. Αποδεχόμενοι τις διαφορές μας, σημαίνει ότι αναγνωρίζω ότι δρας με τρόπο που πρόκειται να με κάνει να σκεφτώ και να αναπτυχθώ.
Ανεξαρτησία
Eίναι ένας όρος που σημαίνει «να στέκομαι ενάντια στη γνώμη των πολλών», να είμαι πρόθυμος να μην είμαι δημοφιλής για αυτό που πιστεύω. Είναι προθυμία να το κάνω μόνος, αλλά μόνο αφού έχω εξετάσει προσεκτικά τι έχουν να πουν και οι άλλοι.
Ταπεινότητα
Η ταπεινοφροσύνη είναι η απαραίτητη άλλη πλευρά της ανεξαρτησίας, με την οποία συνειδητοποιώ ότι είμαι μέρος ενός συνόλου και ότι μπορεί να κάνω λάθος. Οπότε αμφισβητώ τον εαυτό μου σε όσα πιστεύω ότι έχω δίκιο.
Δυνατότητα επαναπλαισίωσης
Η αναπλαισίωση αναφέρεται στην ικανότητα να σταθείς πίσω από μια κατάσταση και να αναζητήσεις τη μεγαλύτερη εικόνα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου μας σήμερα είναι η βραχυπρόθεσμη σκέψη.
Χρησιμοποιώντας θετικά τις αντιξοότητες. Αυτή η αρχή αφορά την αναγνώριση, την αποδοχή και την συνειδητοποίηση των λαθών. Πόσοι από εμάς παγιδεύονται σε λάθος δρόμους επειδή το αρχικό βήμα που κάναμε ήταν ένα λάθος και δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε; Αντί να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε το λάθος μας, επιδιώκουμε τη λανθασμένη πορεία, σπρώχνοντας τον εαυτό μας βαθύτερα στο χάος. Όταν παραδέχτηκες το λάθος σου, σε κάποιον, ένιωσες την ενέργεια να κυλάει μέσα σου; Μαθαίνεις πολλά από αυτό, αν έχεις αφήσει πίσω τον εσωτερικό κριτή σου.
Χρησιμοποιώντας θετικά τις αρνητικές μας εμπειρίες, είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ότι η ταλαιπωρία είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Τα επίπονα βιώματα, μας κάνουν δυνατότερους, σοφότερους και πιο γενναίους. Μα τί θα ήταν η ζωή, χωρίς λάθη; Βαρετή!
Η σημασία του επαγγέλματος
Σκέψου, όλοι οι άνθρωποι να ακολουθούσαμε την κλίση μας επαγγελματικά. Το ιδανικό για κάθε επιχείρηση, ανθρώπινο όν αλλά και το σύνολο της κοινωνικής ικανοποίησης, θα ήταν ο κάθε άνθρωπος να μπορούσε να αναγνωρίσει τον σκοπό και την επιθυμία του να ακολουθήσει αυτό για το οποίο προορίζεται.
Ένα νέο πρότυπο νοημοσύνης
Ακόμη πιο θεμελιώδες από το κοινωνικό κεφάλαιο, το πνευματικό κεφάλαιο αντανακλά αυτό για το οποίο υπάρχει, πιστεύει, φιλοδοξεί και αναλαμβάνει την ευθύνη ενός ατόμου ή ενός οργανισμού. Με βάση αυτόν τον ορισμό, είναι ένα νέο παράδειγμα που απαιτεί από εμάς να αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία μας σχετικά με τις φιλοσοφικές βάσεις και τις πρακτικές της επιχείρησης για αυτό το θέμα. Δεν αναφέρομαι εδώ στη θρησκεία ή τις πνευματικές πρακτικές. Μάλλον, εννοώ τη δύναμη που μπορεί να εκδηλώσει ένα άτομο ή ένας οργανισμός με βάση τα βαθύτερα νοήματα, τις αξίες και τους σκοπούς του.
Αν κάτι αγαπώ, ιδιαίτερα στο επάγγελμά μου, είναι η συνεχόμενη εξέλιξη, οι νέες μελέτες, οι ιδεές και οι αποδείξεις που σε κάνουν να μπορείς να «χωρέσεις» την προσωπικότητά σου και να εξελιχθείς ταυτόχρονα.