Θεραπεια Ζευγους διαχειριση στρες εργασια Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος θετικη ψυχολογια καταπολεμηση αγχους αυτοπεποιθηση ψυχαναλυση ψυχοθεραπεια αναλυση

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Η θεραπεία ζεύγους είναι ένα μέσο μείωσης των συγκρούσεων , των προβλημάτων και των διαφωνιών που δημιουργούνται στα ζευγάρια κατά την πάροδο του χρόνου. Απευθύνεται στα ζευγάρια που επιθυμούν την βελτίωση της επικοινωνίας τους και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους αφού η ποιότητα της σχέση επηρεάζει όλους τους άλλους τομείς.
Ουσιαστικά η θεραπεία ζεύγους έχει ρολό συμβουλευτικό και εστιάζει στην επίλυση σημαντικών ή και ασήμαντων προβλημάτων που οδηγούν σε συγκρούσεις και τριβές.

Η αντίσταση στην αλλαγή

Όλες οι υγιές σχέσεις ξεκινούν , με καύσιμο τον ενθουσιασμό , με τις καλύτερες προϋποθέσεις και τις υψηλότερες προσδοκίες. Η φυσιολογική όμως πορεία των περισσοτέρων σχέσεων είναι να τείνουν προς τη φθορά. Τα ζευγάρια συνήθως δεν είναι έτοιμα να κατανοήσουν τις νέες συνθήκες , αντιδρούν , αισθάνονται ενοχές , αρνούνται να αποδεχθούν και να αντιμετωπίσουν την αλλαγή με αποτέλεσμα να απογοητεύονται να δυσφορούν και τελικά να ξεκινούν οι έντονες διαφωνίες. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια δεν συνειδητοποιούν ότι η αίτια της κρίσης στη σχέση τους είναι απλά η αλλαγή φάσης της σχέσης τους.

Ο ρόλος του ψυχολόγου

Η συνομιλία των συντρόφων παρουσία του ψυχολόγου με σκοπό να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα πραγματικά συναισθήματά τους , είναι ανακουφιστικό και σε κάποιες περιπτώσεις αποκαλυπτικό, για τον σύντροφό τους.

Η κατανόηση του εαυτού τους και του συντρόφου τους είναι η έναρξη μιας απόφασης, για τον εάν χρειάζονται ή θέλουν να ανταποκριθούν με επιτυχία, στις αλλαγές που είναι μπροστά τους.
Στη θεραπεία ζεύγους, το ζευγάρι ζητά από τον θεραπευτή να πάρει το μέρος κάποιου. Ο θεραπευτής αντιμετωπίζει το ζευγάρι ισότιμα και δείχνει ενσυναίσθηση και για δύο πλευρές.

Περιληπτικά

  • Η θεραπεία ζεύγους ξεκινά με θέματα σχέσεων.
  • Συνήθως οι σύντροφοι έρχονται στον ειδικό λόγω καυγάδων.Δεν γίνεται να βρεις τον «τέλειο» (γονιδιακά και ψυχολογικά) σύντροφο. Μπορείς όμως να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει, να αποφασίσεις τι σε καλύπτει, τι μπορείς να αντέξεις και να ενισχύσεις τα θετικά στοιχεία της υφιστάμενης σχέσης.
  • Πολλές φορές ζευγάρια έρχονται με προβλήματα δέσμευσης. Συνήθως μετά το γάμο οι σύντροφοι πέφτουν από το «ροζ συννεφάκι». Υπερισχύει η απογοήτευση της ματαίωσης και η σχέση δεν εξελίσσεται πάνω σε μια πραγματική βάση, αλλά ενισχύονται τα αρνητικά συναισθήματα.

Για να πετύχει μια σχέση πρέπει πρώτα οι ίδιοι να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε και πως το διεκδικούμε.

Leave a Reply