Η θεραπεία πένθους, βοηθάει να αντιμετωπίσει κάποιος την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου στη ζωή.
Ο θάνατος ενός αγαπημένου, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικό και σωματικό πόνο, με αποτέλεσμα να γίνει το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του.
Προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο μπορεί κάποιος να εκφράσει τα συναισθήματά του και να βοηθήσει το άτομο που πενθεί να κατανοήσει όσα νιώθει. Σκοπός της ψυχοθεραπείας πένθους είναι η αποδοχή της απώλειας και η προσαρμογή στην κανονικότητα χωρίς το άτομο αυτό.
Υπάρχουν διάφορα είδη για την ψυχοθεραπεία πένθους
Προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που εκφράζονται και με σωματικές αντιδράσεις. Βοηθάει στις σχέσεις, στις οποίες ο απόντας είχε πολύ ισχυρή σχέση με εσένα.
Ο τύπος αυτός της ψυχοθεραπείας, είναι προσανατολισμένος σε άτομα τα οποία είναι καθηλωμένα στο πένθος τους. Συνήθως συνοδεύεται από ανησυχητικές σκέψεις και δυσλειτουργικές συμπεριφορές καθώς και στη δυσκολία να διαχειριστεί ο πενθούντας, τα συναισθήματά του και να προσαρμοστεί στη ζωή, χωρίς τον απόντα.
Εάν κάποιος χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο ή παραστεί στον χαμό ενός ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπος με μια τραυματική εμπειρία, η οποία συνοδεύεται από το συναίσθημα της θλίψης. Η θεραπεία από το πένθους, όπως κάποιος καταλαβαίνει, είναι επίπονη συναισθηματικά γιατί αυτός που πενθεί, έρχεται συναισθηματικά αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με το τραυματικό γεγονός.
Τεχνικές διαχείρισης πένθους
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορεί κάποιος ψυχολόγος να χρησιμοποιήσει στην διαχείριση πένθους, παρακάτων είναι εκείνες που εργαζόμαστε συχνά με τους θεραπευόμενούς μου.
- Θεραπεία αποδοχής. Ενθαρρύνοντας το άτομο να αποδεχτεί τα αρνητικά συναισθήματα, αρχίζει και επικεντρώνεται ξανά στην ζωή και στους στόχους του.
- Ομαδική ψυχοθεραπεία. Μορφή θεραπείας που πραγματοποιείται με άλλα άτομα. Συνήθως βοηθάει τα άτομα να εμπιστευτούν ξανά, να μοιραστούν τα συναισθήματά τους ή να ακούσουν από άλλους ανθρώπους πώς έχουν βιώσει οι ίδιοι τα πένθη τους.
Πώς βοηθάει η ψυχοθεραπεία στο πένθος
Στη διαδικασία αυτή, όπως είπαμε και παραπάνω, αναγνωρίζεις και εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Σε βοηθάει να χτίσεις και να ανακαλύψεις την ταυτότητά του, μακριά από το άτομο που έχασες, ειδικά αν η σχέση σας ήταν ισχυρή.
Επίσης είναι σημαντικό το άτομο να μπορεί να μιλήσει σε κάποιον που δεν είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας και δεν θα «απορροφήσει» ή θα ταυτιστεί με τα συναισθήματά του, επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία του. Ταυτόχρονα, είναι βοηθητικό να επισημαίνονται τα μη βοηθητικά πρότυπα σκέψεις όπως οι ενοχές και οι θυμός.
Συναισθήματα που βιώνεις με το πένθος
- Σοκ
- Πάγωμα
- Λύπη
- Θυμό
- Άρνηση
- Αναποτελεσματικότητα
- Ενοχή
- Άγχος
- Μετάνοια
- Υπάρχουν φορές που το άτομο βιώνει θυμό για την «εγκατάλειψή» του από τον θανόντα
Είναι δύσκολο να παραδεχτείς τέτοιου είδους συναισθήματα σε τρίτους και πολλές φορές δεν τα παραδέχεσαι ούτε στον εαυτό σου. Το να μένεις με άλυτα ζητήματα σε επηρεάζουν αρνητικά ψυχικά και σωματικά και με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις παρακάτω.
Το να εκφράσεις τα συναισθήματά σου είναι σημαντικό για να μπορέσεις να τα επεξεργαστείς. Τα συναισθήματα που συνοδεύουν το πένθος, μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο του πένθους που βρίσκεσαι.
Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα μετά από την απώλεια
Ζώντας με κάποιον που έχει πεθάνει, είναι πιθανόν να σε δυσκολεύει σε κοινές δραστηριότητες και μέρη που επισκεπτόσουν μαζί του. Παράλληλα, το να αναλάβεις νέα πράγματα τα οποία μπορεί να ήταν μέρος του ρόλου του, είναι επίσης ψυχοπιεστικό. Θέλει χρόνο το να αισθανθείς άνετα να δημιουργήσεις σταδιακά μια νέα ρουτίνα.
Δημιουργώντας νέα ταυτότητα μετά το πένθος
Χάνοντας έναν αγαπημένο άνθρωπο από τη ζωή, μπορεί να μοιάζει σαν να έχασες ένα κομμάτι του εαυτού σου. Του ρόλου που είχες δημιουργήσει δίπλα του. Επαναπροσδιόρισε την ταυτότητά του, ενθαρρύνοντάς τον εαυτό σου να εστιάσει σε κάτι νέο για εσένα. Το γεγονός ότι αναλαμβάνεις ρόλους που στο παρελθόν δεν είχες, μπορεί να λειτουργήσει θετικά δεδομένου ότι σε φέρει σε επαφή με νέες δεξιότητές σου. Παράλληλα, θα πρέπει να ανακαλύψεις και τί σημαίνει για εσένα ο νέος αυτός ρόλος και αν θέλεις να τον υιοθετήσεις…
Οφέλη από την ψυχοθεραπεία πένθους
- Μειώνει τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα
- Ανάδυση συναισθηματικών αποθεμάτων για την προσαρμογή στη ζωής, χωρίς το αγαπημένο άτομο
- Βελτίωση της αυτογνωσίας, εφόσον γίνονται συνειδητά τα συναισθήματα
- Αποδοχή της απώλειας με επαναφορά στην καθημερινότητα και την διατήρηση υγιούς σχέσης με τον απόντα και προχώρημα χωρίς ενοχές.
Το πένθος είναι κάτι, δύσκολο στη διαχείριση και πολλές φορές μπορεί να σε μπερδεύει. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσεις, αρκεί να το θέλεις και να μην αισθάνεσαι ότι το πένθος σου, είναι αυτό που σου έχει μείνει από τον άλλο…