Όλες οι απαντήσεις που θα ήθελες για την ψυχοθεραπεία

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που οδηγούν στον ψυχολόγο;

Συνήθως οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολόγο όταν είναι αντιμέτωποι με κατάθλιψη ή αγχος.

Γιατί οι άνθρωποι αναβάλλουν την ψυχοθεραπεία;

Οι άνθρωποι είναι αναποφάσιστοι σχετικά με την ψυχοθεραπεία λόγω του φόβου για την αλλαγή, το άγνωστο και το τί μπορεί να ανακαλύψουν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά της.

Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από την ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει μερικές αρνητικές επιπτώσεις όπως,

  • Εξάρτηση από τον ψυχολόγο
  • Αίσθημα ντροπής λόγω της αντιμετώπισης ή της αποθάρρυνσης απο τον ψυχολόγο
  • Δυσκολία στην κατανόηση της ψυχοθεραπείας ή του ψυχολόγου

Οι ψυχολόγοι μπορεί να εκνευρίζονται με τους πελάτες;

Ένας ψυχολόγος μπορεί να δυσκολευτεί με κάποιον θεραπευόμενο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εκπαίδευση, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στην προσωπική του ψυχολόγου και στην εποπτεία του.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, που μπορούν να διαχειριστούν ένα «δύσκολο περιστατικό» πολύ καλύτερα, από ένα «εύκολο».

Μπορεί η ψυχοθεραπεία να βλάψει και όχι να βοηθήσει; κάποιον;

Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση και απελευθέρωση ισχυρών συναισθημάτων, εμπειριών, καταστάσεων. Είναι ένας τρόπος συναισθηματικής κάθαρσης που έχει φανεί να οδηγεί σε αύξηση του αρνητικού συναισθήματος, παρά μείωση.

Υπάρχουν φορές που νιώθω άσχημα μετά την ψυχοθεραπεία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν μιλάμε και «ανοίγουμε» μερικά θέματα όπως, αναμνήσεις και συναισθήματα ή σκέψεις, μπορεί να αισθανεσαι δυσάρεστα. Αυτό λέγεται θεραπευτικό hangover

Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι τόσο δύσκολη;

Είναι δύσκολη γιατί καλείσαι να αναβιώσεις ή να συνειδητοποιήσεις άγχος, αβεβαιότητα, δύσκολα συναισθήματα, ενοχλητικές σκέψεις, χειριστικά άτομα…. Θα νιώσεις πράγματι, άσχημα κατά την ψυχοθεραπεία. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, για να ξεκινήσεις.

Τί μπορεί να κάνει κάποιος μετά από μία δύσκολη συνεδρία;

Μπορείς να δημιουργήσεις μια μεταβατική ρουτίνα μετά τις δύσκολες ψυχοθεραπείες. Μία τέτοια διαδικασία μπορεί να γεφυρώσει με σεβασμό την υπόλοιπη ημέρα σου.

Πότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να μην είναι χρήσιμη;

Όταν κάποιος είναι άκαμπτος στις απόψεις του καθώς και όταν έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Μπορεί να αισθάνομαι άρρωστος μετά την ψυχοθεραπεία;

Κόπωση, πόνοι και σωματικά συμπτώματα όπως η ασθένεια είναι κοινά μετά την ψυχοθεραπεία. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άσχημα μετά την ψυχοθεραπεία και όσο περίεργο και να σου φαίνεται, αυτό μπορεί να είναι σημάδι προόδου. Για να γίνεις καλά, περνάς δύσκολα κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο ψυχολόγος είναι καλός;

  • Σε ακούει
  • Νιώθεις ότι σου δίνει την αξία που πρέπει
  • Υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία
  • Φαίνεται δεσμευμένος μαζί σου
  • Αφιερώνει χρόνο στη δική του εκπαίδευση
  • Τον βλέπεις ως σύμμαχό σου
  • Κερδίζει την εμπιστοσύνη σου

Γιατί πολλοί σταματούν την ψυχοθεραπεία;

Υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 30% που σταματούν την ψυχοθεραπεία. Αυτό οφείλεται είτε, στην απροθυμία του θεραπευόμενου στο να «ανοιχτεί», είτε στο γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η θεραπευτική σχέση που βασικό της συστατικό είναι η εμπιστοσύνη. Είτε θεωρούν ότι θα πρέπει να προχωρούν πιο γρήγορα και απογοητεύονται.

Γιατί μπορεί να αποτύχει η ψυχοθεραπεία;

Εάν περιμένεις πολλά από τον θεραπευτή σου, είναι πιθανό τα πράγματα να μην πάνε όπως νομίζεις και να απογοητευτείς. Μερικοί άνθρωποι, περιμένουν όλες τις απαντήσεις στα προβλήματά τους, Οι ψυχολόγοι, δεν είναι μάγοι, δεν έχουν μαγικό ραβδί. Δουλεύουν με ό,τι δίνει ο θεραπευόμενος.

Γιατί η ψυχοθεραπεία γίνεται εβδομαδιαία;

Η εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι ιδανικός χρόνος, για άτομα που θέλουν να αναπτύξουν δεξιότητες και να αλλάξουν ρουτίνες. Εργάζονται με την επίγνωση, την αντιμετώπιση και την επικοινωνία.

Πώς οι ψυχολόγοι θυμούνται τόσα πολλά;

Οι σημειώσεις είναι το κλειδί. Κρατούν σημαντικές λεπτομέρειες θεμάτων που πρέπει να επανέλθουν για «ανοιχτούν» ή να «δουλευτούν» θέματα που αναφέρθηκαν ή προσπεράστηκαν σε κάποια συνεδρία.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να κάνει ψυχοθεραπεία για να νιώσει καλύτερα;

Αυτή είναι μια σύνθετη απάντηση. Αρχικά εξαρτάται από την κατάσταση και τον τύπο της ψυχοθεραπείας. Συνήθως, τα πρώτα σημαδια καλυτέρευσης εμφανίζονται μετά το πρώτο τρίμηνο.  

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply