Ο εγκλεισμός, τα παιδιά και το παιχνίδι! Μια αισιόδοξη έρευνα

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Το παιχνίδι έξω, για τα παιδιά, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη όπως η δημιουργικότητα, και η μείωση του άγχους. Με τα παιδιά στο σπίτι, εν καιρώ COVID, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουμε στην ισορροπία μεταξύ παιχνιδιού μέσα και έξω από το σπίτι, έτσι ώστε τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα. Όπως όλοι ξέρουμε, υπάρχει τεράστια διαφορά από τον τρόπο που παίζαμε εμείς στην ύπαιθρο και στον τρόπο που επιτρέπουμε στα παιδιά μας να παίζουν. Πάντα με επίβλεψη! Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτα επικίνδυνοι. Άλλοι λόγοι που μπορεί να εγείρουν φόβους στους γονείς είναι: φόβοι για επικριτική αντιμετώπιση από άλλους γονείς, φόβοι από τις ειδήσεις για αρπαγές παιδιών, ηλιακή ακτινοβολία, τσιμπήματα εντόμων. Κάτι ακόμα που έχει παρατηρηθεί έχει να κάνει με το μη αυθόρμητο παιχνίδι… Συνήθως είναι κατόπιν ραντεβού και τα παιχνίδια παρατηρούνται να είναι δομημένα.

Τα οφέλη είναι πολλά για τα παιδιά μας, να παίζουν έξω:

  • Βελτιώνει τη συνολική συμπεριφορά, τις κοινωνικές δεξιότητες, τον αυτοέλεγχο και την προσοχή, την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη δημιουργικότητα, την ψυχική εστίαση και το συνεργατικό παιχνίδι.
  • Τα παιδιά δείχνουν λιγότερη αναστολή και περισσότερη επιμονή – αισθάνονται πιο ελεύθερα να εκφραστούν σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το υπαίθριο παιχνίδι μειώνει την επιθετικότητα και το άγχος.
  • Το δομημένο, ελεύθερο παιχνίδι εξωτερικού χώρου, ειδικότερα, μειώνει τις περιπτώσεις εκφοβισμού και τραυματισμού.

Πώς μπορούμε οι γονείς να εξισορροπήσουμε αυτά τα φαινομενικά μικτά μηνύματα; Πρέπει να διατηρούμε τα παιδιά μας ασφαλή, προστατευμένα και εποπτευόμενα; Πρέπει να ξοδεύουμε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για την εγγραφή των παιδιών μας σε ένα άθλημα, μία δραστηριότητα μετά μια άλλη; Ή πρέπει να τα αφήσουμε στα στοιχεία, για να το πούμε; Εάν αφήνουμε τα παιδιά να είναι παιδιά – έξω, χωρίς περιορισμούς – και είναι τόσο ευεργετικό, γιατί δεν το κάνουμε περισσότερο;

Ο COVID και ο εγκλεισμός, όπως ανέφεραν οι γονείς, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά σημείωσαν σημαντική αύξηση στο χρόνο που περνούσαν τα παιδιά τους έξω πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με αύξηση περίπου κατά μέσο όρο, 4 ώρες. Οι περισσότεροι γονείς το αναγνωρίζουν ως καλό πράγμα – το 74,7% των γονέων που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι η αύξηση του χρόνου στο εξωτερικό ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα της πανδημίας.

Το σημαντικότερο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι οτι είμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο στοίχημα. Την ισορροπία ανάμεσα στο εξωτερικό και εσωτερικό παιχνίδι και στην ευκαιρία να βρίσκονται στο ύπαιθρο όλες τις εποχές. Η επίβλεψη είναι σημαντική πάντα!

Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα, αυτόνομα με αυτοπεποίθηση και την βεβαιότητα οτι τα εμπιστεύεστε και οτι δεν θα συμβεί το χειρότερο που έχουμε στο μυαλό μας. Εκπαιδεύστε αυτούς τους μελλοντικούς ενήλικες να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι μέρος της φύσης, να μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους γνωρίζοντας οτι πάντα θα είστε εκεί, διακριτικά σαν σταθερό σημείο, όποτε εκείνοι το χρειάζονται!

Η δυσκολία είναι δική μας, να διαχειριστούμε τους φόβους μας. Γίνε καλύτερος άνθρωπος, παρατηρώντας τα συναισθήματα που αναβλύζουν από τον γονεϊκό σου ρόλο .Προσπάθησε να καταλάβεις τις δυσκολίες σου που “προβάλεις” στο παιδί σου

Πηγή:


Εύη Βασιλείου / Ψυχολόγος

Leave a Reply