Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος θετικη ψυχολογια καταπολεμηση διαχειριση στρες αυτοπεποιθηση αυτοεκτιμηση ψυχαναλυση αγχος ψυχοθεραπεια αναλυση Ύπνωση θυμός εγκλεισμος τηλεργασία lockdown σχεσεις γαμος

Τοξικοί Φίλοι. Αποκάλυψε τους και απομακρύνσου !

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Η φιλία είναι σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σου. Οι φίλοι μπορεί να σε παρακινήσουν να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, να σε συγκρατήσουν από επιβλαβής συμπεριφορές αλλά και να σου κρατούν το χέρι, όταν απλά δεν υπάρχουν λόγια. Τι γίνεται όμως, όταν η επιλογή είναι επίφοβη;

Βεβαιώσου ότι οι άνθρωποι που είναι κοντά σου, κάνουν τη ζωή σου να γίνεται καλύτερη και όχι χειρότερη. Οι καλοί φίλοι, κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη ενώ οι τοξικοί δημιουργούν σύννεφα που μπορεί να γίνουν καταστροφικά. Διάβασε τις παρακάτω τις κατηγορίες και προσπάθησε να αναγνωρίσεις τον δικο σου τοξικό φίλο !

Χειριστικός

Αυτός ο τύπος φίλου είναι ο φίλος που είναι ευχάριστος και διαθέσιμος σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σχεδόν πάντα, αποσκοπεί κάπου. Φαίνεται να είναι εκεί για εσένα, να κάνει σχέδια μαζί σου και να προγραμματίζει όμορφα πράγματα έως ότου να προκύψει κάτι καλύτερο. Αυτός ο φίλος ψάχνει πάντα έναν τρόπο να βελτιώσει την κοινωνική του θέση ή να βρει έναν ρομαντικό σύντροφο. Επίσης, δεν θέλει να είναι μόνος τα Σαββατοκύριακα, γι’ αυτό και διαθέτει κύκλο χωρίς ουσιαστικές φιλίες. Μόλις εξυπηρετήσεις το σκοπό του, θα έχεις γίνει παρελθόν.

Εάν έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στο περιβάλλον σου και ανέχεσαι την συμπεριφορά του, ίσως πρέπει να προβληματιστείς. Αξίζεις ανθρώπους γύρω σου που να είναι κοντά σου επειδή αναγνωρίζουν σε εσένα κάτι και όχι επειδή εξυπηρετείς ενδόμυχους στόχους τους.

Απαιτητικός

Αυτός ο τύπος φίλου πάντα σε χρειάζεται και περιμένει να τα παρατήσεις όλα όταν σε καλεί. Είναι σημαντικό να είσαι υποστηρικτικός με τους φίλους σου. Ωστόσο, με αυτόν τον τύπο φίλου, πρέπει να θέσεις ξεκάθαρα όρια. Αν δεν το κάνεις, λίγο αργότερα, αυτός ο τύπος φίλου θα έχει πάρει όλη την ενέργειά καθώς και το χρόνο σου.

Ανικανοποίητος

Είναι αυτός ο τύπος που ότι και να έχει, δεν είναι αρκετό. Ως αποτέλεσμα, ξοδεύει πολύ χρόνο κλαψουρίζοντας και γκρινιάζοντας για το πώς ο κόσμος είναι τόσο άδικος. Οι ανικανοποίητοι τείνουν επίσης να έχουν αρνητικές απόψεις για τα πάντα. Όχι μόνο αυτός ο φίλος είναι τοξικός για τη ζωή του, αλλά κατευθύνει αυτή την αρνητικότητα και προς εσένα. Μπορεί να επικρίνει τα πάντα, από τα ρούχα που φοράς μέχρι τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάς. Άλλο χαρακτηριστικό του είναι η ζήλια και ο φθόνος που κατά καιρούς παρουσιάζει. Παράλληλα ξέρεις ή έχεις διαπιστώσει ότι ένας τέτοιος τύπος ανθρώπου δεν πρόκειται να σε συγχαρεί ποτέ.

Καλό είναι, να αποφεύγεις τους ανθρώπους που είναι ανικανοποίητοι και να επικεντρώνεσαι στην επιλογή ανθρώπων που είναι θετικοί και καλοπροαίρετοι.

Επικριτικός

Αυτός ο φίλος είναι κακός και αυταρχικός. Είναι καυστικός, συνήθως κάνει σχόλια που μπορεί να σε πληγώσουν μπροστά σε άλλους, και “βαφτίζει” τα σχόλια αυτά ως “αστεία”. Αντί να τον αφήσεις να σε μειώνει, θυμήσου ότι αυτός είναι ο τρόπος του να κάνει τον εαυτό του να αισθάνεται καλύτερα, ενώ προσπαθεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται “λίγοι”. Να θυμάσαι όμως, ότι οι αληθινοί φίλοι δεν θα μείωναν ποτέ ο ένας τον άλλον. Έτσι, αν έχεις έναν τέτοιο φίλο στη ζωή σου, ίσως πρέπει να διακόψεις τους δεσμούς σου ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσεις τι ανέχεσαι και τι όχι.

Επαναστάτης δίχως αιτία

Η παρέα με αυτόν τον φίλο φαίνεται διασκεδαστική και συναρπαστική, είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Είναι σίγουρο ότι αυτός ο τύπος θα σε βάλει σε μπελάδες. Η αστάθεια και το απρόβλεπτο αυτού του τύπου μπορεί να σε αποστραγγίζει μετά από λίγο.

Παρόλο που η παρέα θα φανεί συναρπαστική στην αρχή, στο τέλος, η έλλειψη ευθύνης αυτού του ατόμου θα αρχίσει να σας βαραίνει και να βλάπτει τη ζωή σας κατά τη διαδικασία.

Κάν’το αλλιώς!

Η επιλογή των ανθρώπων γύρω σου, πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με γνώμονα τον τρόπο που νιώθεις όταν φεύγεις από κοντά τους. Τί αίσθημα σου αφήνει το τέλος μιας επαφής μαζί τους; Είναι σημαντικό να ακούς τον εαυτό σου.

Μη ξεχνάς, ότι αν υποκύπτεις σε κάποιον από τους παραπάνω τύπους φίλων, τότε προδίδεις τον μοναδικό σου φίλο, που είναι όλα όσα θα ήθελες. Τον εαυτό σου. Σε αυτόν έχεις πάνω από όλα υποχρέωση να τον προστατεύεις και να είσαι πιστός και ειλικρινής μαζί του. Γίνε πρώτα ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου και σίγουρα, τέτοιου είδους φιλίες δεν θα τις επιτρέψεις ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων.

Εύη Βασιλείου / Ψυχολόγος

Διάβασε ακόμα

Leave a Reply