18 λόγοι που επιστρέφει συνέχεια σε εσένα

Χρόνος Ανάγνωσης: 5 minutes

Σου το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι, δεν θέλει αυτή τη σχέση.

Ωστόσο, επιστρέφει συνέχεια. Τί παίζει εδώ; Σε απασχολεί συνέχεια αυτό το ερώτημα. Το έχεις συζητήσει με όλο τον φιλικό σου κύκλο και απλά μπερδεύεσαι περισσότερο.

Παρακάτω, ίσως υπάρχουν κάποιες από τις απαντήσεις που αναζητάς.

Μοναξιά

Οι άνθρωποι δεν αντέχουν συχνά την μοναξιά τους. Χρειάζονται παρέα. Μπορεί να μην θέλει μια σχέση, αλλά αναζητάει τη συντροφιά. Την παρέα. Μάλλον, είσαι καλή παρέα, για κάποιο λόγο για το συγκεκριμένο άτομο.

Κάτι τέτοιο, είναι εγωιστικό, γιατί δεν το απασχολεί η δική σου μοναξιά, αλλά η δική του ανάγκη. Οπότε, αναλογίσου, αν σου αξίζει μια τέτοια σχέση.

Δεν ξέρει τι θέλει

Συνεχίζει να φεύγει και να γυρνάει γιατί δεν ξέρει πράγματι, αν θέλει μια σχέση ή όχι. Μπορεί να επιστρέφει από ενοχές γιατί νιώθει να σε πληγώνει και θέλει να προσπαθήσει για τη σχέση.

Ένα άτομο με λίγες εμπειρίες, μπορεί να έχει τέτοιες συμπεριφορές γιατί δυσκολεύεται να αφοσιωθεί σε μια σχέση. Νιώθει ανάμεικτα συναισθήματα και δεν ξέρει για το τί είδους σχέση θέλει από εσένα. Ίσως σε θέλει στη ζωή του, αλλά με άλλο ρόλο…

Σε αυτή τη περίπτωση, κάνε μια ανοιχτή συζήτηση με τον άνθρωπο αυτό. Προσπάθησε να ακούσεις αυτά που λέει και όχι αυτά που θέλεις να ακούσεις. Έτσι, θα καταλάβεις, τους στόχους για τη σχέση και την θέση που θέλει να έχεις στη ζωή του. Πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν για τις δικές τους ανάγκες στη σχέση και ελπίζουν να βρουν ένα κενό. Κάποτε, αυτό θα σε κουράσει. Το να ψάχνεις την κενή θέση, για να την πιάσεις, δεν είναι κάτι που κάνει υγιή μια σχέση.

Δυσκολία στη δέσμευση

Φεύγει και επιστρέφει γιατί δεν θέλει μια σοβαρή σχέση.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πάντα να έχουν ανοιχτές τις επιλογές τους για να μην εμπλέκονται συναισθηματικά. Κάτι τέτοιο, είναι απόφαση του άλλου και δεν είναι δική σου δουλειά να το αλλάξεις. Μπορεί επίσης να έχει θέματα με τη δέσμευση και να μην μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα που αποκτάει κάποιος για αυτό το άτομο.

Εδώ, πρέπει να καταλάβεις αν είναι διατεθειμένο αυτό το άτομο να μείνει μαζί σου και να δεσμευτεί και μετά αποφάσισε αν θέλεις να εμπλακείς.

Μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να σε γλιτώσει από πηγαινέλα δεκαετιών σε μια σχέση που ίσως δεν ταιριάζει στη δική σου ιδιοσυγκρασία.

Δεν θέλει να είσαι με άλλο άτομο

Παρακολούθησε πότε γυρνάει. Μήπως επιστρέφει όταν νιώθει ότι κάποιο νέο άτομο μπαίνει στη ζωή σου; Ότι ετοιμάζεσαι να προχωρήσεις; Ίσως, ακόμα εξετάζει αν είσαι το κατάλληλο άτομο για εκείνο, έτσι κάθε φορά που εσύ πας να προχωρήσεις, επιστρέφει. Επιστρέφει γιατί «δεν μπορεί μακριά σου».

Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν θέλει να συνδεθείς με κάποιο άλλο άτομο. Δεν οφείλεται στο ότι θέλει να είσαι μαζί του, απλά δεν θέλει να είσαι με κάποιο άλλο άτομο. Θέλει να παίρνει την επιβεβαίωση ότι όποιο άτομο και να σε προσεγγίσει, εσύ θα το απορρίψεις για εκείνο. Από την άλλη εσύ, απορρίπτεις μια πιθανά καλύτερη σχέση, για κάτι αβέβαιο.

Βγαίνει και με άλλα άτομα

Φεύγει και επιστρέφει γιατί στο ενδιάμεσο βλέπει και άλλα άτομα;

Έχει γίνει η συζήτηση για το τί θέλει ο καθένας από αυτή τη σχέση; Μήπως θέλετε διαφορετικά πράγματα; Μήπως απλά είσαι μια από τις επιλογές και όχι Η επιλογή;

Έχει πληγωθεί

Απολαμβάνει την συντροφικότητα, αλλά δεν θέλει μια σχέση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν έχει αντιμετωπίσει το τραύμα που προκλήθηκε από μια άλλη σχέση. Έτσι, δεν μπορεί μακριά σου, αλλά δυσκολεύεται όταν είστε μαζί.

Κάτι πολύ σοβαρό, όπως θάνατος, κακοποίηση από μια άλλη σημαντική σχέση έχει στιγματίσει αυτό τον άνθρωπο.  Έτσι, αποφεύγει να δεσμεύσει τον εαυτό του με ένα άλλο άτομο μήπως συμβεί ξανά το ίδιο.

Δεν σε έχει ερωτευτεί

Περνάτε καλά αλλά, εξαφανίζεται συχνά και δεν δεσμεύεται μαζί σου. Μπορεί να ενδιαφέρεται, αλλά δεν είναι «με τα όλα μέσα στη σχέση».

Το ερώτημα είναι αν μπορείς να προκαλέσεις ένα συναίσθημα που δεν έχει προκληθεί αυτόματα ήδη, ή αν θέλεις να το προσπαθήσεις. Θεωρείς ότι πρέπει να προσπαθήσεις για κάτι τέτοιο και αν ναι, γιατί.

Το κάνεις εύκολο

Μήπως δεν έχεις αρκετή αυτοεκτίμηση και θεωρείς ότι σου αξίζει μια υποβαθμισμένη σχέση; Μήπως αυτό συμβαίνει, γιατί εσύ το επιτρέπεις;

Γιατί κάποιος να απομακρυνθεί όταν μπορεί να ωφεληθεί από μια σχέση χωρίς να θυσιάσει δικά του κομμάτια;

Είσαι μπερδεμένος/η

Η αυτοεκτίμησή σου μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά να φαίνεται λες και εσύ δεν θέλεις τη σχέση. Αν είσαι άνθρωπος που θέλεις να έχει τον έλεγχο, μπορεί ο άλλος να μπερδεύεται. Είναι ελκυστικό, να είσαι δίπλα σε κάποιον τόσο ανεξάρτητο, αλλά παράλληλα μπορεί να υποθέτει ότι δεν θέλεις τίποτα από μια σχέση.

Η σχέση σας, είναι επιφανειακή

Υπάρχει έλξη, για την εμφάνισή σου, αλλά αυτό τελειώνει εκεί. Μπορεί να μην έχετε κοινά ή να μην ταιριάζετε στην ουσία σας. Όταν λοιπόν, τα πράγματα σοβαρεύουν, απομακρύνεται γιατί δεν είναι αρκετός λόγος για σχέση μια επιφανειακή έλξη.

Στέρηση ελευθερίας

Δεν επενδύει στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης, η οποία βασίζεται στην δέσμευση. Νιώθει ότι κάτι τέτοιο, θα άλλαζε την ταυτότητά του σαν άνθρωπο. Μεταξύ σας, υπάρχει έλξη και για αυτό το λόγο δεν θέλει να απομακρυνθεί, αλλά πιστεύει ότι αν κάνει μια σχέση, θα στερηθεί την ελευθερία.

Συναισθηματικά είναι ακόμα στην προηγούμενη σχέση

Πώς να δεσμευτεί ένας άνθρωπος όταν ακόμα είναι «συναισθηματικά παρόν» σε μια άλλη σχέση;

Ίσως, ψάχνει ένα «παυσίπονο» με έναν άλλο άνθρωπο. Έτσι, κάθε φορά που νιώθει ότι πάει να ξεκινήσει κάτι νέο, εξαφανίζεται και επιστρέφει στην προηγούμενη σχέση με σκοπό να ξανακερδίσει εκείνη τη σχέση. Ο συναισθηματικός χωρισμός είναι δύσκολος και πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη. Μήπως κάτι τέτοιο γίνεται εις βάρος σου; Αξίζεις κάποιον να εστιάζει σε εσένα.

Δεν θέλει κάτι σοβαρό

Σε αυτή τη περίπτωση, σε θέλει αλλά όχι με σοβαρό τρόπο. Αν είσαι στην ίδια φάση, μια χαρά!

Απολαμβάνει τη σχέση και τον χρόνο μαζί σου, αλλά δεν θέλει το δεσμευτικό κομμάτι της σχέσης. Έτσι, κάθε φορά που θα προκύπτει κάτι σημαντικό για εσένα ή για εσάς, θα ξεγλιστράει σαν το χέλι. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένα κάλεσμα, ένας καυγάς, μια σοβαρή συζήτηση, κάτι που σε κάνει να χρειάζεσαι τη σχέση…

Δεν σε έχει ξεπεράσει

Ήσασταν σε σχέση, έχετε χωρίσει και επιστέφει συχνά. Μάλλον κάτι στη σχέση που είχατε, δεν το έχει ξεπεραστεί. Κάτι τέτοιο, θα συμβαίνει συχνά αν δεν βάλεις όρια.

Ίσως πρέπει να σκεφτείς αν πρέπει να είστε για μια ακόμα φορά μαζί, ή αν πρέπει να βιώσεις το οριστικό τέλος.

Θέλει επιβεβαίωση

Μήπως κάνεις αυτό το άτομο να νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό του; Μόλις σταματάς την επιβεβαίωση και χρειάζεσαι χρόνο εσύ, τότε την κάνει; Μόλις απομακρύνεται, νιώθει μοναξιά, επιστρέφει και εσύ το επιβεβαιώνεις από την αρχή. Μοιάζει με επανάληψη. Δεν θα σε αφήσει να φύγεις. Αλλά γιατί να μείνεις;

Δεν έχει πολλές επιλογές

Φεύγει μόλις νιώθει ότι η σχέση σοβαρεύει και επιστρέφει με κομμένα τα φτερά για μια ακόμα ευκαιρία. Κακά νέα: είσαι το λεγόμενο λιμανάκι.

Βγαίνει με άλλα άτομα ή επιδιώκει να βγει με άλλα άτομα, τρώει απόρριψη και επιστρέφει στην ασφάλειά σου. Απογοητευτικό για εσένα, αλλά καλύτερα να έχεις ολόκληρη την πληροφορία. Θεωρείς ότι αξίζεις μια τέτοια σχέση;

Mind game

Μάντεψε ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα πάει η σχέση σας. Ίσως το πρόβλημα είναι τα θέματα προσκόλλησης. Δεν σε αφήνει να κάνεις άλλη σχέση και σου δίνει ψίχουλα για να μείνεις. Ξέρει ότι μπορεί να σε έχει.

Μόλις συνειδητοποιήσεις αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να απομακρυνθείς άμεσα. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθει ή αν θέλει μια σχέση με εσένα ή εσένα. Τα θέματα που έχει αυτό το άτομο, δεν είναι δικό σου θέμα να τα λύσεις.

Μόνο το σεξ, δε φτάνει

Τέλειο σεξ. Τίποτα παραπάνω. Η σύνδεσή σας, περιορίζεται στο κρεββάτι… ή σε άλλα μέρη του σπιτιού και όχι μόνο. Επειδή έχετε εκεί μια καλή επικοινωνία, δε σημαίνει ότι επικοινωνείτε και αλλού ή ότι θέλει και άλλου είδους σχέση με εσένα.

Ίσως μέσα από μια τέτοια σχέση και με την πληροφορία που μόλις πήρες, ήρθε η ώρα να αφυπνιστείς και να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις εσύ. Όχι απαραίτητα από αυτό το άτομο με το οποίο βιώνεις αυτό το πηγαινελα.

Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να σε οδηγεί να αποδέχεσαι λιγότερα από αυτά που αξίζεις. Ίσως πρέπει να τελειώσεις κάποιες σχέσεις και να προχωρήσεις σε αυτά που θέλεις εσύ να έχεις!

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply