Συμβουλές για το πένθος. Μη φοβηθείς την θλίψη.

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Το πένθος είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή κάποιου και μπορεί να αφήσει σημαντικά κατάλοιπα εάν δεν ξεπεραστεί σωστά. Εδώ με την έννοια “ξεπεραστεί”, αναφέρομαι στη διαδικασία και όχι στο άτομο που πέθανε.

Τα στάδια του πένθους

Ο ψυχικός πόνος που προκαλεί το πένθος εξελίσσεται σε φάσεις που είναι γνωστές ως «Τα πέντε στάδια του πένθους», όπου στην ουσία φωτογραφίζουν την προσπάθεια του πενθούντα να επεξεργαστεί το πένθος του και είναι τα ακόλουθα:

  1. Άρνηση
  2. Θυμός
  3. Διαπραγμάτευση
  4. Κατάθλιψη
  5. Αποδοχή

Κάν’το αλλιώς

Αναζήτηση και αποδοχή υποστήριξης:

Δεν μπορείς να διαβείς αυτόν τον δρόμο μόνος σου. Χρειάζεσαι την υποστήριξη και τη φροντίδα των άλλων. Κάλεσε ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιον φίλο ή επαγγελματία στο θέμα του πένθους.

Αποδέξου τη θλίψη σου:

Μην προσπαθήσεις να κρυφτείς από αυτήν. Πρέπει να βιώσεις τον πόνο και τη θλίψη για να μπορέσεις να την ξεπεράσεις και να συνεχίσεις προς τη αποδοχή.

Βρες μοντέλα μίμησης:

Δεν είσαι ο πρώτος που βρίσκεται στο δρόμο της θλίψης. Ανακάλυψε πώς άλλοι αντιμετώπισαν την απώλεια πριν από εσένα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο για να στηρίξεις τη θεραπεία σου και να σου υπενθυμίσει ότι δεν είσαι μόνος. Διάβασε βιβλία για το πένθος και συνάντησε άλλους που έχουν δουλέψει μέσω της θλίψης σε ομάδες υποστήριξης. Θα ανακαλύψεις πολλά μέσα από τις ομάδες για τον εαυτό σου.

Ενημερώσου για τη θλίψη:

Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τη θλίψη τόσο θα μπορείς να έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτήν και τους μύθους που την περιβάλλουν. Παράλληλα θα συνειδητοποιήσεις ότι η θλίψη είναι φυσιολογική. Μπορεί επίσης να ανακαλύψεις προειδοποιητικά σημάδια ότι η θλίψη που βιώνεις είναι κάτι περισσότερο από θλίψη και ότι χρειάζεσαι βοήθεια για να την αντιμετωπίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση είναι δύναμη.

Εξέφρασε τη θλίψη σου:

Η θλίψη δεν πρέπει να παραμείνει κρυμμένη βαθιά μέσα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να την αφήσεις να εκφραστεί. Φώναξε, κλάψε εκτονώσου με όποιον τρόπο χρειαστεί. Χρησιμοποίησε την τέχνη για να εξωτερικεύσεις όσα νιώθεις. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου μέσω μουσικής, ποίησης ή ζωγραφικής. Π

Είτε εκφράσεις τη θλίψη σου σε ένα άτομο που εμπιστεύεσαι είτε την αφήσεις σε απόλυτη μυστικότητα, η έκφραση των συναισθημάτων σου είναι ο μόνος αληθινός τρόπος για να την τιμήσεις και να αρχίσεις να προχωράς μέσω αυτής.

Ο φόβος της καθήλωσης

Υπάρχει ένας μεγάλος φόβος στα πένθη. Η καθήλωση σε ένα στάδιο. Καθήλωση σημαίνει την προσκόλληση σε ένα στάδιο ή μια κατάσταση με κίνδυνο να μην προχωρήσει στο επόμενο και να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία του πένθους.  

Αντιμετώπισέ το

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα βιώσει πένθος στη ζωή του. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά στον αποχωρισμό αυτόν. Ούτε η εργασιοθεραπεία θα σε κάνει να ξεχαστείς, ούτε η απασχόληση με οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις το πρόβλημα “κάτω από το χαλάκι” και αυτό να εμφανιστεί με την πρώτη ευκαιρία.

Επειδή, έχω έρθει αντιμέτωπη με ένα πολύ σκληρό πένθος, αυτό που μπορώ να πω είναι οτι υπάρχουν κάποια πένθη, που μαθαίνεις να ζεις με αυτά. Το ζήτημα είναι να είσαι συνειδητός στην καθημερινότητά σου και να έχεις επίγνωση των συναισθημάτων που βιώνεις και τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσεις.

Leave a Reply