Τι είναι η πνευματικότητα και πως συνδέεται με την ψυχική υγεία

Χρόνος Ανάγνωσης: 4 minutes

Η πνευματικότητα είναι στην ουσία μια πιο πλατιά έννοια της πίστης. Μπορεί να περιλαμβάνει παραδόσεις που επικεντρώνονται στην πίστη, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια ολιστική άποψη αναφορικά με την ατομικότητα και την σύνδεση με τον κόσμο ως σύνολο.

Η πνευματικότητα μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι σε αισθητηριακό και φυσικό επίπεδο.

Παράλληλα, υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο που συνδέει όλα τα όντα μεταξύ τους και με το ίδιο το σύμπαν. Προτείνει επίσης ότι υπάρχει συνεχής ύπαρξη μετά τον θάνατο και προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής για το πώς συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, αλήθειες για το σύμπαν και άλλα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η πνευματικότητα και η θρησκευτική δραστηριότητα είναι πηγή παρηγοριάς και ανακούφισης από το άγχος για πολλούς ανθρώπους. Ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές θρησκείες και μονοπάτια για να βρουν τον Θεό ή να εκφράσουν την πνευματικότητά τους, ​η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι είναι πιο θρησκευόμενοι ή πνευματικοί και χρησιμοποιούν την πνευματικότητά τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή βιώνουν πολλά οφέλη για την υγεία και την ευημερία τους.

Σημάδια πνευματικότητας

Η πνευματικότητα δεν αναφέρεται σε ένα σύστημα πεποιθήσεων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βιώσεις την πνευματικότητα και τα οφέλη της. Η πίστη σε μία ανώτερη δύναμη ή κάποια θρησκευτική πρακτική, είναι από τους πιο κοινούς τρόπους που μπορείς να συναντήσεις και να συνδεθείς με κάποιους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, το αίσθημα σύνδεσης με μια ανώτερη δύναμη ή κατάσταση όπως το σύνολο της ανθρωπότητας ή η φύση, είναι ένα άλλο πνευματικό μονοπάτι που ακολουθείται συχνά.

Υπάρχουν σημάδια που αναγνωρίζεις ότι η πνευματικότητα, εισέρχεται στη ζωή σου:

 • Τα υπαρξιακά ερωτήματα που μπορεί να αναρωτηθείς σε κάποια φάση της ζωής σου, όπως ο θάνατος ή οι δυσκολίες της ζωής
 • Η ανάγκη για ουσιαστικότερη επαφή με κάποιους ανθρώπους
 • Η ενσυναίσθηση για τους άλλους
 • Εμπειρίες εσωτερικής σύνδεσης με κάποιους ανθώπους
 • Αισθήματα δέους και αναζήτηση αιτίας που βιώνεται ένα τέτοιο συναίσθημα, όπως τα αισθήματα που μπορεί να νιώσεις σε κάποιον χώρο (εκκλησία, αρχαίο ναό, χώροι που έχουν γίνει καταστροφές, στην φύση) και να αναρωτηθείς για ποιο λόγο τα βιώνεις
 • Αναζήτηση του νοήματος της ζωής πέρα των υλικών αγαθών
 • Αναζήτηση νοήματος και σκοπού
 • Η ανάγκη μας να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο

Η πνευματικότητα δεν βιώνεται από όλους με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν πνευματικές εμπειρίες σε κάθε πτυχή της ζωής τους, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν αυτά τα συναισθήματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Που βοηθάει η πνευματικότητα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στην πνευματικότητα, όπως ενδεικτικά:

 • Η εύρεση σκοπού και νοήματος: Η εξερεύνηση της πνευματικότητας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν σχετικά με υπαρξιακά ερωτήματα όπως “ποιο είναι το νόημα της ζωής;” και “τι σκοπό εξυπηρετεί η ζωή μου;”
 • Για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και στρες: Οι πνευματικές εμπειρίες μπορεί να είναι χρήσιμες όταν αντιμετωπίζεις στρες και άγχος
 • Για να ξαναβρείς την ελπίδα και την αισιοδοξία: Η πνευματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια πιο ελπιδοφόρα οπτική για τη ζωή
 • Το αίσθημα του «ανήκειν»: Επειδή οι πνευματικές παραδόσεις συχνά περιλαμβάνουν οργανωμένες θρησκείες ή ομάδες, το να γίνεις μέλος μιας τέτοιας ομάδας μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντική πηγή κοινωνικής υποστήριξης.

Επίδραση της Πνευματικότητας

Ενώ οι συγκεκριμένες πνευματικές απόψεις είναι θέμα πίστης, η έρευνα έχει δείξει μερικά από τα οφέλη της πνευματικότητας και της πνευματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα μπορεί να εκπλήξουν διότι φαίνεται ότι οι άνθρωποι με τραύματα έχουν βρει παρηγοριά στις θρησκευτικές ή πνευματικές του απόψεις. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρα αξιοσημείωτο  όταν κάτι τέτοιο αποδεικνύεται επιστημονικά.

