Ήδη τα παιδιά μου, για να γράψω αυτό το άρθρο, βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας τον “ΖΟΡΟ”. Τα παιδιά του διπλανού σπιτιού, φωνάζουν επίσης. Από το πίσω σπίτι ακούγονται φωνές χαράς από τα παιδιά και απελπισίας απο μια άλλη μαμά.
Το διαδίκτυο έχει γεμίσει ιδέες για το πως θα απασχολήσουμε τα παιδιά στο σπίτι, υγιεινές συνταγές και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ο 8 μηνών γιός μου, νομίζει οτι οφείλει να μιλάει φωνάζοντας γιατί μάλλον έτσι, κάνουν οι άνθρωποι. Ζει 8 μήνες και από αυτούς τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι με άλλα τρια παιδάκια που δεν εκτονώνονται. Επίσης σταμάτησα να θηλάζω πριν ένα μήνα ενώ είχα αποφασίσει οτι θα θηλάσω για 1 χρόνο λόγω κορονοϊού.
Η κόρη μου, 6,5 ετών, “κλέβει” γλυκά μέσα απο τα ντουλάπια και τα μοιράζει “δίκαια” στα δίδυμα αδέρφια της που είναι 5 ετών. Ο ένας απο τα δίδυμα, μόνο φωνάζει και όταν δεν καταφέρνει να επιβληθεί κλαίει, ενώ η δίδυμη αδερφή του, αποσύρεται συνεχόμενα και ζωγραφίζει.
Η ενοχή που συνοδεύει τον ρόλο της μητέρας είναι ισχυρότερη απο ποτέ. Είναι χρήσιμη όμως;
Τι είναι όμως η μητρική ενοχή;
Είναι το αίσθημα ότι δεν κάνεις αρκετά ως γονιός, ότι οι αποφάσεις που παίρνεις σήμερα, μπορεί στο μέλλον να αποβούν σοβαρές για τα παιδιά σου. Αυτή η ενοχή μπορεί να είναι προσωρινή, όπως τώρα που τα παιδιά μου βλέπουν παιδικό ενώ δεν είναι το προσυμφωνημένο ΣΚ ή πιο μακροπρόθεσμη, όπως ότι δεν έχουν μάθει κάποιο μουσικό όργανο, άρα δεν θα έχουν μουσική παιδεία. Είναι στην ουσία αυτό το αίσθημα που στο τέλος της ημέρας σε αφήνει ανικανοποίητη απο την “συνεργασία” σου με τα παιδιά σου και κυρίως απο τον εαυτό σου.
Που οφείλεται η μητρική ενοχή;
- Οι ρίζες της μητρικής ενοχής μπορεί να οφείλονται σε ανασφάλειες ή εσωτερικές πιέσεις απο τα άτομα που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητά σας.
- Μήπως οι δικοί σου γονείς, πιστεύεις οτι δεν τα πήγαν πολύ καλά και γι’αυτό αγωνιάς να είσαι ενα καλύτερο πρότυπο;
- Μήπως οι ενοχές σου ξεκινούν όταν αρχίσεις να συνομιλείς με άλλους γονείς και κάνεις συγκρίσεις;
- Θα μπορούσε να ξεκινάει απο αίσθημα προσωπικής έλλειψης πληρότητας; Εσύ τροφοδοτείσαι συναισθηματικά απο κάποιον μέσα στη μέρα;
- Εν τέλει έχεις σκεφτεί όλη αυτή η ενοχή που κουβαλάς μήπως έχει να κάνει με μαθημένες πεποιθήσεις; «Οι μαμάδες τα προλαβαίνουν όλα», «οι γονείς τα αντέχουν όλα», «οι γονείς γίνονται θυσία για τα παιδιά τους»…
Λίγο οίκτο
Υπάρχει και αυτή η φιγούρα της μαμάς “περνάω τέλεια με το “lockdown” και τα παιδιά στο σπίτι. Αλήθεια; Αποκλείεται άνθρωποι με αυτές τις συνθήκες, να είναι απολύτως εντάξει μέσα τους. Η αλήθεια είναι οτι όλοι χρειάζονται χρόνο για να αποκαταστήσουν την καθημερινότητά τους και τις “ζημιές” που προκαλούνται μέσα μας.
Η συνεχόμενη επαφή με μέλη της οικογένειας που στο παρελθόν είχε ένα συγκεκριμένο όριο, λόγω σχολείων και δραστηριοτήτων, φέρνει περισσότερες συγκρούσεις και ξεσπάσματα. Και πως τελικά θα είσαι παραγωγική μέσα στην ημέρα σου, όταν την περισσότερη ώρα ασχολείσαι με το τι έχεις κάνει λάθος;
Εντόπισε αν η ενοχή σου είναι εξειδικευμένη ή γενικευμένη. Εάν γενικά είσαι ενοχική, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να αυτομαστιγώνεσαι. Είσαι μανούλα και το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο που ξέρεις.
Τελικά είναι αυτά πρότυπα για να μεγαλώνεις παιδιά; Μήπως όλο αυτό είναι πολύ σκληρό για τους ανθρώπους που αγαπάς; Και αν είναι έτσι για εκείνους, μήπως τελικά απαιτείς πάρα πολλά από εσένα;
Κάν’ το αλλιώς
Λειτούργησε λίγο αυθόρμητα. Κάντε πάρτι μόνο για εσάς. Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε μαζί τους. Ντυθείτε περίεργα και καταναλώστε τρόφιμα που δεν τους επιτρέπεις σε κανονικές συνθήκες (πχ πατατάκια). Μετά γυρίστε στην κανονικότητά σας. Θα έχεις δημιουργήσει μια υπέροχη ανάμνηση και για εκείνα αλλά και για εσένα.
Για μια μέρα επικεντρώσου στα πράγματα που έκανες για εκείνα. Άλλαξε λίγο τον τρόπο που “παρατηρείς” όσα δεν σου άρεσαν και εκπαιδεύσου σε όσα σου άρεσαν.
Είσαι μοναδική στον τρόπο που επικοινωνείς με τα παιδιά σου γιατί εσύ τα ξέρεις καλύτερα από όλους. Δεν σε ωφελεί να “δανείζεσαι” συμπεριφορές άλλων. Έτσι είναι σα να παραδεχόμαστε ότι όλα λειτουργούν για όλους. Είναι έτσι;
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Ναι! Έχει ένα τέτοιο, που σου λέει πάντα την αλήθεια και δε σε σαμποτάρει όπως κάνουν οι ενοχές. Μέσα σου ξέρεις oτι είσαι ένας καλός γονιός και ότι κάνεις τα παιδιά σου χαρούμενα, όπως κάνουν και εκείνα εσένα.
Αποδέξου τις αλλαγές. Όλα αλλάζουν και όσο πιο εύκολα προσαρμόζεσαι, τόσο πιο εύκολο είναι για εσένα. Χαμογέλα στις αλλαγές και μη σε αλλοιώσουν, απλά εκμεταλλεύσου τες προς όφελός σου. Η αντίσταση στην αλλαγή ανεβάζει τα επίπεδα στρες.
Θυμήσου να αναπνέεις βαθιά. Πολλές φορές σε έντονο στρες οι άνθρωποι κρατάμε την αναπνοή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Το σώμα έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώνει το 70% των τοξινών του μέσω της αναπνοής. Εάν δεν αναπνέεις σωστά, δεν απομακρύνεις σωστά τις τοξίνες του.
Κανείς δεν γεννήθηκε γονιός και εμείς παιδιά γεννηθήκαμε.