Η χαμηλή ατοεκτίμηση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη
Το να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να σε οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.
Σκέψου με κατανόηση για εσένα, αξιολόγησε τις σχέσεις σου, εντόπισε όσα καταφέρνεις, αποστασιοποιήσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χαρακτηριστικές εκφράσεις ατόμων με χαμηλή αυτοεκτίμηση
«Νιώθω τύψεις», «πιστεύω ότι οι άλλοι με κρίνουν», «υποτιμώ τις επιτυχίες μου». Αυτές είναι δηλώσεις ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Δυσκολεύεσαι να επιδιώξεις όσα θα ήθελες και οι σχέσεις σου είναι δύσκολες; Ας μιλήσουμε για τις στρατηγικές αντιμετώπισης της χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Τρόποι αντιμετώπισης χαμηλής αυτοεκτίμησης
Στρατηγικές αντιμετώπισης χαμηλής αυτοεκτίμησης
Αυτοαποδοχή
Σκέψου με κατανόηση για εσένα: Συμπεριφέρεσαι καλά στον εαυτό σου; Τον συγχωρείς στα λάθη του; Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, πώς μιλάς στον εαυτό σου; Μήπως είσαι επικριτικός ;
Το να συμπεριφερόμαστε καλά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τα αισθήματά μας, τις δυσκολίες της ζωής, την ανθρώπινη ευάλωτη φύση μας.
Άσκηση για να αυτοαποδοχή: Πώς θα ήταν για εσένα αν αντιμετώπιζες τον εαυτό σου με επιείκεια; Σαν να τον σεβόσουν; Σαν να τον αγαπούσες; Σαν να τον συγχωρούσες;
Μίλησε λοιπόν, στον εαυτό σου με τους παραπάνω τρόπους και παρατήρησε πώς θα νιώσεις αν έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου με καλοσύνη.
Όταν έρθεις σε δυσκολία, πάρε βαθιές αναπνοές και βάλε τα χέρια σου, πάνω στην καρδιά σου. Απλά ακολούθησε την πορεία της αναπνοής σου. Νιώσε να αποδέχεσαι ό,τι συναίσθημα εμφανίζεται εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και αν το συναίσθημα είναι περίεργο ή άβολο, μείνε σε αυτό και παρατήρησέ το.
Αξιολόγησε το περιβάλλον σου
Αξιολόγησε τους ανθρώπους γύρω σου. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν είναι σημαντικοί. Χρειάζεσαι δίπλα σου, άτομα θετικά, ενθαρρυντικά και που να αποδέχονται και οι ίδιοι τον εαυτό τους. Πώς κάποιος θα είναι καλός μαζί σου, αν δεν μπορεί να είναι ούτε με τον εαυτό του; Η συναισθηματική ανατροφοδότηση είναι μια πολύ σημαντική άσκηση για όλους. Όταν μπεις σε θετικές και υγιείς σχέσεις, θα σου φαίνονται όλες οι άλλες τόσο παραβιαστικές, που θα τις διακρίνεις πριν προλάβουν να σε πλησιάσουν.
Εστίασε στις σχέσεις που σου δίνουν, χώρο, υποστήριξη και ενθάρρυνση ώστε να σε βοηθούν να επιτύχεις την καλύτερη εκδοχή σου. Μην φοβάσαι να επαναξιολογήσεις τις σχέσεις από το παρελθόν σου και ίσως, να απομακρύνεις κάποιες. Αυτή είναι η ζωή σου. Και οφείλεις να την μοιραστείς με τους καλύτερους.
Αναγνώρισε τις επιτυχίες σου
Εντόπισε τις επιτυχίες σου. Έχουμε συνηθίσει να βάζουμε συνέχεις νέους στόχους, χωρίς να αφιερώνουμε χρόνο στο να παρατηρήσουμε πόσους από τους προηγούμενους έχουμε κατακτήσεις. Θέλεις να λειτουργείς στο έπακρο και να θέτεις συνεχόμενα νέους στόχους. Αν δεν έχεις «μείνει» λίγο στις επιτυχίες σου, να τις βιώσεις, να τις νιώσεις, να χαμογελάσεις με όσα κατάφερες, να πεις «μπράβο εαυτέ μου», πώς θα καταλάβεις ότι τα κατάφερες;
Αποδέξου τον εαυτό σου
Πώς να μην είσαι επικριτικός με τον εαυτό σου. Εντόπισε όταν μια σκέψη σου, καταλήγει να σε κάνει να μιλάς αυστηρά στον εαυτό σου. Πόσο συχνά καταλήγεις να πέφτεις στο κρεββάτι σου με αρνητικά σχόλια για εσένα; Πόσα «δεν έκανες» εντοπίζεις τελικά; Τα λάθη, δεν καθορίζουν κανέναν μας. Είναι μια σπουδαία πηγή μάθησης, για κάτι νέο. Οι δυσκολίες, μπορεί να έρχονται γιατί ΕΣΥ τις ξεπερνάς. Άρα, είσαι δυνατός άνθρωπος. Προσπάθησε η εστίασή σου, να είναι στα θετικά σου στοιχεία. Φτάνει πλέον με το μαστίγωμα, δε νομίζεις; Δεν είναι πολύ κουραστικό; ΦΤΑΝΕΙ!
Αποστασιοποιήσου απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αποστασιοποιήσου από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. ΝΑΙ, ΝΑΙ! Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι το να περνάς χρόνο καθημερινά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συνδέεται με σημαντική πτώση της αυτοεκτίμησης. Το να σπάσεις τον κύκλο που ροκανίζει το χρόνο σου με περιττές πληροφορίες και να τον αφιερώσεις διερωτώμενος τί πραγματικά θα ήθελα να κάνω τώρα ΕΓΩ θα σε φέρει πιο κοντά στις δικές σου ανάγκες.
Πού οφείλεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όλα πηγάζουν από την παιδική ηλικία. Συνήθως τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, επικρίθηκαν, τους φώναξαν, κακοποιήθηκα σωματικά ή ψυχικά. Το να παίρνω την προσοχή που χρειάζομαι μου δίνει το μήνυμα ότι είμαι σημαντικός. Αν δεν πάρω την απαιτούμενη προσοχή, τότε δεν είμαι. Ο εκφοβισμός από συνομήλικους, η γελοιποίηση μπορεί να είναι καταγραφές που έχουν στιγματίσει έναν άνθρωπο. Το αίσθημα τελειότητας για να πάρει κάποιος την αποδοχή, είναι επίσης μια πιθανότητα. Πόσοι άνθρωποι, προσποιούνται ότι είναι κάτι, μόνο και μόνο για να είναι αγαπητοί ή αποδεκτοί;
Το να φροντίσεις τον εαυτό σου με τον τρόπο που χρειάζεται είναι ένας τρόπος σύνδεσης μαζί του. Δεν αφήνεις το εσωτερικό σου παιδί, παραπονεμένο. Το φροντίζεις, το αγαπάς, το νοιάζεσαι.