Σε αυτή την περίοδο που τα παιδιά σας βρίσκονται μπροστά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, θα πρέπει να είστε πληροφορημένοι για τα σημάδια που πρέπει να σας κινητοποιήσουν ότι το παιδί σας είναι αντιμέτωπο με στρες.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν στρες πριν τις εξετάσεις. Μάλιστα, το στρες μπορεί να είναι αποδοτικό και χρήσιμο.
Όταν όμως, αρχίζει η δυσφορία απέναντι στο γεγονός των εξετάσεων να γίνεται έντονη, τότε ίσως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να δράσετε για το καλό του εφήβου που έχετε σπίτι σας.
Το πάγωμα
Το «πάγωμα» κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όπου ενώ είναι σωστά προετοιμασμένος ο μαθητής, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση.
Ο εξεταζόμενος το περιγράφει, σαν να πάγωσαν όλα γύρω του και να μη θυμάται τίποτα. Παρ’όλα αυτά, το στρες που βιώνουν οι μαθητές μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο.
Η σημασία της ανησυχίας
Η ανησυχία πριν από ένα γεγονός που μπορεί να καθορίσει το μέλλον του παιδιού (ειδικά στην Ελλάδα που τα παιδιά βιώνουν εξαιρετικό άγχος στις εισαγωγικές εξετάσεις) είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Αλώστε τα επίπεδα διέγερσης με τα επίπεδα απόδοσης έχουν σημαντική σχέση σε κάποιες περιπτώσεις. Εδώ όμως, θίγουμε συμπεριφορές που μπορεί να είναι ανησυχητικές.
Περνώντας απο το φυσιολογικό όριο, ο μαθητής/ η μαθήτρια μπορεί να βιώνει φοβίες και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί με αποτέλεσμα να μην θυμάται πληροφορίες που έχει μελετήσει. Το τελευταίο, μπορεί να κινητοποιήσει μια αντίδραση στρες και να συμβάλλει σε έναν φαύλο κύκλο στρες, γεγονός που δυσκολεύει την προσοχή στον στόχο του.
Συμπτώματα άγχους εξετάσεων
Σωματικά συμπτώματα: Εφίδρωση, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, ξηροστομία, ναυτία, αίσθηση λιποθυμίας, διάρροια
Συμπεριφορικά συμπτώματα: Εγκατάλειψη της προσπάθειας, δυσκολία να παρευρεθεί στο μάθημα ή και δημιουργία συνθηκών έτσι ώστε να «χάσει» την εξέταση, χρήση ουσιών, χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, δυσκολία συγκέντρωσης και αρνητική αυτοκριτική
Συναισθηματικά συμπτώματα: Κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμό, αίσθημα αυτολύπησης, απελπισία
Τρόποι να βοηθήσετε τον μαθητή / την μαθήτρια
Αποφύγετε την στόχευση σε αυτή τη φάση: Ότι είναι να συμβεί, έχει συμβεί. Είστε στο τέλος της διαδικασίας. Το να αγχωθεί λίγο ακόμα για την σχολή που επιθυμεί ή επιθυμείτε να πάει, δεν βοηθάει.
Αναγνωρίστε την προσπάθεια: Το να αναγνωρίσετε πως έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε και ότι έχει εργαστεί σκληρά για αυτό που προσπαθεί να πετύχει, είναι από μόνο του αξιέπαινο. Και για τους δυο σας. Μόλις του/της το πείτε, θα δείτε ότι και εσείς θα νιώσετε καλύτερα ως γονείς.
Αλλαγή στάσης: Αλλάξτε εκφράσεις όπως «Δεν έκανες το καλύτερο που μπορούσες» με «Μπορείς να τα καταφέρεις και εγώ το ξέρω», αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας στην διαχείριση του στρες του και θα το εκπαιδεύσετε για μια ακόμη φορά, στο να εντοπίζει τον θετικό τρόπο σκέψης.
Δημιουργήστε τις συνθήκες για να θέλει να κοιμηθεί νωρίς: Ο ύπνος είναι σύμμαχος, εξαιρετικής σημασίας. Ετοιμάστε ένα ελαφρύ γεύμα, βάλτε μια χαλαρωτική ταινία, χαμηλώστε τα φώτα και απολαύστε ένα ήρεμο βράδυ. Γενικά σε αυτή τη φάση, χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα τον/την χαλαρώνει και θα τον/την κάνει να νιώθει ασφάλεια.
Δηλώστε του την παρουσία σας: Μπορείτε να θέσετε τον εαυτό σας στη διάθεσή του/της για διάβασμα, παρέα, βόλτα, περπάτημα και ό,τι μπορεί να χρειαστεί για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του/της και να μειώσει το άγχος του/της. Πιστέψτε ότι χρειάζεται την παρουσία σας ακόμα και αν δε το ζητάει.
Θυμίστε του να αναπνέει: Όταν βιώνουμε δυσκολίες, δεν αναπνέουμε σωστά. Η βαθιά αναπνοή είναι χρήσιμη για την μείωση του στρες. Οι πνεύμονές μας χρειάζονται αρκετό οξυγόνο και αυτό βοηθάει στην εστίαση, την προσοχή και την γαλήνη. Είναι και τα τρία χρήσιμα όταν χρειάζεται να ανακαλέσει κάποιος πληροφορίες από τη μνήμη του.
Ας μη ξεχνάμε
Η περίοδος των εξετάσεων είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους στην μνήμη του καθένα μας. Είναι η αίσθηση ότι αν επιτύχεις, επιτυγχάνεις στη ζωή και αν αποτύχεις, αποτυγχάνεις σε όλα. Όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν είναι έτσι. Θυμήσου το και εσύ, γονιέ, και προσπάθησε να του/της δείξεις πόσο περήφανο σε έχει κάνει ήδη και πως σκοπός του/της είναι να κάνει αυτό το τεστ στον εαυτό του/της για να γνωρίσει τα όριά του/της, πρώτα από όλα και όχι τις ικανότητές του/της. Αυτές είναι εκεί, είτε μπει στη σχολή, είτε όχι.