Τα οφέλη της πνευματικότητας στη σωματική και ψυχική υγεία

 • Έρευνες έχουν δείξει ότι η θρησκεία και η πνευματικότητα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καθημερινού στρες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καθημερινές πνευματικές εμπειρίες βοήθησαν τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα και ενίσχυσαν τα θετικά.
 • Η έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευγνώμονες στον Θεό από τους ηλικιωμένους άντρες και λαμβάνουν καλύτερα θετικά αποτελέσματα στην υγεία καθώς,  ρυθμίζουν το άγχος λόγω αυτής της ευγνωμοσύνης.
 • Σύμφωνα με έρευνες, όσοι είχαν εγγενή θρησκευτικό προσανατολισμό, ανεξαρτήτως φύλου, εμφάνισαν λιγότερη φυσιολογική αντιδραστικότητα στο στρες από εκείνους με εξωτερικό θρησκευτικό προσανατολισμό. Τα άτομα με εξωγενή προσανατολισμό χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία για εξωτερικούς σκοπούς, όπως το να κάνουν φίλους ή να αυξήσουν την κοινωνική θέση της κοινότητας.
 • Αυτό, μαζί με άλλες έρευνες, καταδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν απτά και διαρκή οφέλη από τη διατήρηση της εμπλοκής με μια πνευματική κοινότητα. Αυτή η εμπλοκή, μαζί με την ευγνωμοσύνη που μπορεί να συνοδεύει την πνευματικότητα, μπορεί να είναι ρυθμιστικό έναντι του στρες και συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής υγείας.
 • Η αφοσίωση στον Θεό ή μια «ανώτερη δύναμη» μεταφράζεται σε λιγότερη αντιδραστικότητα στο στρες, μεγαλύτερα αισθήματα ευεξίας. Ακόμα και συμφιλίωση με το γεγονός του θανάτου καθώς και τον φόβο που τον συνοδεύει.
 • Οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα και ανακουφίζονται χρησιμοποιώντας την πνευματικότητα ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι αυτή είναι μια καλή  μέθοδος. Η προσευχή λειτουργεί τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Η προσευχή και η πνευματικότητα έχουν συνδεθεί με:

 • Καλύτερη υγεία
 • Μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία
 • Λιγότερη κατάθλιψη
 • Λιγότερη υπέρταση
 • Λιγότερο άγχος, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές
 • Περισσότερα θετικά συναισθήματα
 • Ανώτερη ικανότητα χειρισμού του στρες

Η πνευματικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό μονοπάτι

Η εξερεύνηση της πνευματικής σου πλευράς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευημερίας σου.

Η πνευματικότητα είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία και η πνευματική πορεία του καθενός μπορεί να είναι μοναδική. Η έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι ορισμένες στρατηγικές πνευματικής ανακούφισης από το στρες ήταν χρήσιμες σε πολλούς, ανεξάρτητα από την πίστη.

Ανακαλύπτοντας την πνευματικότητα

Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ξεκινήσεις το ταξίδι προς την πνευματικότητα μπορεί να είναι:

 • Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι: Μέρος του να αγκαλιάζεις την πνευματικότητα σημαίνει επίσης να αγκαλιάζεις αυτό που σημαίνει να είσαι άνθρωπος, τόσο το καλό όσο και το κακό.
 • Εστίασε και στους άλλους: Το να ανοίγεις την καρδιά σου, να νιώθεις ενσυναίσθηση και να βοηθάς τους άλλους είναι σημαντικές πτυχές της πνευματικότητας.
 • Διαλογισμός: Προσπάθησε να αφιερώνετε 10 έως 15 λεπτά κάθε πρωί σε κάποια μορφή διαλογισμού.
 • Νιώσε ευγνώμων: Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο και κατάγραψε για όσα νιώθεις ευγνώμων.  Αυτό μπορεί να είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του τι είναι πιο σημαντικό για εσένα και τι σου φέρνει τη μεγαλύτερη ευτυχία.
 • Η επίγνωση: Με το να γίνεσαι πιο προσεκτικοί, μπορεί να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση και εκτίμηση της δεδομένης στιγμής. Η ενσυνειδητότητα σε ενθαρρύνει να είσαι λιγότερο επικριτικός (τόσο για τον εαυτό, όσο και για τους άλλους) και να επικεντρώνεσαι περισσότερο στην παρούσα στιγμή αντί να μείνεις στο παρελθόν ή το μέλλον.

Πιθανές παγίδες

Μια πιθανή παγίδα της πνευματικότητας είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως πνευματική παράκαμψη. Αυτό περιλαμβάνει μια τάση να χρησιμοποιείται η πνευματικότητα ως τρόπο αποφυγής ή παράκαμψης προβλημάτων, συναισθημάτων ή συγκρούσεων.

Η πνευματικότητα μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή σου και να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη, αλλά είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός/η για να μην αφήσεις τα πνευματικά ιδανικά να οδηγήσουν σε παγίδες όπως ο δογματισμός ή να αγνοήσεις τις ανάγκες των άλλων.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply