συμπεριφορές γονιών τοξικές Εύη Βασιλείου online Ψυχολόγος ψυχολογια αυτοβελτιωση στρες ζευγάρια ψυχαναλυση ψυχοθεραπεια αναλυση ανισορροπία

Συμπεριφορές γονέων, μπερδεύουσι τέκνα

Χρόνος Ανάγνωσης: 4 minutes

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείς με τον σύντροφό σου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεστε στην καθημερινότητά σας, μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής του παιδιού σου. Όταν υπάρχουν τοξικές συμπεριφορές μεταξύ σας, τα παιδιά, παίρνουν λάθος μηνύματα για την έννοια της αγάπης και γενικά της ζωής. Ο τρόπος που ένα παιδί βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, μπορεί να επηρεάζεται από συμπεριφορές που δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι κάνεις. Αν θέλεις το παιδί σου να μάθει με σκοπό να αναζητήσει από τις σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, συνεργασία και ενθάρρυνση, τότε αυτό διδάσκεται από εσάς. Τους γονείς του. Ανεξάρτητα, αν είσαι ζευγάρι ή όχι πια.

Ας δούμε μερικές τοξικές συμπεριφορές, που μπορεί άθελά μας, να κάνουμε:

Ανταγωνισμός καλύτερου γονέα

Ο ανταγωνισμός, στον οποίο προσπαθεί ο ένας να αποδείξει τις μεγαλύτερες ικανότητές του από τον άλλο γονιό, μπορεί να βλάψει τη σχέση του παιδιού με τον ίδιο ή και με τον άλλο γονιό. Ταυτόχρονα σίγουρα, έχεις παρατηρήσει ότι βλάπτει σίγουρα το ζευγάρι. Οι οικογένειες λειτουργούν καλύτερα ενωμένες, παρά σε στρατόπεδα.

Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα, έτσι στην πορεία, θα “χρησιμοποιήσουν” την πληροφορία που του έχετε μάθει, τον μεταξύ σας ανταγωνισμό δηλαδή, και θα κάνουν ό,τι θέλουν, αποπροσανατολίζοντάς σας με τον άλλο του γονιό.

Τα παιδιά εξυπηρετούνται καλύτερα έχοντας δύο ικανούς και με αυτοπεποίθηση γονείς, παρά έναν εξαντλημένο γονέα με ένα σύμπλεγμα υπερήρωα και έναν γονέα που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να συνεργάζεστε ομαδικά, ώστε να μπορείτε και οι δύο να λειτουργείτε καλύτερα.

Ισορροπώντας την συμπεριφορά του άλλου

Τα διαφορετικά γονεϊκά στυλ που ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο παιδί. Τι εννοούμε με αυτό; Εάν ο ένας γονέας τείνει να είναι αυστηρός, ο άλλος μπορεί να ανταποκριθεί με υπερβολική χαλάρωση σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της διαφορετικής συμπεριφοράς ενός συντρόφου.

Το παιχνίδι «καλός γονέας, κακός γονέας» δελεάζει τα παιδιά να χειριστούν την κατάσταση. Η εξισορρόπηση του άλλου γονέα οδηγεί σε έλλειψη συνοχής, η οποία δεν είναι υγιής για εκείνα.

Εάν εσείς και ο / η σύζυγός σας διαφωνείτε σχετικά με την πειθαρχία, εξετάστε το στυλ γονεϊκής σας συμπεριφοράς Συνεργαστείτε για να καθορίσετε σαφείς κανόνες και συνέπειες που θα εφαρμόζετε και οι δύο με συνέπεια.

Μη ξεχνάς, ότι ο καθένας “κουβαλάει” μέσα του εμπειρίες, συνειδητές ή υποσυνείδητες, που τον κάνει να αναπαραγάγει γνώριμα μοντέλα συμπεριφοράς. Έτσι, μπορεί να παρατηρείς ότι “έγινα τελικά ίδια η μητέρα μου” ή “κάνω ό,τι έκανε ο πατέρας μου”, σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργείς με τα παιδιά σου. Ωστόσο, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει στον σύντροφό σου. Αν βρίσκεσαι εκεί, μην ανησυχείς. Έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα, για να γίνεις καλύτερος / η: Είσαι συνειδητή / ός.

Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου / Η καλύτερη μαμά του κόσμου

Μερικές φορές οι γονείς προσπαθούν πολύ για να είναι “ο αγαπημένος” γονέας του παιδιού τους. Η ανασφάλεια για να αρέσουν στα παιδιά, τους κάνει να υποχωρούν σε κακές συμπεριφορές ή να “κακομάθουν” ένα παιδί σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοιά του.

Η προσπάθεια να κερδίσεις την εύνοια του παιδιού σου δεν θα επιτύχει.

Τα παιδιά χρειάζονται σαφή και σταθερά όρια, καθώς και συνεπή πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες όπου δεν θα κερδίσεις τα χαμόγελά τους.

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να προτιμούν έναν γονέα, από τον άλλο κάποιες φορές. Οι γονείς δεν πρέπει να ανταγωνίζονται για να πάρουν περισσότερη προσοχή από τα παιδιά. Εάν λειτουργείς με αυτό τον τρόπο, προβληματίσου για τον ρόλο σου, μέσα στην οικογένεια. Μήπως νιώθεις και εσύ καλύτερα στον ρόλο του παιδιού;

Συμμαχία με το παιδί

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γονείς συνεργάζονται με ένα παιδί. Μια μητέρα που ξοδεύει πολλά χρήματα για τα ρούχα του παιδιού και λέει στο παιδί της: «Μην πούμε στον μπαμπά για αυτό!» δημιουργεί μια λανθασμένη (και ανέντιμη) δυναμική.

Ομοίως, ένας πατέρας που συνωμοτεί να μην πουν στη μαμά ότι η λάμπα έσπασε επειδή ο γιος τους έπαιζε (μάλλον μαζί με τον μπαμπά) μπάσκετ στο σαλόνι δεν βοηθά την κατάσταση.

Τα μυστικά από τον σύντροφό σου, το ψέμα, το παράπονο για τον άλλο γονέα ή η αποδοχή μιας συμπεριφοράς του παιδιού, που ο άλλος γονέας δεν θα επέτρεπε ποτέ, είναι ανθυγιεινή δυναμική γονέα-παιδιού.

Όταν ένας γονέας συνδέεται με ένα παιδί, η οικογενειακή ιεραρχία αρχίζει να μετατοπίζεται, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει προβλήματα στο σπίτι.

Συνεργάσου με τον σύντροφό σου ως γονείς, ακόμα και αν δεν είστε ζευγάρι πια, αλλά ποτέ μην συνεργαστείς με το παιδί έναντι του άλλου γονέα.

Δίνεις στο παιδί με αυτόν τον τρόπο, μια δύναμη, που δεν ξέρει να τη διαχειριστεί και που σίγουρα όταν μάθει, θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα.

Οι διαφωνίες για την πειθαρχία, μπροστά στα παιδιά

Δεν είναι υγιές για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν για το τι είναι καλύτερο γι ‘αυτά όπως για παράδειγμα, ακούγοντας τους γονείς να διαφωνούν με δηλώσεις όπως “Δεν έπρεπε να χρειαστεί να περάσει κι άλλο χρόνο μπροστά στην οθόνη”.

Η έλλειψη σεβασμού για τον άλλο γονέα θα ενθαρρύνει τα παιδιά σου να κάνουν το ίδιο. Απόδειξε στο παιδί σου ότι σέβεσαι τη γνώμη του συντρόφου σου, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτήν.

Εάν διαφωνείτε για μια στρατηγική πειθαρχίας, παρουσιάστε μια ενιαία στάση όταν είναι μπροστά το παιδί σας και μιλήστε για τις ανησυχίες σας όταν είστε οι δυο σας.

Ο τρόπος που διαφωνείς έχει σημασία

Όταν αποκτήσαμε τα παιδιά μας, με τον σύζυγό μου, συνειδητοποιήσαμε ότι ο κυριότερος λόγος διαφωνιών που προκύπτει σε ένα ζευγάρι είναι ο τρόπος μεγαλώματος των παιδιών. Θα σου πω, από την εμπειρία μου, ότι είναι δύσκολο να μη διαφωνείς. Διαφώνησε μαζί του / της με επίπεδο και αξιοπρέπεια. Αυτό διδάσκεις στα παιδιά σου. Και αυτό θέλεις να διεκδικήσουν. Μια ειλικρινή σχέση, με διαφωνίες και επίπεδο.

Leave a Reply