Πώς να προετοιμαστείς για να γίνεις γονιός

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Το περίμενες ή όχι, διαπίστωσες ότι είστε «διπλοί». Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην ετοιμότητα της γονεικότητας. Του γονεικού ρόλου δηλαδή. Μπορεί να είστε πολύ ευτυχισμένοι, ερωτευμένοι ή έτοιμοι για να γίνεται γονείς. Η πληροφορία έρχεται και εσείς κάπως, νιώθετε αγωνία, άγχος, φόβο… Γενικά, νιώθετε ανέτοιμοι για αυτή την διαδικασία και αμφισβητείτε τον εαυτό σας και το πόσο μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Καλώς ήρθατε σε έναν υπέροχο ρόλο που θα σας αλλάξει σαν άνθρωπο. Αυτό το λέω, όχι σαν ψυχολόγος αλλά σαν μαμά τεσσάρων παιδιών και τριών κυοφορήσεων.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος, προετοιμασίας του εμβρύου σε μωρό και του ατόμου σε γονέα.

Βλέπεις, αφορά πολύ ΚΑΙ εσένα αυτό το εννιάμηνο.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην προετοιμασία σου σε αυτό το νέο «ταξίδι» στη ζωή σου.

Το ταξίδι της ενηλικίωσης, της ευθύνης αλλά και της απόλυτης ΑΓΑΠΗΣ!

1. Εξασφαλίστε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης

Το πρώτο που πρέπει να μάθετε σαν σύντροφοι, ζευγάρι, γονείς είναι η επικοινωνία. Αν μπορείς να μιλήσεις με τον άνθρωπο που θα μοιραστείς αυτό το ταξίδι, ξεκίνα να του μιλάς για τα συναισθήματά σου, για τις αγωνίες σου και για αυτή την μετάβαση που θα κάνετε στη ζωή σας. Με αυτό τον τρόπο, παραμένετε συνδεδεμένοι μεταξύ σας και δεν απομονώνεστε στις αγωνίες και στους φόβους. Η επικοινωνία και η βαθιά σύνδεση θέτουν σημαντικές βάσεις για την καθοδήγηση στην ανατροφή των παιδιών με τον σύντροφό σου.

Εάν είσαι ελεύθερη, η προετοιμασία για τη γονεϊκότητα περιλαμβάνει την εστίαση στην εξασφάλιση ισχυρής υποστήριξης από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς. Αναζήτησε ομάδες άλλων μονογονεικών οικογενειών και επικεντρώσου στους φίλους και την υπόλοιπη οικογένειά.

Είτε είσαι σε σχέση είτε όχι, θα χρειαστείς πρόθυμους ανθρώπους να σε υποστηρίξουν και να μοιραστούν μερικές από τις πολλές ευθύνες που συνεπάγεται η ανατροφή του παιδιού.

2. Ενημερώσου για τα γονεικά στυλ

Ο τρόπος με τον οποίο γινόμαστε γονείς αφορά την αναπαραγωγή ή την απόρριψη της δικής σου ανατροφής και περισσότερο την προσπάθεια εκπλήρωσης κάποιου είδους συναισθηματικού σκοπού, πνευματικής ελπίδας ή πνευματικής παράδοσης για την οικογένειά.

Η συνειδητή προετοιμασία όταν έρχεται ένα παιδί στον κόσμο και αλλάζει τον τρόπο που οι γονείς αντιμετωπίζουμε την πατρική μας οικογένεια αλλά και τον τρόπο που σχεδιάζουμε την δική μας οικογένεια, είναι μια από τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσεις.

Αξιοποιήστε την πληροφορία των άλλων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις μεταβάσεις. Υπάρχουν γονεικά στύλ που μπορείς να μελετήσεις για να εξετάσεις, αν κάποιο σου κάνει.

Πάνω από όλα εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Ξέρει να σε οδηγεί σωστά. Όταν κάτι πιστεύεις ότι χρειάζεται αλλαγή, μάλλον είναι έτσι.

3. Αποδέξου ότι έρχεται η στιγμή για να βάλεις τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, πάνω από τις δικές σου.

Το νέο μέλος, θα χρειαστεί, φροντίδα, προσοχή και απόλυτη αγάπη. Είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένη για αυτή την αλλαγή. Οι πρώτες μέρες είναι εξουθενωτικές. Όμως, μην ανησυχείς. Η φύση φροντίζει. Θα απελευθερώσει ωοκυτοκίνη. Θα σε κάνει σούπερ-γυναίκα. Και θα τα καταφέρεις περίφημα. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι ως γονείς ότι η ζωή σας, θα διαφοροποιηθεί και ότι ένα τόοοσο μικρό πλάσμα, θα ορίσει με κάποιον τρόπο, την καθημερινότητά σας.

Πολλές φορές, το μπάνιο που κάνεις με περισσή άνεση σήμερα, θα χρειαστεί να το κάνεις σαν τον flash. Όμως, θα σου πω ότι κάθε κοίταγμά του, κάθε αγκαλιά του μωρού σου, θα σε αποζημιώνει και θα σου δίνει ώθηση. Η προετοιμασία για τη γονεϊκότητα είναι ένα απίστευτο δώρο, το οποίο περιλαμβάνει την αποδοχή της πρόκλησης να βάζεις συνεχώς τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές σου.

4. Να είστε παρόντες, χαλαροί και ευέλικτοι

Το να μάθεις να ακούς και να επιτρέπεις στα συναισθήματά σου, να παρουσιάζονται χωρίς κριτική, είναι σημαντικό βήμα. Η μετάβαση που έρχεται στη ζωή σου, θα είναι πολύ πιο απλή, αν είστε συντονισμένοι με τις ανάγκες σας. Έτσι, το στρες θα είναι μειωμένο και θα μπορείς να βιώνεις τις στιγμές σου με θετικότητα και όχι με τοξικότητα και ενοχές.

5. Αναπόλησε την παιδική σου ηλικία

Τώρα που αυτή η αλλαγή έρχεται, αλλάζει και ο ρόλος που θα βλέπεις τα πράγματα. «Γύρισε πίσω», στην παιδική σου ηλικία και παρατήρησε τί θα ήθελες να κρατήσεις από τον τρόπο που μεγάλωσες εσύ. Τί αλλαγές θα κάνεις. Τί δεν θα ήθελες να αναπαραγάγεις. Πρόσεχε γιατί η έλξη όσον έχεις δει, θα είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και πράγματα που απορρίπτεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι τα κάνεις ακόμα και αν δεν το θέλεις.

Γενικά η φάση που έρχεται στη ζωή σου, θα την αλλάξει, θα την εξελίξει και εσύ χρόνο για να προετοιμαστείς!

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply