Στόχος του 2023, η ψυχική υγεία!

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Οι στόχοι αυτής της χρονιάς, ας διαφοροποιηθούν από τις άλλες και θέσε τον βασικότερο. ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ.

Παραθέτω, μερικούς στόχους, που θα έπρεπε να είναι παρόντες κάθε χρόνο στη ζωή μας.

Σωματική δραστηριότητα

Επιλέγω σωματική δραστηριότητα, βάση αυτό που με χαλαρώνει, με αποφορτίζει και με βοηθάει στην ένταση που υπάρχει από την καθημερινότητα. Σκοπός είναι η θετική διάθεση και σε κάποιες περιπτώσεις, η κοινωνικοποίηση. Οι άνθρωποι με σωματική δραστηριότητα,  έχουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας. Συνδέονται θετικά με την ποιότητα ζωής αλλά και την ενίσχυση της διάρκειάς της. Η σωματική υγεία σχετίζεται και με την ψυχική.

Η ψυχική υγεία είναι απόφαση

Δυστυχώς, η ψυχική υγεία εξακολουθεί να ενέχει μεσα της ένα στίγμα που σχετίζεται με την αναζήτηση βοήθειας.

Αποφάσισε για αυτό το έτος, να «ακουμπήσεις» κάπου τις συναισθηματικές και ψυχικές σου αποσκευές. Είναι η υγιέστερη απόφαση που θα πάρεις.

Μάθε να χαλαρώνεις

Το να απολαμβάνουμε τη ζωή με όσα έχουμε, είναι εκπαίδευση. Ξεκίνησε, διαλογισμό ή μεθόδους χαλάρωσης και άλλαξε τη ζωή σου.

Άλλαξε τον τρόπο που απευθύνεσαι στον εαυτό σου

Μίλησε με σεβασμό στον εαυτό σου και κατανόηση. Τα θετικά, ξεκινούν από τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και έτσι, προσελκύουμε ακόμα περισσότερα. Αποδέξου ότι θα κάνεις λάθη και να είσαι επιεικής με αυτά. Δεν πειράζει να ξεστρακίσεις λίγο από τον στόχο σου, αρκεί να είσαι προσεκτικ@ στη στιγμή σου .

Εστίασε στην στιγμή

Μείνε στη στιγμή που βρίσκεσαι και μην σε απασχολεί το παρελθόν ή το μέλλον. Απόλαυσε όσα έχεις την κάθε σου στιγμή.

Δράσε και μην αντιδράς

Δράσε αντί να αντιδράς. Υπάρχουν άνθρωποι που με τις ενέργειές τους, προκαλούν συμπεριφορές που δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Σκιαγράφησε σε ποιες συμπεριφορές «τσιμπάς» και προετοίμασε την αλλαγή της στάσης σου.

Μην υποκύπτεις στις ετικέτες

Άφησε πίσω σου τις ετικέτες. «Είμαι καταθλιπτικ@» , «Είμαι αγχωτικ@»… Μπορείς να γίνεις αυτό που επιθυμείς. Ό,τι έχει όνομα στη ζωή μας, έχει και αντιμετώπιση. Αρκεί να ξέρεις τί έχεις.

Έχεις διαμορφώσει χαρακτηριστικά από τα γεγονότα της ζωής σου

Εστίασε στη ζωή σου και στα μαθήματα που παίρνεις. Δες πώς αυτά είναι μέρος του ανθρώπου που είσαι και νιώσε ότι πολλά από όσα έχεις «υποφέρει» σε διαμόρφωσαν. Μην εστιάζεις στα προβλήματα που ήρθαν μόνο, ανακάλυψε και τα δώρα που σου έδωσαν.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply